hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Teşrik tekbiri ne zaman başlıyor? Kurban Bayramı teşrik tekbiri zamanı 2024…

    Teşrik tekbiri ne zaman başlıyor Kurban Bayramı teşrik tekbiri zamanı 2024…
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte, İslam aleminde teşrik tekbirleri ne zaman başlayacağı merak konusu oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgilere göre; “Teşrik” Arap dilinde etleri doğrayıp kurutmak demektir. Vaktiyle bayramın birinci günü kesilen kurbanların etleri, bayramın 2., 3. ve 4. günlerinde güneşte kurumaya bırakılırdı. Bu sebeple bu üç güne et kurutma günleri anlamında “eyyam-ı teşrik / teşrik günleri” denilmiştir. “Tekbir” ise Allah'ı ululamak, yüceltmek demektir. Teşrik tekbirleri, namazların ardından okunur ve Kurban Bayramı'nın manevi atmosferini güçlendirir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Teşrik tekbirleri, İslam dünyasında büyük önem taşıyan bir ibadet ritüeli olarak bilinir. Müslümanlar bu dönemde, farz namazların ardından tekbirler getirerek dini vecibelerini yerine getirirler. Teşrik tekbirleri, İslam'ın beş şartından biri olan hac ibadeti ile örtüşen günlerde başlar. Hacıların Arafat'ta vakfe yaptığı gün olan Arefe'den itibaren, İslam aleminde bayramın coşkusunu artıran bu tekbirler, bayramın dördüncü gününe kadar sürer. Bu dönemde, tekbirlerin topluca okunması, İslam'ın kardeşlik, birlik ve beraberlik gibi temel değerlerini pekiştirir.

    TEŞRİK TEKBİRİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

    Teşrik tekbiri, Zilhicce ayının 9'undan (Arefe Günü) başlayarak, Kurban Bayramı'nın son günü olan Zilhicce'nin 13'üne kadar devam eder. Teşrik tekbirlerinin amacı, Allah'ı yüceltmek ve O'na şükretmektir. Aynı zamanda, bu tekbirler, İslam'ın beşinci şartı olan Hac ibadeti ile de ilişkilidir. Hacılar, bu dönemde Arafat'ta vakfe yapar ve hac ibadetlerini yerine getirirken, dünya genelindeki Müslümanlar da bu mübarek günlerde tekbirler getirerek onlarla manevi bir birlik oluşturur.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow