Tuvalet hayat kurtarıyor!
'Dünya Tuvalet Günü' nedeniyle yapılan açıklamalarda , kolera ve diğer ishal hastalıkları gibi salgınlara karşı en önemli araç olan tuvaletler hayat kurtardığı belirtildi.
Dünyada ihtiyaç duyulan yerlerde temiz içme suyu ve gıda maddelerine yapılan bağışlar öne çıkarken tuvalet ihtiyacının geri planda kaldığı belirtildi. Deutche Welle, BM verilerine dayanarak dünyada 2.5 milyar kişinin sıhhi tuvaletten yoksun olduğunu, özellikle kriz ve afet bölgelerinde tuvaletin önemli bir sorun olduğunu, yer yer yardım kuruluşlarının toprağa kazdığı küçük çukurlarla yetinmek zorunda kalındığını bildirdi.
BM'nin Çocuklara Yardım Kuruluşu UNICEF adına dünya çapında su, sıhhi tesisat ve hijyen alanlarında çalışan, kısa adıyla WASH adlı kuruluştan Paul Shanahan, acil yardım çalışmalarının gıda, battaniye ve çadır dağıtmaktan çok daha fazlasını gerektirdiğini vurguladı. Sahanahan, "Sıhhi tesisat çok önemli. İnsan dışkısının çok iyi şekilde arıtılması gerekiyor. Çünkü bulaşıcı hastalık taşıyor olabilirler. Enfeksiyon kaynağı insanlara ulaştığında, hastalıklar da yayılabilirö dedi.
Özellikle de mülteci kampları gibi alanlarda kolera salgını ve ölümcül ishal hastalıkların son derece yaygın olduğuna dikkat çekildi. Kalkınmakta olan ülkelerde de çok sayıdaki insanın tuvaletten yoksun olduğu, ihtiyaçlarını açık alanda gidermek zorunda olduğu ifade edildi.
Yardım kuruluşlarının, mülteci kamplarındaki insanları 'Sahra helâsı' denilen çukurlara alıştırmaya çalıştığı ifade edildi. Derin bir çukurun üzerine kurulu platformdan oluşan bu tuvaletlerin etrafına plastik, ahşap ya da taştan örülü duvarlarla asgarî de olsa mahremiyet sağlanıyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden (UNHCR) Paul Spiegel, bu durumda sifon ile kanalizasyon sisteminden feragat edildiğini anlattı. Spiegel, "Sifon bir kez çekildiğinde bu, bir mülteciye bir günde dağıtılan su miktarına denk geliyor. Kullanım için çok az su bulunuyorö dedi.
Yardım kuruluşları, suyun bir bölümünün tuvalet ihtiyacının giderilmesi ardından kullanılmasını, sahra helâların, el yıkama gibi temel hijyen kurallarına uyulmaması durumunda pek bir fayda sağlamadığı vurgulandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çikolatayla İrmiğin Mükemmel Uyumu! Misafir 'Geliyorum' Demeden Sofrada: 20-30 Dakikada Hazırlanıyor! Yiyen Bir Tabak Daha İstiyor
Dışı gevrek, içi pamuk gibi! İstanbul'daki pastanelerin en çok talep gören ürünlerinden! 20-25 dakikada pişiyor!
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!