Nevruz Bayramı nedir, ne zaman kutlanır, bu yıl hangi gün 2021? Nevruz Bayramında neler yapılır?
Bahar aylarının yaklaşmasıyla birlikte Nevruz Bayramıyla ilgili konular merak ediliyor. Baharın gelişini simgeleyen, tarihi kökenleri eskilere dayanan bayram olarak bilinen Nevruz Bayramı ne zaman 2021? Nevruz Bayramında neler yapılır? Nevruz ritüelleri neler? Tüm detaylar haberimizde..
Yeni yılın başlangıcı ve baharın müjdecisi olarak kabul gören Nevruz Bayramı, asırlardır süren gelenekleriyle Anadolu'da coşkuyla kutlanıyor. Ateşten atlama, renkli yumurta tokuşturma, 7 çeşit yemekten oluşan nevruz sofrası, demir dövme, evlerin temizlenmesi ve onarılması gibi adetlerin uygulandığı nevruz, Türk kültüründe de önemli bir yere sahip.
NEVRUZ NEDİR?
Nev(Yeni) Ruz(Gün) kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan Yenigün anlamına geliyor. Nevruz Bayramı başka bir isimle yeniden doğuş diriliş anlamına gelmekte. Nevruz baharın gelmesiyle havaların ısınmaya başlamasını, kışın etkisini yitirmesini, kuşların ötüşünü, ağaçların çiçeklenmesini, göçmen kuşların yuvalarına dönmesini simgeler.
2021 NEVRUZ BAYRAMI NE ZAMAN?
Anadolu ve Orta Asya kültürlerinde baharın gelişini müjdeleyen Nevruz Bayramı Türkiye'de 20 Mart'ta kutlanıyor. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart'ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart'ta kutlarlar. 2010'dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart'ı "Dünya Nevruz Bayramı" olarak kabul etmektedir. Nevruz bayramı birçok ülke tarafından farklı şekilde kutlanılıyor. Nevruz, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tataristan, Uygur Bölgesi, Anadolu ve Balkanlarda geleneksel kutlamalarla canlılığını günümüzde de sürdürüyor.
NEVRUZ BAYRAMINDA NELER YAPILIR YAPILIR?
Nevruz bayramında sokaklarda çocuklar ve gençler toplanarak yumurta dövüştürürler. Nevruzun en önemli ilkesi ateş yakmadır. Bu gecede Tongel denen ateşler yakılır ve dilek tutularak üzerinden atlanır. İnanışa göre bu ateşin üzerinden geçen her kimsenin dilekleri kabul olacak tüm hastalıklardan kurtulacak.
Nevruz Bayramında yapılacak olan bir diğer ilke ise Semeni bir kap içerisine buğdayların sulanarak yerleştirilmesi olarak gerçekleşir. Suya yüzük atmada Nevruz gecesinde yapılacaklar arasında yer alır.
İğne iğne ve kulak asmada Nevruz Bayramında oynanan oyunlar arasında yer almaktadır. Yıkanmak ve sudan atlamak da arınmak için yapılan adetler arasında bulunuyor.
Bugüne özel kurulan ve 7 çeşit yemeğin bulunduğu "nevruz sofrası"na toplu halde oturuluyor. Yılın bolluk ve bereketle geçmesi için kurulan zengin sofrada, herkes her yemekten yiyerek, senenin o rahatlıkta geçmesini diliyor. Semeni geleneği de uzun yıllardır yaşatılıyor. Bu gelenekte, tarımda bereketli bir yıl dileğiyle, nevruzdan önce kaplarda arpa, buğday çimlendiriliyor ve bunlar sofralara konuluyor.
Yeni yılı yeni kıyafetler giyerek karşılayan insanlar, öncesinde evlerini temizliyor, varsa yıkılan yerleri onarıyor, badanalarını yapıyor. İnsanlar böylece yeni yılda her şeyin yeni olmasına özen gösteriyor.
Nevruzda mezarlık ziyareti de sık görülen ritüellerden. Bu ritüel, ecdatla evladın buluşması olarak görülüyor. Kabir ziyaretlerinde atalara saygı gösteriliyor. Nevruz Bayramı kutlamalarında yumurtaların tokuşturulması da yaygın görülüyor.
Üremeyi ifade eden yumurtalar, bolluk için boyanıyor ve tokuşturuluyor. Ayrıca spor müsabakaları düzenleniyor, şarkılar söylenip dans ediliyor, şairler şiir okuyor. Nevruzun tarihi Ergenekon'a dayandırıldığından o gün demir dövülerek Ergenekon'dan çıkış da kutlanıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Silifke yoğurdu Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili aldı
Adana'da Kadınların Gelir Kapısı Oldu! Ayda 3-4 Ton Üretiyorlar... Hepsi Yöresel Hepsi Doğal
AY DÖNGÜSÜ NEDİR? 23 Ocak Yarım Ay'ın Yükselişi Doodle oldu!
Çikolatayla İrmiğin Mükemmel Uyumu! Misafir 'Geliyorum' Demeden Sofrada: 20-30 Dakikada Hazırlanıyor! Yiyen Bir Tabak Daha İstiyor
Dışı gevrek, içi pamuk gibi! İstanbul'daki pastanelerin en çok talep gören ürünlerinden! 20-25 dakikada pişiyor!