Protein Hangi Besinlerde Bulunur? En Çok Protein İçeren Besinler Nelerdir?
Sporcuların vazgeçilmezi olan ve herkes tarafından tüketilmesi gereken protein belirli besinlerde yer alıyor. Bazı besinlerde daha fazla oranda bulunması nedeniyle o besinler sporcular tarafından daha çok tercih ediliyor. Peki, en çok protein içeren besinler nelerdir? Protein genel olarak hangi besinlerde bulunur?
Protein insan vücudu için gerekli kaynaklardan biridir. En iyi protein kaynakları arasında tavuk, et, hindi, yumurta ve süt vardır.
Protein Hangi Besinlerde Bulunur?
En iyi ve en kaliteli protein ilk olarak anne sütünde, ikinci olarak ise yumurtada bulunmaktadır. Aynı zamanda tavuk eti, hindi eti, kırmızı et, deniz ürünleri, süt, balık ve bezelyede de yüksek miktarda protein bulunur. Mercimek, badem, soya, fındık, peynir, arpa, pirinç ve yulafta da ciddi oranda protein bulunur.
En iyi protein kaynakları yumurta, lor peyniri ve kuru fasulye olarak karşımıza çıkar. Yumurta, protein dendiği zaman akla ilk gelen besinler arasındadır. Spor yapanlar tarafından dünya genelinde en çok tercih edilen protein kaynağı yumurtadır. Bir orta boy yumurtada ortalama 7,5 gram protein vardır. Lor peyniri de içeriğindeki yüksek protein oranı ile ön plana çıkar.
Lor peynirinin %30'u proteindir. 100 gram peynirden 30 gram protein almak mümkündür. Kuru fasulye ise bitkisel besinler arasındadır ve protein oranı da azımsanamayacak derecede yüksektir. 100 gram kuru fasulyede ve nohutta 16 gram kadar protein bulunur.
En Çok Protein İçeren Besinler Nelerdir?
En çok protein içeren besinler arasında bezelye, et, tavuk, yoğurt, yumurta, süt ve mısır vardır. Proteinleri hayvansal ve bitkisel olarak ayırmak da mümkündür. Hayvansal ve bitkisel protein kaynaklarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Hayvansal proteinler: Peynir, süt, yoğurt, somon balığı, yumurta, tavuk eti, yağsız dana eti
Bitkisel proteinler: Karabuğday, bezelye, chia tohumu, kuşkonmaz, brüksel lahanası, brokoli, mısır, ıspanak, fasulye, kinoa, bezelye
Protein Nedir?
Protein, Latince yaşayan varlıklar için elzem azotlu öge anlamına gelir ve canlıların yaşamsal faaliyetleri için önemlidir. Amino asitler birbirine bağlanarak organik bileşikler oluştururlar ve buna da protein denir. Uzun zincirler halinde birbirine bağlı olan yüzlerce küçük aminoasitlere protein adı verilir.
Bir proteinin oluşması için yirmi adet farklı amino asit türü görev alır. Proteinler insanların hayatı boyunca sürekli bir şekilde onarılır ve değiştirilir. Bu sürece de protein sentezi adı verilir. Protein moleküllerin vücuttan taşınmasını sağlarken vücudu virüslere karşı koruma görevine de sahiptir.
Proteinin Vücuttaki İşlevleri Nelerdir?
İnsan vücudunda her biri belli bir göreve sahip olan binlerce protein vardır. Birçok hormon, enzim ve bağışıklık hücrelerinden salgılanan proteinlerin yanında dokuların da yapısal bileşenleri bulunur. Proteinler hayat boyu sürekli onarılır ve değiştirilir, buna da protein sentezi denir.
Bazı amino asitler her ne kadar proteinlerin parçalanması sonucu geri dönüştürülse de bu süreç biraz kusurlu ilerler. Bu da vücudun dışardan proteine ihtiyacı olduğunu gösterir. Dokuların ve hücrelerin büyümesi için gerekli olan protein ergenlik, hamilelik, çocuklar ve emzirme dönemindeki kişiler için önemlidir.
Protein insan vücudunda metabolizma işleyişi için önemli görevlere sahiptir. Hücrelere yapı kazandırmak DNA replikasyonu ve moleküllerin taşınması gibi önemli görevleri bulunur. Vücudu virüs ve bakterilerden büyük oranda korumak da proteinlerin görevleri arasındadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yarım Dilimi Yetiyor! Kanser Riskini Azaltırken Kadınlar İçin Faydası Say Say Bitmiyor!
31 Aralık yarım gün mü? İşte 31 Aralık 2024 resmi tatil durumu…
Kışın en gözde yemeği! Gribe, şeker hastalığına birebir... Bağışıklığı çelik gibi yapıyor
MasterChef Somer Sivrioğlu'ndan Hamburger Tarifi! Fast Food’cuların Sır Gibi Sakladığı Yöntem! Bu Püf Noktasına Dikkat!
MASTERCHEF KEREM'İN FAVORİ YEMEĞİ! Musakka dediğin böyle yapılır! Bu püf noktaları lezzetine lezzet katıyor!