Yermük Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri: Yermük Savaşı Kimler Arasında Yapıldı? Kısaca Önemi Nelerdir?
Yermük Savaşı tarihe, İslam aleminin haçlılar karşısında vermiş olduğu en önemli mücadelenin simgesidir. Savaşın hangi zaman aralığında yapıldığına dair araştırmalar hala devam etmektedir. Müslümanlar savaşı kazanarak haçlı ordusunu üzerinde zafer kazanmıştır.
Yermük Savaşı Nedir?
Hz. Muhammed (s.a.v) döneminde, Müslümanlar dini farklı coğrafyalara taşıyabilmek için planlı bir fetihler düzenlemektedirler. Pek çok farklı kavim ve aşiretlerden oluşan ordu, Arap Yarımadası dışına çıkmışlardır. Bizans İmparatorluğu'nun sınırlarında yer alan Suriye’ye kadar ilerlemişti. Bizans ve Pers İmparatorlukları uzun dönemli bir savaştan çıkmışlardı. Bu yüzden önemli ölçüde güç kaybetmişlerdi. Diğer yandan Bizans İmparatorluğu kendi içerisinde mezhep ayrılıkları yaşıyordu.
Hal böyle olunca Müslüman ordular, Suriye üzerine saldırı başlattı ve Suriye sınırlarında yaşayan yerel halkın desteği ile toprakların bir bölümü ele geçirilmiştir. İslam dininin dört büyük halifesinden biri olan Ebubekir, Irak'ı feth etmekle görevlendirilmiştir. Ebubekir bu fethi gerçekleştirmek amacıyla Güney Suriye ve Lübnan olmak üzere iki faklı alanda birer ordu hazırlamıştır. Hicretin ardından orduların başındaki kumandanlar Yermük'e doğru ilerlemeye başlayacaktır.
O dönemlerde Bizans ordusu oldukça güçlüdür. Başındaki komutan, Ebubekir'in Yermük'ü fethedeceği haberini almıştır. Böylece Bizans İmparatorluğu galip geleceklerini düşündükleri bu savaşın hazırlıklarını başlatır. İslam ordusu, Bizans'ın savaş stratejilerinden haberdardı. Böylece aralarında mektuplaşarak cepheden savaşmanın daha uygun olacağı kanısına vardılar.
Ebubekir cepheden savaşma fikrini uygun buldu ve böylece Yermük'te konuşlandılar. Bunu öğrenen Bizans komutanı ise 250 bin kişilik bir ordunun Yermük'e yönelmesini emretti. İslam ordusunun başında ise yine İslam halifelerinden biri olan Ömer vardı. Ömer Halid Vin Velid, 50 bin kişiden oluşan ordunun başına geçti.
Bizans ordusu oldukça düzenli ve tam teşekküllü bir orduydu. Bunu gören Ömer hemen bütün İslam ordusunu bir araya getirme kararı aldı. Düzene giren ordu 38 bölüğe ayrılmış oldu. Savaş günü gelip çattığında Ömer, direkt olarak düşmana hücum etmeye başladı. Bizans ordusu bu tutumu beklemiyordu ve doğal olarak afallamıştı. Bizans savaş alanının dışına çıkarak geri çekilmeye başladı.
Bizans’ın geri çekilmesini gören İslam ordusu bunu değerlendirmek istedi ve toplu hücuma geçildi. Bu hamle Bizans ordusunun sonunu getirmeye yetmişti. 250 bin kişilik ordu binlerce kayıp vererek savaşı kaybetti.
Yermük Savaşı Nedenleri Nelerdir?
Yermük Savaşı, Müslümanlara karşı olan haçlıların bir nevi sonunu getiren savaş olarak tarihe kazınmıştır. Bu savaşın başlama nedenleri ise;
Müslümanlar, İslam dinini geniş alanlara yaymak istiyordu,
Bizans İmparatorluğu ise İslam'ı kendileri için bir tehlike olarak görüyor ve yayılmasına engel olmak istiyorlardı,
Bizans İmparatorluğu topraklarını korumak ve bu topraklara İslam dininin gelmesini istemiyorlardı.
Yermük Savaşı Kimler Arasında Yapıldı?
Yermük Savaşı'nın tarihi hali hazırda bir araştırma konusudur. Fakat pek çok kaynağa göre savaş 636 yılında 15 Ağustos ile 20 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşerek 5 gün sürmüştür. Savaş Müslüman ordular ise haçlı orduları yani Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir.
Yermük Savaşı Sonuçları Nelerdir?
Yermük Savaşı, haçlı ordularının geri çekilmesiyle sonuçlanarak;
Savaşı Müslümanlar kazanmış oldu,
Böylece Irak, Şam ve Suriye'de Müslümanların himayesi altına girdi.
Yermük Savaşı’nın Önemi Nedir?
Yermük Savaşı zaferinden sonra İslam ordusu çeşitli bölgelere ayrıldı. Ordunun bir kısmı başında Amr Bin As komutasında Filistin topraklarına fethetmek amacıyla gönderildi. Filistin ve civarı kolayca fethedildi. Kimi kaynaklara göre bunun Yermük Savaşı'ndan daha önce olduğu söylense de tarihe bu şekilde geçmiştir.
Yermük Savaşı'nda, eşine ender rastlanan çarpışmalara ve kahramanlıklara rastlanmıştır. Ömer'in yapmış olduğu hücum, haçlılara ölüm darbesi olmuştur. Geri çekilme esnasında birbirlerini ezen Bizans ordusu askerleri derin hendeklere düşmüşlerdir. Bizans karargahı Müslümanların eline geçmiştir.
Yermük Savaş'ında en çok dile getirilen ve bir kahramanlık göstergesi olan durum ise kadınların azmidir. İslam kadınları da geri hizmetlerde çalışmıştır. Savaşın ikinci gününde erkekler geri çekilmişken, kadınlar hakaretlerle ve taşlarla erkekleri savaşa geri göndermişlerdir. Belki de askerler savaşa geri dönmeseydi ağır bir mağlubiyet olacaktı.
Eğer savaş kaybedilseydi bu durumda İslam orduları, Anadolu bir kenara dursun yüzyıllarca Arabistan topraklarının dışına adım atamayacaklardı. Savaşın dördüncü gününde ise Bizans Ordusu okçuları harekete geçmişti. Oklar yüzünden pek çok Müslüman gözlerini kaybetti. Bu yüzden Yemük Savaşı'nın dördüncü günü tarihte “day of lost eyes” yani “kaybedilen gözler günü” olarak anılmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
GIDADA HİLE EN ÇOK BU ÜRÜNLERDE YAPILIYOR! İçine kattıklarını duyunca şoke olacaksınız! Bal, kırmızı et, zeytinyağı...
EN GÜÇLÜ OMEGA-3 KAYNAĞI! Kış geldi tezgahlar doldu! Fiyatlar 50 ila 600 TL arasında değişiyor
Türkiye'de bu sanatı yapan tek usta! 9 yaşında başladı 72 yıldır devam ediyor. Yapımı 1 hafta sürüyor, tanesi 20 bin TL! Yurt dışından bile talep var
Lezzetli Yılbaşı Hindisi Nasıl Pişirilir? Hindi Fırında Kaç Saat Pişmeli? İşte Yılbaşı Hindi Pişirme Tarifi
Adetliyken dua okunur mu, hangi dualar okunur? Adetliyken Ayetel Kürsi okunur mu?