hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ÜÇ AYLAR DUASI: Üç aylar ile ilgili hadisler: Recep ayında yapılacak ibadetler ve okunacak dualar neler?

    ÜÇ AYLAR DUASI: Üç aylar ile ilgili hadisler: Recep ayında yapılacak ibadetler ve okunacak dualar neler
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan dini takvime göre bu yıl üç ayların başlangıcı 1 Ocak 2025 Çarşamba. Üç aylar içerisinde ilk olarak Recep ayı idrak edilecek. Mübarek kandillerin yer aldığı bu ayı dolu dolu ibadetlerle geçirmek isteyenler üç aylarda okunacak duaları, yapılacak ibadetleri araştırıyor. İşte üç aylar duası ve Recep ayı ibadetleri.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İslam aleminde Recep, Şaban ve Ramazan ayını kapsayan rahmet, bereket ve manevi yenilenme mevsimi üç aylar, 1 Ocak 2025 Çarşamba günü Recep ayıyla birlikte başladı ve Şaban ayı ile devam edecek. Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır.

    ÜÇ AYLAR İBADETLERİ NELERDİR?

    Üç aylar, Müslümanların diğer aylara oranla daha fazla ibadet, dua, zikir, hayır ve hasenat işleriyle meşgul oldukları zaman dilimleridir. Hz. Muhammed Recep ayı geldiğinde "Ya Rab, Recep ve Şaban ayını bizim için bereketli kıl, mübarek eyle ve bizi Ramazan ayına ulaştır." diye dua etmiştir. Hz. Muhammed, Recep ve Şaban aylarında diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tutmuştur.

    Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üç Aylarda Yapılacak İbadetler

    Oruç Tutmak: Recep ve Şaban aylarında nafile oruçlar tutulabilir. Özellikle pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak tavsiye edilmiştir.

    Namaz Kılmak: Nafile namazlarla bu ayların maneviyatı artırılabilir.

    Kur’an Okumak: Üç aylarda Kur’an-ı Kerim tilaveti artırılmalıdır.

    Tövbe ve İstiğfar: Günahların affı için tövbe edilerek Allah’a yönelmek bu dönemin önemli bir parçasıdır.

    Sadaka Vermek: Yardımlaşma ve paylaşma bu dönemde daha fazla anlam kazanır.ÜÇ AYLAR DUASI: Üç aylar ile ilgili hadisler: Recep ayında yapılacak ibadetler ve okunacak dualar nelerÜÇ AYLAR DUASI

    Bu ayda, mümkün olduğu kadar Hatm-i Enbiya yapmalı ve oruç tutmalıdır. Üç aylarda her gün başında ve sonunda 7'şer Fatiha-i şerife okumak sureti ile 100 İhlas-ı Şerif de okunabilmektedir.

    Üç Aylar Duası Okunuşu

    “Allahümme barik lenâ fi Recebin ve Şa’ban. Ve belliğnâ Ramazân.”

    Üç Aylar Duası Anlamı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Ey Allah’ım; Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl, bizi Ramazan’a kavuştur.” (İbn Hanbel, I, 259)

    Üç Ayların Fazileti ile İlgili Hadisler

    Peygamber Efendimiz (s.a.v), üç ayların önemini ve bu dönemde yapılacak ibadetlerin faziletini birçok hadisinde vurgulamıştır. İşte bu hadislerden bazıları:

    Recep Ayı ile İlgili:

    "Recep Allah’ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır." (Aclûnî, Keşfu’l-Hafa)

    Şaban Ayı ile İlgili:

    "Şaban, amellerin Rabb’e yükseltildiği aydır. Bu sebeple ben, oruçlu olduğum halde amelimin yükseltilmesini isterim." (Nesâî)

    Ramazan Ayı ile İlgili:

    "Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır." (Buhari, İman 28; Müslim, Sıyam 203)

    İbnü Abbas’ın (r.a) rivayet ettiği Hadis-i Şerif’te: “Her kim Recep, Şaban ve Ramazan aylarında, öğle ve ikindi (namazları) arası: أَسْتَغْفِرُ اللّٰهَ الْعَظِيمَ الَّذِي لَا إِلٰهَ إِلَّا هُوَ الْحَيَّ الْقَيُّومَ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ تَوْبَةَ عَبْدٍ ظَالِمٍ لِنَفْسِهِ لَا يَمْلِكُ لِنَفْسِهِ ضَرًّا وَلَا نَفْعًا وَلَا مَوْتًا وَلَا حَيَاةً وَلَا نُشُورًا

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayan, Hayy ve Kayyûm olan O büyük Allah-u Teala’dan, mağfiret talep ederim. Kendisi hakkında ne bir zarara ne bir faydaya, ne ölüme, ne de yaşamaya ve ne de dirilmeye mâlik olmayan, (günahlar işleyerek) kendisine zulmetmiş bir kulun tevbesiyle, O’na tevbe ederim’ derse, Allah-u Teala (o kişinin sevab ve günahlarını yazmakla görevli) iki meleğe: ‘Bu kulun amel defterindeki günahlarıyla alakalı yazıları yakın!’ diye vahyeder.”

    Nitekim Şeddad ibni Evs (r.a) rivayet ettiği Hadis-i Şerif’te: “Seyyidü’l-istiğfar (istiğfarların efendisi) şudur: اَللّٰهُمَّ أَنْتَ رَبِّي لاَ إِلٰهَ إِلَّا أَنْتَ خَلَقْتَنِي وَأَنَا عَبْدُكَ وَأَنَا علٰى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ، أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ وَأَبُوءُ لَكَ بِذَنْبِي فَاغْفِرْ لِي فَإِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ أَنْتَ، أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ

    “Ey Allah! Benim Rabbim sensin. Senden başka hiçbir ilah yoktur. Beni sen yarattın. Ben senin kulunum. Ben gücümün yettiği kadar senin ahdin ve vadin (sözün ve müjden) üzere sabitim. Ben senin ihsan ettiğin nimetlerini itiraf ediyor, günahlarımı da itiraf ediyorum. Öyleyse beni mağfiret eyle! Şu muhakkak ki, günahları senden başkası bağışlayamaz. Ben yaptığım şeylerin şerrinden sana sığınıyorum.’ İnsan akşama girerken bu duayı okuduğu zaman, o gece ölürse cennete girer yahut cennet ehlinden olur. Bu duayı sabaha girerken okuduğu zaman da, o günde ölürse, o da cennet ehlindendir.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ulema buyurmuştur ki: “Recep, günahlardan istiğfar içindir, Şaban kalpleri ayıplardan ıslah içindir. Ramazan ise kalpleri nurlandırmak içindir. O halde Allah-u Teala’nın ayında istiğfarı çok yapmak lazımdır. Özellikle de seherlerde, “Seyyidü’l-istiğfar (istiğfarların efendisi)” denilen tevbeyi hiç terk etmemek gerekir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow