Sırat-I Müstakim Ne Demek? Sırat-I Müstakim Üzere Yaşamak Yaşamak Nedir?

İslam dininde Kuran-ı Kerim’de yer alan surelerden en önemli olanlarından Fatiha suresinde Sırat-ı Müstakim ifadesi geçmektedir. Gün içinde namazda her rekatta tekrarlanan Fatiha suresi ile Sıratı Müstakim ifadesi çok kez kullanılmaktadır. Sırat-ı Müstakim anlamı “doğru yolda olmak” demektir.
Sırat-ı Müstakim Ne Demek?
Sırat kelimesi “yolcuların devamlı olarak gidip geldikleri yol; apaçık ve dosdoğru yol” şeklindedir. Müstakim kelimesi “düzgün, doğru, dengeli ve mutedil” anlamlarına gelmektedir. Burada apaçık ve dosdoğru yolu ifade etmekte olan “sırat” sözcüğünün bir de “ istikamet” kelimesiyle nitelendirilmesi, birbirini tamamlamakta olan iki nedenden dolayıdır.
İlki; bu yolun kendisinde hiç hata ve yanlışlık bulundurmayan dosdoğru bir yoldur. İkinci ise istikametin gibi sapması ve eğriliği olmayan düz çizgideki yoldur. Düz çizgideki yol ise iki mesafe arasında en kısa ve en yakın yolu ifade etmektedir.
Sırat-ı Müstakim Üzere Yaşamak Nedir?
Sırat-ı Müstakim tabirinin tam olarak ne anlama geldiğini en iyi açıklayan Allah Resulü Muhammed (sav)’dir. Abdullah b. Mesud’un anlattığı bir rivayete göre; Resulallah (sav) günün birinde yere düz bir çizgi çizdi ve etrafındaki sahabelere şöyle dedi; “İşte bu Allah c.c. dosdoğru yoludur.” Bu düz çizginin sağına ve soluna başka çizgiler çizdi ve “bunlarda diğer yollardır ki o yolların hepsinin başında birer şeytan bulunmakta ve kişileri kendi yollarına çağırmakta” demiştir. Sırat-ı Müstakim üzerine yaşamak Allah’ın çizdiği, peygamberlerinin yürüdüğü yoldur.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kahve Nasıl Yetiştirilir? Türkiye'de Kahve En İyi Nerede Yetişir?
Deniz Börülcesi Nasıl Yetiştirilir? Türkiye’de Deniz Börülcesi En İyi Nerede Yetişiyor?
Kurşun Kalemi Kim İcat Etti? 5000 Yıllık Tarihi Olan Kurşun Kalem Nasıl Doğdu?
Kıtlıkla gelen Anadolu lezzeti: Armut ekmeği
23 NİSAN’DA AVM’LER AÇIK MI? 23 Nisan Çarşamba AVM çalışma saatleri!