Tıp Terimleri Nelerdir? Tıp Terimleri Listesi Ve Anlamları...
Tıp terimleri tıbbi alanda kullanılan sözcüklerdir. Bilim, sanat ve meslek kolları arasında geliştirilerek kabul edilen açıklayıcı unsurlara terim denmektedir. Hastalıklarda tanı ve teşhis durumu ya da klinik uygulamalarda açıklayıcı ve kolaylık sağlayıcılardır. Ameliyat tanısından laboratuvar tetkiklerine kadar geniş kapsamda kullanılmaktadır.
Tıp Terimleri Nelerdir?
Tıbbi alanda tanı ve teşhis amacıyla kullanılan sözcüklere tıbbi terim denmektedir. Laboratuvar tetkikleri, ameliyat tanımları ve hastalıkları ifade eden kolaylık sağlayıcı unsurlardır. Tıbbi terimler genel olarak Latince ya da Yunanca olarak bilinmektedir.
Neden Yunanca, sorusuna cevap; Batı uygarlığının gelişimi adına kabul edilen tıbbi dil Yunanca olduğundan olacaktır. Daha sonraları ise Roma İmparatorluğu Latinceyi ön plana çıkarmıştır. Günümüze kadar gelen tıbbi dil Latince olarak kullanılmaktadır.
Tıbbi Terimler Listesi ve Anlamları
Tıbbi terimler, tıp öğrencileri ve hekimler arasında iletişim gereksinimleridir. Görüntüleme tanıları, hastalıklarda klinik uygulamalar ve laboratuvar testlerinde önemli terimlerdir. Türkiye için önemli bir kaynak sayılan Türkçe Tıp Dili Kılavuzu büyük özenle hazırlanmıştır. Bu kılavuz güncellenerek eski Türkçe, Osmanlıca ve Latince eski dillerde yazılan sözcükler yerine kullanılabilmektedir.
Türk Dil Kurumu desteğiyle hazırlanan kılavuzda eski terim ve yerine kullanılacak yeni terimlere yer verilmiştir. Bazı sözcükler ise sadece sözlü iletişimde kullanıldığından olduğu gibi bırakılmıştır. Örnek olarak Hospitalize etmek sözcüğü verilebilmektedir. Bazı sözcükler ise yerine Türkçe tanım getirilemediğinden olduğu gibi kalmış yani yeni terim Türkçe kısmı boş bırakılmıştır. Tıbbi terimlerde, ön, ek – son, ekler hiper ya da intra şeklinde belirlenmiştir.
Tıbbi Terim Örnekleri;
Abortus; Çocuk düşürme,
Abbans; kısa süreli olarak bilinen şuur kaybı,
Abdomen; batin- karın,
Afakı; Lens olmayan göz,
Abse; Çevre dokularda bulunan kese tarzı cerahat oluşumudur.
Absorbsıyon; gıdaların bağırsakda sindirimi,
Afrodizyak; cinsi arzu tetikleyici,
Adrenalın; organizmayı harekete geçiren güçtür.
Agorafobi; kontrolsüz korku,
Ajitasyon; karakter özelliği, aktivist ve saldırganlık durumu,
Ajite; Huzursuz, taşkınlık yapabilen kimse,
Akustik sınır; işitme sınırı,
Aneljezik; Ağrı kesici etkisi bulunan ürün,
Anemi; Hemoglamin oranının düşük olmasıdır.
Ansefalıt; beyin iltihabı olarak ifade edilmektedir.
Tıp dilinde Akronimler olarak bilinen sözcükler MR denilen sistemi tanımlamaktadır. Manyetik Rezonans Görüntüleme şeklinde ifade edilen sistem, vücut organlarının görüntüsünü oluşturmaktadır. MR cihazları radyo frekansı kullanmaktadır. MR cihazı x ışınları kullanmamaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ağaç domatesi olarak da biliniyor! Tam bir sağlık deposu! E ve C vitaminleri, beta karoten, kalsiyum , potasyum…
MASTERCHEF'TE KONSEPT: SAKATAT YEMEKLERİ! Tuzlama Çorbası, Koç Yumurtası, Arpa Şehriyeli Oğlak Başı, Ciğer Kavurma ve Kuzu Yürek Dolması!
Dikkat! 15 Kasım’da İstanbul’un 23 İlçesinde Elektrik Kesintisi Yaşanacak (BEDAŞ Kesinti Programı)
Adetliyken dua okunur mu, hangi dualar okunur? Adetliyken Ayetel Kürsi okunur mu?
GÜNCEL A 101 AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU 14 Kasım 2024: A101'de hangi ürünler indirimde? Buharlı temizleyici, su sebili, pencere temizleme robotu!