Şevval ayı orucu 2021 ne zaman bitiyor? 6 gün orucu nasıl tutulur? Şevval ayı orucu niyeti Diyanet bilgisi!
Mübarek Ramazan ayında Şevval hilalinin görülmesiyle birlikte Şevval ayına girilmiş kabul edilir. Bu ayda sünnet olarak görülen ve fazileti olan Şevval orucu Ramazan Bayramı’nın gelmesiyle birlikte araştırılmaya başladı. Şevval orucunun manevi açıdan anlamı ise şudur; Ramazan orucunu tam olarak tutan kişi Şevval ayında da 6 gün oruç tutarak yılı tamamen oruçlu geçirmiş gibi olur. Peki, Şevval ayı orucu 2021 ne zaman tutulur, nasıl tutulur? Şevval ayı orucu kaç gün? Şevval ayı orucu niyeti Diyanet bilgisi!
2021 Ramazan ayından sonra Ramazan Bayramı’na erişenler bayramdan sonra Şevval ayı orucunu tutacak. O nedenle Şevval ayı orucu ile ilgili detaylar günün en çok merak edilen konuları arasında yer alıyor. Bir ay boyunca oruç tutan Müslümanlar, Şevval ayında da bir süre oruç tutuyor. Vatandaşlar bu nedenle 'Şevval ayı orucuna ne zaman başlanır?' sorusuna yanıt arıyor.
ŞEVVAL AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Şevval ayı, kamerî yılın ramazandan sonra gelen onuncu ayı olarak kabul edilmiştir. 2021 yılı Şevval ayı 13 Mayıs 2021 tarihinde başlayacak ve 10 Haziran 2021 tarihinde sona erecek. Şevvâl ayının ilk günü Ramazan Bayramı’nın ilk günüdür. Ramazan Bayramı'nda oruç tutulması haramdır. Bayramın diğer günlerinde ve Şevval ayında kaza veya nafile oruç tutulabilir.
ŞEVVAL AYI ORUCU NEDİR?
Ramazan orucundan sonraki Şevval ayından 6 günlük oruç, dînen güzel ve hoş görülen bir sünnettir, fakat farz veya vâcip değildir. Fazîleti ve ecri büyük olduğundan dolayı bu 6 günlük oruç müslümana meşrû kılınmıştır. Zirâ her kim, bu orucu tutarsa, kendisine tam bir yıllık oruç sevabı yazılır.
ŞEVVAL AYI ORUCU NE ZAMAN, KAÇ GÜN TUTULUR?
Ramazan Bayramı’nın birinci günü olan Şevval ayının ilk gününde oruç tutmak haramdır. Şevval aynı zamanda hac aylarının ilkidir. Ramazan ayı ve bayramından sonra Şevval ayı içinde "altı gün orucu" adıyla bilinen orucu tutmak müstehaptır. Ramazan’dan sonra gelen 30 günlük Şevval ayı içinde, istediğiniz zamanlarda toplam 6 gün olan Şevval ayı orucunu tutabilirsiniz. Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir.
ŞEVVAL AYI ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?
Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.
Niyet ettim Allah rızası için Şevval orucu şeklinde niyet edebilirsiniz. Şevval ayında kaza orucu tutacaksanız; Niyet ettim Allah rızası için Ramazan ayında tutamadığım orucumun kazasını tutmaya diye devam edebilirsiniz.
ŞEVVAL AYI ORUCUNUN ÖNEMİ
(( مَنْ صَامَ رَمَضَانَ وَ أَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالٍ كَانَ كَصِيَامِ الدَّهْرِ.)) [ رواه مسلم وأبو دود والترمذي والنسائي وابن ماجه ]
"Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval'den de altı gün daha eklerse, bütün seneyi oruç tutmuş gibi olur." (Müslim, Ebu Davud, Tirmizî, Nesâî ve İbn-i Mâce)
İbn-i Huzeyme'nin rivâyeti ise şöyledir:
((صِيَامُ شَهْرِ رَمَضَانَ بِعَشَرَةِ أَمْثَالِهَا, وَصِيَامُ سِتَّةِ أَيَّامٍ بِشَهْرَيْنِ، فَذَلِكَ صِيَامُ السَّنَةِ.)) [ رواه ابن خزيمة ]
"Ramazan ayı orucu on aya, (Ramazan'dan sonra tutulan) altı gün oruç ise, iki aya denktir ki bu, bir senelik oruç demektir."
Ramazan ayından sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Muhammed (S.A.V), "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur" (Müslim, Sıyam, 24; Tirmizî, Savm, 53) buyurarak Şevval ayında altı gün oruç tutmaya teşvik etmiştir.
Âlimlerimiz, bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi sevap almanın izahını şöyle yapmaktalar:
Ramazan boyunca oruç tutan insan her orucuna on sevap almışsa yekûnu üç yüz eder. Şevvâl ayında tuttuğu altı orucuna da onardan altmış sevap alınca, eder üç yüz altmış. Yani bir sene.. Dolayısıyla hadîsin işaret ettiği sırra nâil olur. Bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi mânevî kazanç elde edebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Patlıcanın En Güzel Hali MasterChef’te! 'Bugün Ne Pişirsem?' Derdine Son! İnanılmaz Lezzetli Karnıyarık Tarifi Ve Püf Noktaları
Ağaç domatesi olarak da biliniyor! Tam bir sağlık deposu! E ve C vitaminleri, beta karoten, kalsiyum , potasyum…
MASTERCHEF'TE KONSEPT: SAKATAT YEMEKLERİ! Tuzlama Çorbası, Koç Yumurtası, Arpa Şehriyeli Oğlak Başı, Ciğer Kavurma ve Kuzu Yürek Dolması!
Dikkat! 15 Kasım’da İstanbul’un 23 İlçesinde Elektrik Kesintisi Yaşanacak (BEDAŞ Kesinti Programı)
Adetliyken dua okunur mu, hangi dualar okunur? Adetliyken Ayetel Kürsi okunur mu?