Sünnet Nedir? Hz. Muhammed (Sav)'ın Sünnetlerine Örnekler Nelerdir?

Arapça kökenli bir sözcük olan sünnet, belli başlı hedefleri gerçekleştirmek için izlenen yol anlamına gelir. Dinimizde ise Hz. Muhammed'in sahabesine ve diğer tüm Müslümanlara örnek olan davranışları için bu sözcük kullanılır. Birçok ayette geçen ''sünnetullah'' kelimesi ise Allah'ın kainatı yaratırken belirlediği ölçü ve yasaları anlamına gelir.
Sünnet Nedir?
Hz. Muhammed'in paylaşmak, yardımlaşmak, az konuşmak, sabırlı olmak gibi konularda gösterdiği örnek davranışların tamamına sünnet denir. Hadis peygamber efendimizin söyledikleri, sünnet ise yaptıklarıdır.
Hz. Muhammed (SAV)'ın Sünnetlerine Örnekler
1- Gece ibadetine kalkardı:
Peygamber efendimiz, cennetle müjdelenmiş olmasına rağmen, geceleri az uyur, vaktinin büyük bir kısmını namaz kılarak ve dua okuyarak geçirirdi.
2- Herkese yardım ederdi:
Hz. Muhammed, yolda yardıma ihtiyacı olan birini gördüğünde, neyle ilgileniyor olursa olsun işini bırakır ve o kişiye yardım elini uzatırdı.
3- Sofradan aç kalkardı:
Peygamber efendimiz az uyuduğu gibi az yemek yer ve sofrasındaki her şey ihtiyaç sahipleriyle paylaşırdı.
4- Herkese selam verirdi:
Dinimizde selamlaşmaya büyük önem verilir. İslam kelimesi de selam sözcüğünden türetilmiştir ve barış demektir. Hz. Muhammed, yürürken herkese selam verirdi. Kendisine hakaret eden Mekkeli müşriklere de kötü bir söz söylemez, sadece selam diyerek onların yanından uzaklaşırdı.
5- Hapşırdıktan sonra Elhamdülillah derdi.
Kendisine ruh üflenen Hz. Adem önce hapşırmış sonra Elhamdülillah dedi. Bunun için peygamber efendimiz de aksırdıktan sonra mutlaka Allah'a şükrederdi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
RESİMLİ CUMA MESAJLARI! Dualı, Ayetli, Hadisli, Resimli, Yazılı, Anlamlı, Sözlü, En Yeni, En Güzel Hayırlı Cumalar Mesajları
CUMA NAMAZI KILINIŞI: Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Diyanet İşleri Başkanlığına göre Cuma Namazı kılınışı
2025 Günaydın Mesajları ve Sözleri: Sevgiliye, Arkadaşa ve Dosta Romantik, Duygusal Günaydın Mesajları
KURBAN BAYRAMI 2025 TARİHİ: Kurban Bayramı ne zaman, hangi tarihlerde? Kurban Bayramı tatili kaç gün?
ŞEVVAL AYI TARİHİ: Şevval ayı ne zaman başlıyor? Şevval ayı altı gün orucu ne zaman tutulur?