Zarûrât-I Dîniyye Nedir, Esasları Nelerdir? Zarûrât-I Dîniyye Kaç Tanedir?

Din bilginleri tarafından belirlenen ve her Müslüman için farz olan temel itikadi esaslara Zarurat-ı Diniyye denir. Zarurat-ı Diniyye hem imanın şartlarını hem de ibadetleri kapsar.
Zarurat-ı Dîniyye Nedir?
Zarurat-ı Diniyye kelimesinin sözlük anlamı dinde inanılması ve uygulanması farz olan temel ilkelerdir. Dinin en temel ilkesi Allah'ın varlığına ve birliğine iman etmektir. Buna kısaca Tevhid denir.
Zarurat-ı Diniyye Esasları Nelerdir?
Dinde zorunlu kabul edilen tüm esaslar, zarurat-ı diniyyenin kapsamına girer. Buna göre Allah'ın tüm emir ve yasakları, zarurat-ı diniyyenin esaslarını oluşturur. Bunların başında Allah'a, Hz. Adem'den Hz. Muhammed'e kadar gelen tüm peygamberlere, ahiret gününe, meleklere ve Kuran'ı Kerim'e iman etmek gelir.
Cebrail Aleyhisselam aracılığıyla Hz. Muhammed'e indirilen vahiyler, dinin dogmalarıdır. Bunlar değiştirilemez ve eleştirilemez. Kuran'ı Kerim'de bildirilen ve her Müslüman'ın harfiyen uyması gereken dini kurallar, zarurat-ı diniyyenin esaslarıdır.
Zarurat-ı Dîniyye Kaç Tanedir?
Zarurat-ı Diniyye 3 tanedir.
1- İtikadi Esaslar
Tevhit
Tevhit, İslam'ın temelini oluşturur. Her Müslüman, Allah'ın bir ve tek olduğuna, ondan başka İlah olmadığına inanır. Tevhit inancı, kelam ilminde Ehad; tasavvufta ise Vahdet-i Vücut adıyla bilinir.
Nübüvvet
İslam inancına göre ilk peygamber Hz. Adem, son peygamber ise Hz. Muhammed'dir. Allah, emir ve yasaklarını bildirmek için her kavme elçi göndermiştir. Hz. Musa, Hz. Lut, Hz. İbrahim, Hz. Nuh ve Hz. Eyüp, Kuran'ı Kerim'de geçen diğer peygamberlerdir. Müslümanlar, tüm peygamberlere inanırlar. Bu da nünüvvet inancının bir parçasıdır.
Mead
Ahiret inancına kısaca mead denir.
2- Temel İbadetler
Namaz (Salat), oruç, hac, zekat (infak) ve Allah'ın birliğine şehadet etmek, temel ibadetler arasında yer alır.
3- Haram Kılınan Şeyler
Allah'a şirk koşmak, haram yemek, zina yapmak, yalan söylemek, iftira atmak, kul hakkı yemek ve diğer haram kılınan şeyler zarurat-ı diniyyede yer alır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dalağın Görevi Nedir? Dalak Vücutta Nerede Yer Alır, Özellikleri Nelerdir?
Üzüm Nasıl Yetişir? Türkiye'de Üzüm En İyi Nerde Yetişir?
Ladin Ağacı Nasıl Yetişir? Ladin Ağacı Türkiye'de En Çok Nerede Yetişir?
Kivi Nasıl Yetişir? Türkiye'de Kivi En İyi Nerede Yetişir?
Orta Beyin Görevi Nedir? Nereyi Kontrol Eder, Ne İşe Yarar?