Tarihte bugün: 22 mayıs
'Koy Koy Koy', 'Dostlarım', 'Kadınım' gibi şarkılarıyla tanınan Tanju Okan, 1996 yılında hayata veda etti.
Türk pop müziğinin en önemli isimlerinden biri olan Tanju Okan 1938 yılında dünyaya geldi. Liseyi Balıkesir'de bitirdikten sonra yurtdışında şan eğitimi aldı ve 1961'de Ankara'da profesyonel müzik hayatına başladı.
1962'de İstanbul'a gitti ve Müfit Kiper Orkestrası ile birlikte çalışmaya başladı. 1964 yılında hayatının dönüm noktalarından biri olan Balkan Melodileri Festivali'ne Erol Büyükburç ve Tülay German'la birlikte katıldı.
Hemen ardından da Sahibinin Sesi'nden ilk plağını çıkardı. Daha sonraları Okan; Odeon, Arya, Regal, Fonex, Philips, Yonca, Diskotür, Balet, Nova, Gönül, Sinyal ve İstanbul Plak ile de çalıştı.
Türk popunun 1960'lı yıllarını şekillendiren iki çok önemli eğilim vardı. Birincisi Sezen Cumhur Önal ve Fecri Ebcioğlu'nun başını çektiği yabancı şarkı üzerine Türkçe söz yazma eğilimi, diğeri ise Balkan Melodileri Festivali ve Altın Mikrofon Yarışması'nın iteklemesiyle Türkülerin aranje edilmesiydi.
Tanju Okan, Milli Orkestra'nın bir solisti olarak aranje edilmiş türkülere yer verdi ilk plaklarında. Efsanevi söz yazarlarından Fikret Şeneş, ilk Türkçe şarkıyı Tanju Okan için yazdı: 'İki Yabancı'.
Daha sonraları Fecri Ebcioğlu da aynı şarkıyı ('Strangers in the Night') aynı isimle Ajda Pekkan için yazmıştı.
1970'li yıllarda Ergin Bener ve Hümeyra, Melodi Plak'tan ayrılıp kurdukları Yonca Plak'ın ilk plaklarından birini Tanju Okan'a yaptırdılar: 'Hasret'.
Moustaki'nin ünlü şarkısı 'Le Meteque'in Türkçe versiyonu olan bu parça yalnız o güne kadarki en büyük Tanju Okan hit'i olmakla kalmadı, Türk popunun da en önemli şarkılarından biri oldu.
1975 yılında 'Bütün Şarkılarım' albümünü çıkardı. Bundan sonra 'Kadınım'ı yapan Tanju Okan, bir kez daha zirveye çıktı. Bu dönemde söz yazarı Mehmet Teoman'dı. Bu işbirliği sonraki yıllarda da çok önemli bir plağın çıkmasını sağladı.
1980 yılında Garo Mafyan, Melih Kibar, Bora Ayanoğlu destekli 'Yorgunum' albümü çıktı Kent firmasından. Hem Kent'in hem de Melih Kibar'ın en sıkı dönemleriydi o zamanlar.
1990'lı yıllarda Türk popunun yeniden canlanışı, Tanju Okan'ın yeniden albüm yapmasını sağladı. 'İşte Tanju Okan 1995'i çıkardı. Bu dönemde Urla'ya taşınan sanatçı, siroz hastalığına yakalandı ve 22 mayıs 1996'da hayata veda etti.
Günün diğer önemli olayları
1813: 'Uçan Hollandalı', 'Siegfried' gibi operaların yaratıcısı Alman besteci Richard Wagner doğdu.
1859: 'Sherlock Holmes' romanlarının yazarı İngiliz doktor ve romancı Sir Arthur Conan Doyle doğdu.
1885: 'Sefiller' romanıyla dünya çapında ün kazanan eleştirel gerçekçilik akımının öncülerinden Fransız yazar Victor Hugo hayata veda etti.
1907: Shakespeare'in sinema uyarlamalarındaki performansıyla ünlü İngiliz sinema ve tiyatro oyuncusu Sir Laurence Olivier doğdu.
1924: Asıl adı Şahnur Varenak Aznavuryan olan Ermeni kökenli Fransız şarkıcı Charles Aznavour doğdu.
1929: Şair Yahya Kemal Bey (Beyatlı) Madrid elçiliğine atandı.
1931: İstanbul şampiyonu Fenerbahçe, Yunanistan şampiyonu Olimpiyakos'u özel karşılaşmada 1-0 yendi.
1932: Ağrı Dağı ayaklanmasına katılan 34 kişi hakkında idam kararı verildi.
1950: Celal Bayar Türkiye Cumhuriyeti'nin üçüncü cumhurbaşkanı oldu. Aynı gün, Adnan Menderes ilk Demokrat Parti hükümetini kurdu.
1960: Ankara'da mektup ve telgrafa sansür kondu, beş kişinin bir araya gelerek dolaşması yasaklandı.
1960: Modern Türk resminin öncülerinden Ressam İbrahim Çallı vefat etti.
1961: İstanbul Belediyesi'nin düzenlediği Türk filmleri yarışmasında Memduh Ün'ün yönettiği 'Kırık Çanaklar' en iyi film seçildi.
1963: Başbakan İsmet İnönü, "bu kadar sağlam bir ordu bünyesinden de kuvvet alan demokratik rejim, ebediyete kadar yürüyecek" dedi.
1972: Richard Nixon, Sovyetler Birliği'ni ziyaret eden ilk ABD Başkanı oldu.
1972: İsrail Başkonsolosu Efraim Elrom, bir apartman dairesinde öldürülmüş olarak bulundu. Elrom, 16 mayıs 1971'de THKP-C tarafından kaçırılmıştı.
1977: Milli Selamet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan, "5 hazirandan sonra tüm okulları imam hatip okulu yapacağız" dedi.
1981: Devlet Başkanı Kenan Evren, "12 eylül Türk milletinin isteği ile gerçekleştirildi" dedi.
1987: 216 sanıklı Milliyetçi Hareket Partisi davası sonuçlandı. 52 kişiyi öldürdükleri, 29 kişiyi öldürmeye teşebbüs ettikleri belirlenen sanıklardan 11'i idam, ikisi ömür boyu, 16'sı 36'şar yıl hapis cezasına çarptırıldı.
1988: Galatasaraylı futbolcu Tanju Çolak ligde attığı 39 golle Metin Oktay'ın 38 gollük rekorunu kırdı.
1990: Yemen Arap Cumhuriyeti (Kuzey Yemen) ile Yemen Demokratik Cumhuriyeti (Güney Yemen) birleşti.
2000: Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Fettullah Gülen'in sahibi olduğu Fatih Üniversitesi'ne bağlı Hemşirelik Yüksek Okulu'nu başörtü yasağına uymadığı gerekçesiyle kapattı.
2000: Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de sadece kadınlara hizmet veren dev bir alışveriş merkezi kuruldu.
Tarihte bugün arşivi
Ekim ayı arşivi
Kasım ayı arşivi
Aralık ayı arşivi
Ocak ayı arşivi
Şubat ayı arşivi
Mart ayı arşivi
Nisan ayı arşivi
1 mayıs
2 mayıs
3 mayıs
4 mayıs
5 mayıs
6 mayıs
7 mayıs
8 mayıs
9 mayıs
10 mayıs
11 mayıs
12 mayıs
13 mayıs
14 mayıs
15 mayıs
16 mayıs
17 mayıs
18 mayıs
19 mayıs
20 mayıs
21 mayıs
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer
Bunu Yiyen Hastalanmıyor! 1 Yıl Boyunca Her Gün Kahvaltıda Zeytinyağı İle Karıştırıp Tüketiyorlar! Soğuk Algınlığı, Bronşit, Astım... İyi Gelmediği Şey Yok