hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Çiğdem Öztabak Çiğdem Öztabak

    Globale açılmak isteyenler için hangi vize türleri geçerli?

    18.09.2024 Çarşamba | 09:22Son Güncelleme:

    ABD’ye göç etmek ve burada başarılı bir iş hayatı sürdürmek, girişimciler ve profesyoneller için büyük fırsatlar barındırsa da, göçmenlik sürecinin karmaşıklığı birçok kişi için büyük bir stres kaynağı ve engel oluşturabiliyor. Bu süreçte, doğru danışmanlık almak ve hızla değişen göçmenlik yasalarına hakim bir ekiple çalışmak kritik öneme sahip.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de 2023 yılında yapılan göçmenlik başvurularının %70'i iş ve ticari amaçlarla gerçekleşmiş ve bunların %25'i onaylanmamış durumda. Göçmenlik süreçlerinde en çok yaşanan sorunlar arasında da kolaylıkla başınıza gelebilecek belgesel eksiklikler, kişinin profesyonel kariyerine ve yeteneği ile uyuşmayan başvuru hataları ve avukatlarla yaşanan iletişim problemleri yer alıyor.

    Özellikle girişimcilerin, kariyerinde ispat edilebilir başarılar elde etmiş kurumsal şirketlerde çalışan beyaz yaka çalışanların ve sanatçıların tercih ettiği ticari vizeler ve yetenek vizeleri hem az biliniyor hem de öğrenildiğinde çokça tercih ediliyor ki ben de o süreçten geçerek yetenek vizesine hak kazanmıştım. Bu vizelerin bazıları green card statüsü verdiği için daha çok tercih ediliyor ve Amerika Göçmenlik Bürosu tarafından verilen şartlara uyum sağlandığınızda, en büyük çözülmesi gereken kısmı halletmiş oluyorsunuz. Vize uyumunuzu çözmeden çalışmaya başlamanız zaten imkansız ve hatta bir ev kiralamanız bile zor, çünkü banka hesabınızın olması, bir sosyal güvenlik numarasına sahip olmanız, kredi kayıt bürosundan iyi bir skor almanız gerekiyor. Bu noktada, girişimciler nelere dikkat etmeli, kendi yeteneklerini ve geçmil başarılarını nasıl ispat edebilirler, benim gibi birçok profesyonele de destek olan Grape Hukuk Bürosuna bu konudaki görüşlerini sordum. LinkedIn aracılığı ile o kadar çok mesaj alıyorum ki bu konuda, hem profesyonel kariyere sahip hem de girişimcilerin bilmesi gereken noktaları Grape Law hukuk girişiminin kurucusu Muhammed Üzüm ile bir sohbet gerçekleştirdik.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Globale açılmak isteyenler için hangi vize türleri geçerli

     

    Öncelikle teknolojiyi de kullanarak servis veren bir Hukuk girişimisiniz ve ABD’de hizmet veriyorsunuz. %97 bir başarı oranınız olduğundan bahsettiniz, başvuruların onaylanmasındaki rolünüz nedir?

     

    Muhammed Üzüm: Grape Law olarak kurulduğumuz günden beri, ticari göçmenlik hizmetlerinde müvekkillerimize en etkili çözümleri sunmayı hedefledik. Bu yıl, ABD Ticaret Odası tarafından 14 bin şirket arasından en başarılı 100 Amerikan şirketi arasında seçildik. Gerçekten bu başarıyı hem kendi adıma hem de ekibim adına büyük bir gururla karşılıyorum. Bize ticari alanda göçmenlik başvurusu alanında gelen şirket ya da bireysel profesyonellere, girişimcilere kendi geçmiş başarılarına ve gelecekte ne yapmak istediklerine göre uyumlu ve en yüksek başarıyı elde etmek için planlama yapıyoruz. Bu ince planlama da başarıya ulaşmamızı sağlıyor, servisimizde kişiselleştirme oldukça önemli. Herkese aynı vize türünü önererek kolaya kaçmıyoruz, en doğrusunu bulmak için dosyalar üzerinde müşterilerimiz ve kendi alanları ile ilgili detaylı çalışıyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Grape Hukuk olarak ticari göçmenlik hizmetlerinde sunduğunuz temel fark nedir?

     

    ABD'de göçmenlik süreçleri son derece hassas ve stresli olabiliyor. Bizim en büyük farkımız, bu süreçte müvekkillerimize güvenilir ve kolay erişilebilir bir iletişim sunmamız. Yani, başvurularının her aşamasında bilgilendirilmeleri ve kendilerini güvende hissetmeleri bizim için çok önemli. Onların arkadaşları gibi hissettirmek durumundayız, aynı zamanda da müvekkil ilişkisi çerçevesini korumalıyız. Bu yaklaşımın ticari her ilişkide geçerli olduğunu düşünüyorum, hele de girişimler için.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Her müşteriye aynı özen ve yakınlıkta, profesyonellikte yaklaşmanız gerekiyor ve ben kurucu yönetici olarak her dosya ile ilgili yakından bilgi sahibi olmaya özen gösteriyorum. Bizim hizmetlerimiz, hem bireysel göçmenlik başvuruları yapanlar için hem de şirketlerini Amerika’ya taşımak isteyen girişimciler ve profesyoneller için geçerli. Vize süreçleri her zaman olmasa da bekleyen müvekkil açısından stresli ve en azından heyecanlı olabiliyor. Hem beklentiyi hem de süreci kaliteli yönetmek bizim için değerli ve ilk farkımızın burada ortaya çıktığını söyleyebilirim. Amerika'da yaşamak güzel bir hayaldir, içinde çok fazla fırsat da barındırır ancak, göçmenlik süreçlerinin karmaşıklığı, göçmenlik avukatlarının ihmali veya basit yanlış anlamalar nedeniyle, belgesiz hale gelen, ülkeyi terk etmek zorunda kalan ve hatta giriş yasaklarıyla karşılaşan birçok dosya görüyoruz.

     

    Bazıları kalmayı başarıyor ancak bu defa işlerini büyütmek için yasal engellerle karşılaşıyor. Bu yüzden kişisel ve iş ilişkileri zarar görüyor; insanlar işlerini kaybediyor, aile üyeleri birçok stresli belirsizlikle karşı karşıya kalıyor. Maddi kayıpları saymıyorum bile. Tüm bunların önüne geçmek için, ekibimiz ve ben müşterilerimize dedike ve çok yakından çalışıyoruz ve aynı zamanda, ticari göçmenlik hizmetlerimizde teknolojiye de büyük yatırımlar yapıyoruz. Örneğin, Grape App ve Grape Assistant gibi uygulamalarımızla müvekkillerimizin süreçleri şeffaf ve sürtünmesiz bir şekilde takip etmelerine imkan tanıyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    ABD’ye göç etmek isteyen girişimciler için hangi ticari vize seçenekleri ön plana çıkıyor?

     

    Muhammed Üzüm: Amerika’da iş yapmak isteyen girişimciler için genellikle üç ana ticari vize türü bulunuyor: Tüccar - (E-1), Yatırımcı Vizesi (E-2) ve Yönetici Transfer Vizesi (L-1). Tüccar vizesi Türkiye ve ABD arasında aktif ticaret yapan kişiler için ideal. Yatırımcı Vizesi ise ABD’de iş kurmak isteyen girişimciler için fırsatlar sunuyor. Yönetici Transfer Vizesi ise uluslararası şirketlerde yönetici veya uzman pozisyonundaki kişilerin Amerika’ya transferini sağlıyor. Grape Hukuk olarak, müvekkillerimizin ihtiyaçlarına en uygun vizeyi belirlemek için detaylı analizler yapıyoruz. Bazen en hızlı, bazen en uygun maliyetli vizeyi tercih etmek gerekiyor; bu tamamen başvuranın durumuna bağlı. 70 kişiden oluşan bir ekibimiz var ve gerekirse uzun saatler müzakere ederek kişiye en uygun ticari vize türünü belirliyoruz.

     

    Peki bireysel olarak ABD’ye göç etmek isteyen profesyonellere, girişimcilere, yönelik hangi vize seçeneklerini öneriyorsunuz?

     

    Bireysel göçmenlik taleplerinde en çok tercih edilen vizeler Çalışma Vizesi (H-1B) ve Yetenek Vizesi (O-1)’dir. O-1 Vizesi, özellikle kendi alanında yetkin olduğunu kanıtlayan sanatçılar, bilim insanları, girişimciler ve teknoloji profesyonelleri için oldukça uygun bir seçenek ve az bilinen bir vize. Bu vize türünün daha çok bilinmesi ve içeriğinin doğru algılanması için sürekli webinar’lar düzenliyoruz. Bunun için LinkedIn, Youtube, Instagram hesaplarımızdan bilgiler, müvekkillerimizin hikayelerini paylaşıyorız. Bir müzisyen, hatta bir baklava ustası ya da bir teknoloji startup kurucusu bu vize ile Amerika’da kariyer yapma imkanına sahip olabilir. Önemli olan, başvuran kişinin kendi çevresinde o alanda yetkin bir kişi olduğunu kanıtlayabilmesidir. Zaman zaman insanlar bu süreçleri göz korkutucu buluyor, ancak doğru yönlendirme ve iyi bir hazırlıkla, bu sürecin başarılı bir şekilde sonuçlanması çok mümkün.

     

    Teknolojiyi kullanarak nasıl bir fark yaratıyorsunuz?

     

    Teknolojiyi işimizin ayrılmaz bir parçası haline getirdik. Örneğin, geliştirdiğimiz yazılımlar ve botlar sayesinde Amerika Göçmenlik Dairesi’nden gelen güncellemeleri anında müvekkillerimize ulaştırabiliyoruz. Geleneksel hukuk firmalarının aksine, süreçlerin her anını şeffaf bir şekilde takip ediyoruz ve herhangi bir gecikme olduğunda proaktif bir şekilde harekete geçiyoruz. Ayrıca, müvekkillerimize 24 saat içinde geri dönüş yapma garantisi veriyoruz. Bu taahhüdü yerine getirmek için geliştirdiğimiz sistemler, ekibimizin verimli çalışmasını sağlıyor ve müvekkil memnuniyetini en üst seviyeye taşıyor.

     

    Gelecek planlarınız neler?

    Grape Hukuk olarak, Amerika'daki varlığımızı güçlendirmeye devam ediyoruz. New York, Texas ve Florida’da bulunan ofislerimizle hizmet veriyoruz ve müvekkillerimize daha iyi hizmet sunmak için teknolojiye yatırımlarımızı ve iletişim kalitemizi her zaman yukarı taşımayı planlıyoruz. Teknolojiyi daha fazla entegre ederek hem süreçleri hızlandırmak hem de müvekkillerimize daha şeffaf bir deneyim sunmayı amaçlıyoruz. Gelecekte, daha fazla yetenekli profesyonelin ve girişimcinin Amerika’da başarıya ulaşmasına yardımcı olmayı hedefliyoruz.

     

    Amerika Ticaret Odasından aldığımız 14bin şirket arasından seçilerek, en hızlı büyüyen ve servisinde fark yaratan 100 şirket arasında listelenmek ve bu tanınma bizi Amerika’daki en başarılı 100 küçük-orta büyük ölçekli şirketler arasına soktu. Bunu sürdürmek ve daha ileriye gitmek, globale açılmak isteyen girişimcilere, iş sahiplerine, daha fazla beyaz yakalıya destek olup, hayallerini gerçekleştirmekte daha fazla katkımız olsun istiyoruz.