hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pasaport Çeşitleri Nelerdir? En Çok Bilinen Pasaport Çeşitleri...

    Pasaport Çeşitleri Nelerdir En Çok Bilinen Pasaport Çeşitleri...
    expand

    Pasaport, yurt dışında çeşitli ülkelere seyahat edebilmek için kullanılan bir belgedir. Bu belgeler tek çeşit olmamakla beraber farklı çeşitlere ve renklere sahiptir. Pasaportlar yurt dışı seyahatleri esnasında geçerli kimlik doğrulama araçları olarak kullanılırlar. Bunun yanında farklı türlerine bağlı olarak çeşitli avantajları bulunur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

     Pasaportlar uluslararası giriş çıkışlar ve yaşam için gerekli belgeler olarak dikkat çekerler. Pasaport çıkarmak ya da yenilemek için bu belgelerin çeşitleri, renkleri ve özellikleri ile alakalı bilgi sahibi olmak önemli bir konudur. 

     Türkiye'de pasaportlar 4 farklı çeşitten oluşur. Umumi olan pasaportlar bordo rengindedir. Hususi pasaportlar yeşil, görev ya da hizmet pasaportları gri renktedir. Diplomatik pasaportların rengi ise siyahtır. 2011 yılından itibaren çipli pasaport kullanılmaya başladığı için pasaportların renklerinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

     Pasaport çeşitlerinin ve pasaportların hangi şartlarda kimlere verildiği değişiklik gösterir. Bordo renk olan pasaportlar umumi pasaport diye geçer ve standart vatandaşlara verilir. Bu belgeler sınırlı dolaşım sistemine sahiptir. Hususi pasaportlar eski bürokratlara veya devlet memurlarına verilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Yeşil pasaportu bulunan kişilerin geniş bir dolaşım alanı vardır. Hizmet pasaportları resmi kurumlar tarafından yurt dışına bir görev için gönderilen kişilere verilir. Diplomatik pasaportlar ise devlette üst düzey görevi bulunan kişiler tarafından kullanılır.

     En Çok Bilinen Pasaport Çeşitleri

     Bordo renkli olan pasaportlar standart vatandaşlara verilir. Kişilerin gri, yeşil ya da siyah pasaport alabilme hakkı bulunmuyorsa bordo pasaport alabilir. Bordo pasaport ile dünya ülkelerinin yaklaşık yarısına vize almadan veya kapıdan vize alarak girmek mümkün olur. Ancak bu pasaportların güçleri kısıtlıdır.

     Yeşil pasaport 1,2 ya da 3 kadro derecesi bulunan kamu personellerine devlette çalışan doktorlara ya da öğretmenlere verilir. Yeşil pasaportu bulunan kişiler emekli oldukları zaman bu belgelerini koruyabilirler. Yeşil pasaport ile tüm Avrupa ülkelerine vizesiz veya online vize alınarak giriş yapılabilir.

     Gri pasaportu bulunanla görev nedeniyle yurt dışında olan kişilere verilir. Görevleri boyunca bazı aile üyelerine de bu süreçte yeşil pasaport verilebilir. Siyah pasaportu olan kişiler bütün ülkelere giriş yapabilen üst düzey yöneticilere verilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

     Pasaport almak için öncelikle pasaport randevu sayfasından randevu işlemi gerçekleştirilir. Sayfaya giriş işleminden sonra pasaportun türü ile alınacağı yerin seçilmesi işlemi yapılır. Bu aşamada kişisel bilgilerin doğru ve tam bir şekilde girilmesi oldukça önemlidir. Randevu aldıktan sonra verilen tarihlerde istenen belgeler tamamlanmış olarak kuruma gidilmelidir. Bu şekilde pasaport işlemlerinin tamamlanması mümkün olur. 

     Pasaport İçin Gerekli Olan Belgeler

     Gerekli belgeler, alınacak olan pasaporta bağlı olarak farklılık gösterir. Genel olarak alınacak olan bütün pasaportlar için gerekli belgeler;

     Eski pasaport

     Kimlik

     Biyometrik fotoğraf

     Reşit olmayan kişiler için muvafakatname

     Pasaport harç ve defter ücretleri

     Bunun yanında pasaport almadan önce parmak izi verilmesi de gerekir. 

     Başvuru işlemi gerçekleştirildikten sonra harç yatırma işleminde geçerlilik süresine bağlı olarak ödeme gerçekleştirilir. Geçerlilik süresi pasaportun ne kadar süre kullanılabileceğini ifade eder. Ülkeler genellikle asgari pasaport geçerlilik süresine uygun olarak vize verir. Bu süreler genellikle 6 ay iken bazı ülkelerde 3 ay bazılarında 1 ay bazılarında ise 1 yıl kadardır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow