hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vahdaniyet Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Vahdeniyet İnancı Nedir?

    Vahdaniyet Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Vahdeniyet İnancı Nedir
    expand

    İslam dininde ve tasavvufta önemli bir yer tutan vahdaniyet kelimesi, vahdani sözcüğüne getirilen -iyyet mastar eki ile oluşturulmuştur. Vahdani, tek anlamına gelirken, vahdaniyet de birlik, bütünlük ve teklik demektir. Tevhid ve vahdet kelimeleri de bu sözcükle aynı kökten türemiştir. Tevhit, Allah'ın eşi ve benzeri olmadığına iman etmek manasına gelir. Vahdet kelimesinin sözlük anlamı ise birliktir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vahdaniyet Nedir, TDK Sözlük Anlamı Nedir?

    Vahdaniyet, birlik, bütünlük, eşi benzeri olmamak gibi anlamlara gelir. İslam inancına göre Allah, bir ve tektir. O doğurmamış ve doğurmamıştır. Yaratma kudreti yalnızca ona aittir. O bir şeyin gerçekleşmesini istediğinde sadece ''Ol'' demesi yeterlidir.

    Vahdaniyet İnancı Nedir?

    Vahdaniyet inancına göre içinde yaşadığımız dünya bir suretler alemidir. Her şey, Allah'ın sıfatlarının tecellisidir. Allah'ın insanı yaratırken ona ruhundan üflemesi ve ''İlkin size yarattığı O'na döneceksiniz'' ayeti, vahdaniyet inancının temelini oluşturur.

    Bu kelimeden türetilmiş olan vahdet-i vücud inancında da her şeyin tek bir kaynaktan, yani Allah'tan geldiğine iman esastır.

    Birçok divan şairi, gazel, naat, terciibent ve münacat gibi şiirlerinde vahdaniyet konusunu işlemiştir.

    Örnekler:

    1- ''Aşık ile maşuk birdir aslında
    Asılları birdir ezelde Çok'a bölündüler aynada.''

    Melaye Ciziri

    Erken dönem tasavvuf edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olan Melaye Ciziri, bu beyitte, aşık ile maşukun, yani seven ile sevilenin, (yaratan ile yaratılanın) bir olduğunu, sadece suretler aleminde farklı farklı göründüğünü söylemiştir.

    2- ''Sen isteme istersen o seni ister Nabi
    Tayin olunan her ne ise ruz-ı emelden''

    Nabi

    Hikemi şiirin en başarılı temsilcilerinden biri olan Nabi'ye ait olan bu beyitte, her şeyin Allah'ın isteği ve rızası ile gerçekleşeceği anlatılmaktadır. Vahdaniyet inancına göre, kulun iradesi ve isteklerinin bir geçerliliği yoktur. Her şey Allah'ın izni ile gerçekleşir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow