Zemin sıvılaşması nedir, neden olur? Zemin sıvılaşması nerelerde görülür?
Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen yıkıcı depremlerde sıvılaşma olayının yoğun olarak görülmesi dikkat çekti ve araştırma konusu oldu. Peki, Zemin sıvılaşması nedir? Zemin sıvılaşması nerelerde görülür? İşte detaylar.
Kahramanmaraş depreminin ardından zemin sıvılaşması detayları gündeme geldi. 11 ili etkileyen deprem felaketinde yıkılan birçok yapıda zemin sıvılaşması tespit edildi. Uzmanlar alüvyal zeminlerde oluşan depremlerde zemin sıvılaşması görülebileceğini söylüyor. Depremlerde, alüvyal zeminlerin riskli olduğu ve bunların üzerine yapılacak binalarda bu koşulların mutlaka gözetilmesi gerektiğini belirtiyor.
ZEMİN SIVILAŞMASI NEDİR?
Zemin sıvılaşması ya da zeminde sıvılaşma yeraltı su seviyesi altındaki tabakaların geçici olarak mukavemetlerini kaybederek, katı yerine viskoz sıvı gibi davranmalarıdır. Sıvılaşma, deprem gibi dinamik yüklemeler altında, gevşek daneli zeminlerde (kumlu-siltli zeminler) görülen bir olaydır.
Sıvılaşma kumlu zeminlerde görülen, yer altı suyunun da var olduğu yapılardan görülen ve depremle birlikte ortaya çıkan bir durum. Kumların tanelerinin birbirlerine artık ettikleri temasın deprem sırasında yok olması sonucunda sıvılaşma meydana gelir. Daha çok dere yataklarının olduğu ve deniz kıyılarının olduğu yerlerde tespit ediliyor. Sıvılaşmayı önlemek mümkün olmadığından bu bölgelere bina yapılması gerekiyorsa zemin şartları gözetilerek, depreme dayanıklı ve güvenilir yapılması gerekiyor.
ZEMİN SIVILAŞMASI NERELERDE GÖRÜLÜR?
Kıyı şeridi, denize bakan kısımlar sıvılaşma açısından en riskli alanlar. Dere yataklarının sıfıra yakın eğimde aktığı alanlar sıvılaşma riskinin olduğu alanları oluşturuyor. Burada inşa edilecek yapılarda tedbirlerin alınması gerekiyor. Ülkemizde hemen hemen her depremde gözlemleniyor. Alüvyal zeminlerde sıvılaşma daha sık yaşanıyor ve bu risk Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde daha çok yer alıyor.
ELAZIĞ’DA FAY HATTINDAKİ ZEMİN SIVILAŞMASI BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Tarım Kredi Kooperatifi Kataloğu Yayında! 29 Ocak 9 Şubat Arası Aktüel Kataloğunda Neler Var? Kahveden Peynire, Temizlik Aletlerinden Mutfak İhtiyaçlarına!
Ramazan Bayramı Ne Zaman? 2025 Yılı Ramazan Ayı Ne Zaman, Bayram Tatili Kaç Gün Olacak?
K Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Bebeklerde K Vitamini Uygulaması: K Vitamini Bulunan Besinler Neler?
ŞABAN AYI ORUCU: Şaban ayında oruç ne zaman? Şaban ayında orucuna nasıl niyet edilir, kaç gün tutulur?
Çıtır çıtır, taptaze! Pastanecilerin sır gibi sakladığı yöntem! Gevrek simidin lezzeti bu püf noktasında!