Aralıklı Oruçtaki Gizli Tehlike Ne? ABD’deki Son Araştırmada Şoke Eden ‘KANSER’ Detayı!
‘Bildiklerinizi Unutun!’ Aralıklı oruç faydalı mı zararlı mı? Aralıklı orucun faydalarının yanı sıra yapılan son araştırmalar bazı olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ortaya koydu. İşte aralıklı oruçtaki gizli tehlikeye dair Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nin yaptığı o çarpıcı araştırma…
Haberin Devamı
FARELER ÜZERİNDE ARALIKLI ORUÇ ARAŞTIRMASI
/

Fareler üzerinde yapılan yeni bir araştırma, aralıklı oruç tutmanın bağırsak kök hücrelerinin yenilenme yeteneğini artırabileceğini ancak bazı olumsuz etkilerinin de olabileceğini gösterdi. Son yıllarda popüler hale gelen aralıklı oruç, sağlığa faydalı olduğu düşünülen bir beslenme şekli olarak öne çıkıyor, ancak bilim insanları bu diyetin metabolizma üzerindeki etkilerini hala derinlemesine inceliyor.
ARALIKLI ORUÇ BAĞIRSAK SAĞLIĞINI DESTEKLİYOR
/

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) bir araştırma ekibi, fareler üzerinde yaptıkları deneyde oruç tutmanın bağırsak kök hücrelerinin yenilenmesine nasıl katkı sağladığını araştırdı. Bu hücreler, bağırsakta yeni hücrelerin oluşumunu sağlayarak bağırsak sağlığını destekliyor.
Haberin Devamı
/

Çalışmada, üç farklı fare grubu incelendi. Birinci grup 24 saat boyunca oruç tuttu, ikinci grup oruç sonrası 24 saat sınırsız yemek yedi ve üçüncü grup ise deney boyunca serbestçe beslendi.
ARAŞTIRMA SONUÇLARI AÇIKLANDI
/

Araştırmanın sonuçları, Nature dergisinde yayımlandı. Bulgulara göre, farelerin açlık sonrasında yeniden yemeye başladıkları süreçte, hücrelerin rejeneratif kapasitesini artıran belirli bir biyolojik yol aktif hale geliyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
AÇLIK SIRASINDA YAĞ ASİTLERİNİ KULLANMA YETENEĞİ
/

MIT'de doktora sonrası araştırmacı ve çalışmanın başyazarlarından biri olan Shinya Imada, bu durumu şöyle açıkladı: "Açlık ve yeniden beslenme, birbirinden farklı iki durumu temsil ediyor. Açlık sırasında, hücrelerin enerji kaynağı olarak lipitleri ve yağ asitlerini kullanma yeteneği, hayatta kalmalarını sağlıyor. Yeniden beslenme ise hücrelerin rejenerasyon sürecini başlatıyor."
ARALIKLI ORUÇTAKİ GİZLİ TEHLİKE
/

Ancak bu süreçte bir risk bulunuyor: Eğer bu yenilenme aşamasında kanserli mutasyonlar oluşursa, farelerde erken evre bağırsak tümörlerinin gelişme riski artıyor. Çalışmanın kıdemli yazarı ve MIT biyoloji uzmanı Doç. Dr. Ömer Yılmaz, bu durumu şu sözlerle ifade etti: "Kök hücre aktivitesinin artması, rejenerasyon açısından faydalı olabilir ancak uzun vadede bu durumun olumsuz sonuçlara yol açabileceğini göz ardı edemeyiz."
Haberin Devamı
Haberin Devamı
“KANSER ÖNCESİ DEĞİŞİKLİKLERİN OLUŞMA OLASILIĞI”
/

Bağırsak kök hücreleri, bağırsak astarının her 5 ila 10 günde bir tamamen yenilenmesine yardımcı oluyor. Ancak bu hızlı hücre bölünmesi, kanser öncesi değişikliklerin oluşma olasılığını da artırıyor. Araştırmacılar, yeniden beslenme aşamasında gelişen mutasyonların, oruç tutmayan farelere göre polip oluşumuna yol açma riskinin daha yüksek olduğunu tespit etti.
/

Araştırma ekibi, bu çalışmanın belirli kanser mutasyonlarına sahip fareler üzerinde yapıldığını ve insanlarda farklı sonuçların ortaya çıkabileceğini vurguladı. Dr. Yılmaz, "Henüz öğrenecek çok şeyimiz var, ancak açlık ve yeniden beslenme süreçlerinin bu fare modellerinde kanser gelişimi üzerindeki etkileri oldukça dikkat çekici" dedi.
Haberin Devamı
Haberin Devamı