Tsunami Nedir, Neden Olur? Tsunami Hangi Bölgelerde Görülür?

Dünyanın en önemli ve en tehlikeli doğal felaketleri arasında Tsunami gelmektedir. Aynı zamanda değişik bölgelerde meydana gelen Tsunami, ciddi can ve mal kaybına neden olan felaketler arasında yer alıyor. Özellikle iklim değişimi ile beraber doğal süreç kapsamında farklı zaman dilimlerinde yaşandığını söylemek mümkündür. Üstelik son yıllarda iklim değişiminin daha güçlü hale gelmesi ile beraber, daha fazla yaşandığını söylemek mümkün.
Tsunami Nedir?
Okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem ile zemin kayması üzerinden denize geçen enerjinin yarattığı dalgalanma tsunami olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda uzun periyotlu deniz dalgası olarak da ifade edilmektedir. Üstelik sadece deprem değil aynı zamanda birçok farklı durum ile beraber tektonik tepkimeler neticesinde tsunami meydana gelebilmektedir. Böylece taban çökmesi ve zemin kayması ile beraber ciddi bir enerji çıkışı oluşur. Bu enerji ise okyanus ve denizlerde dalgaların hareket etmesine ve metrelerce yükseğe çıkmasına olanak sağlar.
Tsunam Neden Olur?
Tsunami genel olarak denizler ve okyanusların tabanlarında meydana gelen bir durum ile beraber oluşur. Buna neden olan durumlar ise hem doğal hem de yapay olarak ortaya çıkabilmektedir.
- Deniz ya da okyanus tabanında meydana gelen depremler
- Gök taşının düşmesi
- Deniz altında meydana gelen nükleer patlamalar
- Volkan patlamaları
Genel olarak yukarıda verilen nedenlerden dolayı deniz ve okyanus tabanlarında zemin kayması oluşmaktadır. Aynı zamanda taban çökmesi ve birtakım teknolojik oluşumlar ile beraber önemli oranda enerji açığa çıkar. Böylece deniz dalgalanması ile beraber hızlı şekilde hareket eden dalgalar kıyıya vurur. Bu da zaman içerisinde çok ciddi can ve mal kaybı yaratmaktadır.
Tsunami Hangi Bölgelerde Görülür?
Tsunami daha çok Pasifik Okyanusu ile beraber yakın çevrelerinde meydana gelmektedir. Özellikle bu bölgede meydana gelen depremler ile beraber belli başlı bazı doğal ve yapay sorunlar üzerinden önemli oranda enerji oluşur. Bu enerji Pasifik okyanusu üzerinden kaynak olarak çıkmak suretiyle hızlı bir şekilde karaya ulaşır. Özellikle tsunaminin meydana gelmesine sebep olan depremlerin yaklaşık olarak %80 kadarı ‘Pasifik deprem kuşağı’ üzerinden oluşmaktadır. Genel olarak ise bu felaket yalnızca kıyılarda ve adalarda meydana gelir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dalağın Görevi Nedir? Dalak Vücutta Nerede Yer Alır, Özellikleri Nelerdir?
Üzüm Nasıl Yetişir? Türkiye'de Üzüm En İyi Nerde Yetişir?
Ladin Ağacı Nasıl Yetişir? Ladin Ağacı Türkiye'de En Çok Nerede Yetişir?
Kivi Nasıl Yetişir? Türkiye'de Kivi En İyi Nerede Yetişir?
Orta Beyin Görevi Nedir? Nereyi Kontrol Eder, Ne İşe Yarar?