hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihte bugün: 6 haziran

    Tarihte bugün: 6 haziran
    expand

    Sigmund Freud'la birlikte psikanalizin kurucularından kabul edilen Carl Gustav Jung 1961'de hayata veda etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsviçreli psikolog ve analitik kompleks psikolojinin kurucusu Carl Gustav Jung, 26 temmuz 1875'te İsviçre'nin Kesswil kentinde doğdu, 6 haziran 1961'de Zürih'te hayata veda etti.
     
    İsviçreli bir papazın oğludur. 1895'te Basel'de tıp eğitimi almaya başladı ve 1900'de Eugen Bleuler'in asistanı olarak Burghölzli'de psikiyatr olarak hizmet verdi.
     
    Doktorasını 1902'de tamamladı. Tez konusu okult (gizli, görünmeyen) fenomenler (etkiler) ve psikoloji ve patolojiyle bağlantılarıydı. Paris'de altı ay kalarak bilgilerini derinleştirdi. 1903'te Emma Rauschenbach ile evlendi.
     
    Jung sadece psikoterapi bilim dalını değil, aynı zamanda psikoloji, teoloji, etnografi, edebiyat ve güzel sanatları da etkiledi.
     
    Psikoloji alanında kendisi tarfından bulunan ve yapılan kavramlar geniş şekilde kabul gördü. Örneğin kompleks, introversiyon ve ekstraversiyon, gölge, arketipler (enerjikompleksler), kolektif (toplumsal) bilinçaltı, anima, animus...
     
    Jung'a göre gölge bilinçaltı bir komplekstir. Şuur ve benliğin karşıtı, tersidir. İstenilmeyen, kabul görülmeyen tüm kişisel özelikler gölge kompleksine dahil olur.
     
    Örnek olarak biri kendini nazik ve kibar olarak tanımlıyorsa onun gölgesi kaba ve katıdır. Acımazsız birinin gölgesi çok naziktir. Kendini çirkin olarak tanımlıyan zatların gölgeleri güzel olmaktadır.
     
    Jung'tan inciler
     

    • Mars gezegenine ulaşmak, kendi kendine ulaşmaktan daha kolaydır.
    • Diğerinin sevmediğimiz özellikleri, kendi kendimizi bulmaya yardım edebilir.
    • Duygusuz karanlığı aydınlatamayız ve bitkinliği harekete çeviremeyiz.
    • Düşünmek zor bir sanattır, onun için çoğunluk tek karar verir.
    • Çocukken kendimi yalnız hissederdim; hala da öyle hissediyorum çünkü bazı şeyleri biliyorum ve bunları hiç bilmedikleri ya da bilmek istemedikleri anlaşılan insanlara bazı ipuçları vermeye çalışıyorum.
    • Yalnızlık, insanın çevresinde insan olmaması demek değildir. İnsan kendi önemsediği şeyleri başkalarına ulaştıramadığı ya da başkalarının olanaksız bulduğu bazı görüşlere sahip olduğu zaman kendisini yalnız hisseder.
    • Bilinmeyen bir şeyi hissetmek ve bir gize sahip olmak önemlidir. Böyle bir şeyi yaşamamış bir insan, önemli bir şeyi yaşamamış olur.
    • Tümüyle emin olduğum hiçbir şey yok. Tümüyle inandığım bir şey de gerçekten yok. Tek bildiğim, doğduğum ve var olduğum.
    • Doğduğumuz dünya çok acımasız, ama aynı zamanda ilahi bir güzelliği var. Anlamlı oluşunun mu, yoksa anlamsızlığının mı ağır bastığına karar vermek, insanın yapısına bağlı.
    • Günümüzde, bizi tehdit eden tehlikenin doğadan gelmediğini, insan ve kitle ruhundan kaynaklandığını açıkça görüyoruz. Tehlike insanın ruhundan kopmuş olmasında.
       
      Günün diğer önemli olayları
       
      1799: Rus yazar Aleksandr Puşkin, Moskova'da doğdu.
      1875: Alman yazar Thomas Mann hayata merhaba dedi.
      1919: İstanbul'daki İngiliz Kuvvetleri Komutanı General Milne, Harbiye Nezareti'ne yazı göndererek Mustafa Kemal Paşa'nın geri çağrılmasını istedi. Harbiye Nazırı Şakir Paşa da 8 haziranda Mustafa Kemal Paşa'ya geri dönmesi için yazı gönderdi.
      1944: Müttefikler, Normandiya'ya çıkarma yaptı.
      1959: Konya'da şiddetli yağmur sel baskınına neden oldu. 4 bin baş hayvan sele kapıldı.
      1961: Ordu içindeki Silahlı Kuvvetler Birliği, Devlet Başkanı Cemal Gürsel'e muhtıra verdi. Muhtırada, görevden alınan Hava Kuvvetleri Komutanı İrfan Tansel'in göreve iadesi istendi. İrfan Tansel, 8 haziranda Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na döndü.
      1968: ABD Senatörü ve başkan adayı Robert Kennedy vurularak öldürüldü.
      1968: Kurtuluş Savaşı komutanı ve meclis başkanlarından Orgeneral Kazım Özalp 86 yaşında Ankara'da vefat etti.
      1980: Süleyman Demirel başkanlığında Adalet Partisi azınlık hükümetinin kurulduğu kasım 1979 tarihinden sonraki altı ay içinde 1553 kişinin öldürüldüğü, 1918 kişinin yaralandığı bildirildi.
      1980: Ressam Hamit Görele 87 yaşında İstanbul'da yaşama veda etti.
      1984: Hindistan ordusuna bağlı askerler, Sihlerin kutsal mabedi olan Altın Tapınak'a kanlı bir baskın düzenledi. Bu baskından sonra, Hindistan'ın çeşitli kesimlerindeki militan olmayan Sihler de silahlanmaya başladı.
      1985: Kamuoyunda pişmanlık yasası olarak anılan kanun kabul edildi.
      1996: Anayasa Mahkemesi, Refah Partisi'nin başvurusu üzerine 53'üncü hükümetin güven oylamasının geçersiz olduğuna karar verdi. Bu karar üzerine Başbakan Mesut Yılmaz, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e Anayol hükümetinin istifasını verdi.
      2000: Şili eski diktatörü Augusto Pinochet'in dokunulmazlığı kaldırıldı.
       
      Tarihte bugün arşivi
       
      Ekim ayı arşivi
      Kasım ayı arşivi
      Aralık ayı arşivi
      Ocak ayı arşivi
      Şubat ayı arşivi
      Mart ayı arşivi
      Nisan ayı arşivi
      Mayıs ayı arşivi
      1 haziran
      2 haziran
      3 haziran
      4 haziran
      5 haziran
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow