hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Vacip Nedir, Vacipler Yapılmazsa Ne Olur? Vacip Ve Farzın Farkları Nelerdir?

    Vacip Nedir, Vacipler Yapılmazsa Ne Olur Vacip Ve Farzın Farkları Nelerdir
    expand

    Vacip, Efâl-i mükellefinden sayılmış olan İslam dini kapsamında olan bir terimdir. Arapça kökenli bir kelime olan vacip, İslam içerisinde yapılması gereklilik dile getiren eylemleri tanımlamak amacı ile kullanılır. Türkçede dini bir anlam içermeden yalnızca "yapılması gerekli olan" anlamında da kullanılır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vacip Nedir?

    Vacip, İslam dini içerisinde kutsal bir kitap olan Kur’an’da bulunmakla beraber “açıkça emredilmiş” şeklinde olmayan emirleri ifade eder. “Açıkça emredilmek” tanımı ise emrin yer, zaman ve miktar gibi tamamlayıcı faktörlerinin de tamamen anlaşılır olması ile birlikte muhataplarının da belirli olmasını kapsar. Bu fonksiyonları sağlamadığı halde bir emir şeklinde Kur’an’da yer alan dini emirler için Hanefi mezhebi kapsamında daha alt seviye bir gereklilik ifadesi şeklinde “vacip” deyimi kullanılır.

    Vacip İle Farz Arasındaki Fark Nedir?

    Vacip, esas olarak bir çeşit farz demektir. Vacip ile farz arasındaki farka bakıldığında ikisi de yapılması gereken emirleri kapsar ancak farzın kesinliği ve gerekliliği vacibe göre çok daha fazladır. Bazı alimler bu fark için vacibin gereklilik derecesinin farzdan daha düşük olması şeklinde açıklayarak vacip ile farz arasında bulunan temel farkı açıklamıştır.

    Vacip Olan Eylemlere Örnekler Nelerdir?

    Hanefi Mezhebi içerisinde vacip olan eylemlerden birkaç tanesi şu şekilde sıralanabilir:

    Vitir namazını ve bayram namazlarını kılmak

    Bozulmuş olan bir nafile orucun kazasını tutmak

    Hac kapsamında sa'y ve veda tavafını yapmak

    Hanefi mezhebi içerisinde vacip olan durumlardandır.

    Vacip Yapılmazsa Ne Olur?

    Kimi klasik İslam âlimlerine bakıldığında vacip olan eylemlerin yapılmaması durumunda kişinin tövbe etmesi gerekir. Şayet bu tövbeyi edemeden ölür ise günah işlemiş olur ve bundan dolayı azap görür. Vacip olan bir fiili unutarak yapmamış olan kişi ise namazının sonunda sehiv secdesi ya da unutma secdesi yapar.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow