Yedek Astsubay Nasıl Olunur? Yedek Astsubay Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Yedek Astsubay Olma Şartları Nelerdir?
Silahlı kuvvetlerde çalışmak çok sayıda gencin hayali olan mesleklerden bir tanesidir. Liseyi bitiren adaylar, astsubay olmak için başvuru yapabilirler. Astsubay olmak için pek çok alternatif vardır. Peki, yedek astsubay nasıl olunur şartları nelerdir? İşte yedek astsubay olmak için gerekenler...
Yedek Astsubay Nasıl Olunur?
Astsubay olmak için adayların liseyi bitirilmesi yeterlidir. Lise bittikten sonra ise, üniversite sınavlarından aldıkları puan ile birlikte askeri mülakatlara girerek yeterli puan aldığı halde astsubay olunabiliyor. Yedek astsubay alımı gerçekleştirilmesi için başvuru işlemini sorgulayan vatandaşlar, internet üzerinden de araştırmalarını sürdürüyor.
Yedek Astsubay Olmak için Gerekenler Nelerdir?
İki yıllık meslek yüksekokullarından mezun olmuş olan vatandaşların başvurabileceği yedek astsubay alımı için belirli başlı koşullar sağlamak gerekiyor. Bedelli askerlikten faydalanmak istemeyen kişilere de farklı alternatifler sunulur. Lisans ya da lisansüstü okullardan mezun olan kişilere yedek subaylık şansı tanınır.
Aynı zamanda da meslek yüksekokulu mezunlarına da yedek astsubay olma şansı tanınıyor. Aynı zamanda lisans ya da üstü mezunlar da yedek astsubaylık şansından faydalanabilir. Yedek subay ve astsubay olarak görev yapan kişiler, askerlik görevlerini ise, 12 ay olarak yerine getirir.
Yedek Astsubay Olma Şartları Nelerdir?
Astsubay olma şartları şunlardır;
- 4 yıllık fakülteleri bitiren kişiler için 28 yaş üstü olmamak,
- Lise ya da denginde okullardan mezun olmak, 2 yıllık ya da 4 yıllık fakültelerden mezun olmak,
- 2 senelik fakülteleri bitiren kişiler için 26 yaş üstü olmamak,
- Vücut yapısı düzgün ve sağlam olması, herhangi bir vücut sorunun olmaması,
- Diş yapısının oldukça kusursuz olması,
- Vücutta herhangi çizik, dövme, yanık gibi durumlar bulunmaması,
- TSK'nın belirlediği boy ölçüsü oranına sahip olması gerekir. Erkeklerde ise; minimum 1.64, kadınlarda 1.58 boya sahip olmak şarttır.
Askeri hastaneye sevk edilerek sağlık raporu alınması gerekir. Orada sorun çıkmaması durumunda ise, 50 soruluk bir yazılı sınava girilir. Bu sınavlar sonucunda minimum 70 puan da alınması gerekir. Bununla birlikte kazanıldığı halde son olarak mülakat sürecine de tabi tutulur.
Yedek Astsubay olma şartları ise şunlardır;
Bedelli askerlikten faydalanmak isteyen kişiler, ödeme gerçekleştirdikten hemen sonra celp tercihlerini belirler.
Bedelli askerlikten yararlanmak istemeyen kişilere de çeşitli alternatifler sunulur. Lisans ya da lisans üstü okullardan mezun olan kişilere yedek subaylık şansı verilirken meslek yüksekokulu mezunlarına da yedek astsubaylık şansı tanınır. Lisans ya da lisans üstü mezunlar da yedek astsubaylık uygulamalarından faydalanır. Yedek subay ve astsubay olan kişiler ise, askerlik görevlerini 12 ay şeklinde yerine getirir.
Kurada çıkmamaları durumunda erteleme hakkı bulunan kişiler, eğitim vaziyetlerine göre yedek astsubay olarak vatani görevini yerine getirebilir ya da askerliklerini erteleyebilir.
Kimler Astsubay Olabilir?
Hizmet süresi, erler ve erbaşlar için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için de 12 ay olmalıdır.
Yeni askerlik sisteminde ise, "yedek astsubay" olarak bilinmelidir. Yedek astsubay adaylarından öğreniminden sonra "astsubay astçavuş" yedek astsubay olarak görev yapabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Strese karşı etkisi kanıtlandı! Yağlı yiyeceklerin olumsuz etkilerinden koruyor, vücudun damar sistemine iyi geliyor: Kakao...
Gören hayran kalıyor! Terkos Gölü'nde masalsı sonbahar manzarası
Diş Hekimleri Günü kutlama mesajı 2024… Anlamlı ve komik Diş Hekimleri Günü mesajları, görselleri
19 KASIM NE GÜNÜ? Dünya Erkekler Günü ne zaman, bugün mü?
Kürek Balığı (Oarfish) Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kürek Balığı Nerede Yaşar?