hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yüksek hızlı Güneş fırtınası nedir, ne zaman olacak? Güneş fırtınası etkileri! 13 Temmuz 2021

    Yüksek hızlı Güneş fırtınası nedir, ne zaman olacak Güneş fırtınası etkileri 13 Temmuz 2021
    expand

    Hindustan Times'ın haberine göre, hava uzmanlarının yakından takip ettiği Güneş fırtınası dünyaya doğru ilerliyor ve gezegenin bazı kısımlarını yıpratması bekleniyor. Peki, Güneş fırtınası nedir, ne zaman olacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Gökyüzünün tamamı ateşli alevler içinde gibiydi; sanki gökyüzü yanıyordu." Bu cümle dünyamızın hayat kaynağı olan Güneş'in bazı nadir durumlarda gezegenimize verebileceği zararı anlatan ve tarih kitaplarına geçmiş ürkütücü bir ifade. Bilim insanları bu duruma sebep olan 'Yüksek hızlı Güneş fırtınası' olayının dünyayı yeniden vuracağı konusunda uyarı yaptı.

    Jeomanyetik bir Güneş fırtınasının bugün Dünya atmosferine çarpması bekleniyor. Spaceweather'ın web sitesi verilerine göre, güneş fırtınası Dünya'ya 1,6 milyon kilometre hızla yaklaşıyor. Kaynağının Güneş atmosferi olduğu bildirilen fırtına, Dünya'nın manyetik alanı üzerinde önemli etkiye sahip olabilir. Güneş fırtınaları nedeniyle, Dünya'nın dış atmosferi ısınabilecek ve uyduları doğrudan etkilenebilecek. Söz konusu fırtına nedeniyle uydularda oluşacak ısınmadan dolayı GPS, cep telefonu ve uydu TV sinyallerinde parazitlenmeler yaşanabilir.

    GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?

    Güneş yüzeyindeki koyu renkli Güneş lekelerinde, Güneş'in manyetik alanında oluşan bir nevi kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları meydana geliyor. Bu patlamalar sonucu röntgen veya ultraviyole gibi ışınlar aşığa çıkıyor. Uzmanlar, büyük bir patlamanın ise milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabileceğini belirtiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1582 yaşanan Güneş fırtınası tam 3 gün sürmüş ve önce Avrupa sonra Asya kıtasını etkisi altına almıştı. O dönem teknolojik cihazlarının bulunmaması nedeniyle fırtına ciddi bir hasara neden olmamıştı. Ancak günümüzde durum bir hayli farklı. Bilim insanları söz konusu fırtınanın küresel elektrik kesintilerine ve milyarlarca dolar zarara neden olabileceği belirtiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow