hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ramazan ne zaman? 2025 Ramazan ayı hangi tarihte?

    Ramazan ne zaman 2025 Ramazan ayı hangi tarihte
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Ramazan 2025 yılında mart ayına denk gelecek. Oruç ibadetini yerine getirmek üzere Ramazan ayı için geri sayıma geçen İslam alemi bu yıl üç ayların hangi tarihte başlayacağını araştırmayı sürdürüyor. Peki, 2025 Ramazan ayı ne zaman?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu sene yeni yılın ilk günü aynı zamanda üç ayların başlangıcı olacak. Yani 1 Ocak 2025 günü Recep ayı başlayacak. Ardından Şaban ve Ramazan ayları idrak edilecek.

    2025 RAMAZAN NE ZAMAN BAŞLIYOR?

    Üç ayların sonuncusu ve 11 ayın sultanı Ramazan ayı 1 Mart 2025 Cumartesi günü başlayacak. Ramazan ayının sona ermesinin ardındansa Ramazan Bayramı idrak edilecek. 30 Mart, 31 Mart ve 1 Nisan 2024 tarihlerinde Ramazan Bayramı olacak.

    ORUÇ TUTMAKLA YÜKÜMLÜ OLAN KİŞİLER KİMLER?

    İslâm’a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları Müslüman, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle Müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir (Kâsânî, Bedâî’, 2/87).
    İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı hâlde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir. İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte, ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları teşvik edilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir (Ebû Dâvûd, Salât, 26 [494-495]; Tirmizî, Salât, 182 [407]).

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow