Nafile Namazı Nedir? Nasıl Kılınır? Nafile Namazı Ne Zaman Kılınır? Kaç Rekattır?
İslam dininde ibadetler hususunda farz ve vacip ibadetler olduğu gibi nafile ibadetler de Allaha yaklaşmayı ve dua etmeyi amaçlamaktadır.
Nafile mana olarak faydasız boşa çıkarılan anlamlarını taşısa da din hususunda iman etmiş kimselerin yaptığı ibadetlerin zerre miktarı dahi faydasız değildir. Allahu teala yapılan her güzel ibadetin karşılığını mislinden fazlasıyla vereceğini birçok ayette bildirmiştir.
Nafile denmesinin esasında farz hükmünde olmadığını kişinin kendi niyetine göre yapmasının karşılığında sevabını yalnızca Allahtan alabileceği ibadetler olarak belirlenmiştir. Nafile ibadetlerin farz olarak belirlenmemesinin asıl nedeni ise insanlara ağır gelebileceği ve farzları da terk edebilecekleri içindir. İbadet hususunda insanın nefsi daima ibadetleri zor göstermektedir. Zorluğu aşmak önce farzları yerine getirmekle mümkün olmaktadır. İbadetin huzuruna eren kişi nafile ibadet yapmayı bu evrenden sonra istemektedir.
Nafile Namazı Nedir?
Nafile namazı farz olan namazlar dışında kılınan sünnet olarak yapılmış ve niyetinde Allaha ibadet etmenin huzurunu ve yakınlaşmayı sağlayan namazlardır. Nafile namazlara örnek olarak ramazan ayında kılınan teravih namazları, öğleden evvel kılınan kuşluk namazları, gece yarısı imsaktan evvel kılına gece namazları olarak verilebileceği gibi dini günlerde ve gecelerde kılınan namazları da eklemek mümkündür. Nafile namazların kılınmasının faziletlerinin yanında kazaya bırakılan namazları kılmak bir çok alime göre daha öncelikli olmaktadır. Hem vakit namazlarını hem kaza namazlarını kılmak gerekir. Farzlar yapıldıktan sonra nafile ibadet yapmak daha önemlidir.
Nafile Namazı Nasıl Kılınır?
Nafile namazları kişinin kendi başına kılabileceği gibi cemaatle de imama uymak kaidesiyle kılınabilen namazlardandır. Örneğin tesbih namazı kılmak kişiye zorluk olarak gelecek ise bu namazı cemaatle kılmayı tercih etmek gerekmektedir.
Nafile namazlarda niyet edilerek hangi namaz kılın ak isteniyorsa ona niyet esası ile kılınmaktadır.
Nafile Namazı Ne Zaman Kılınır?
Nafile namazları belirli gün ve gecelere ait ise o zaman içerisinde kılınmalıdır. Günlük kılınan nafile namazları ise kerahat vakitleri dışındaki bir zamanda kılınmalıdır. Kerahat vakti güneşin doğması ile 40-50 dakikalık süreyi ve akşam güneşin batmasına yakın 40-50 dakikalık süreyi kapsamaktadır.
Nafile namazın kılınışı;
Niyet ettim senin rızan için (kılınacak namazın adı) namazı kılmaya denir.
Allahu Ekber diyerek subhaneke okunur. Besmele çekilerek fatihadan sonra bir zammı süre okunur ve ruku ve secdeden sonra ikinci rekat içinde fatihadan sonra zammı sure okunur ruku ve secdeye varıldıktan sonra ettahiyyatü, Allahümme salli ve barik, Rabbena duaları okunup selam verilir. Nafile namazda 2 rekat şeklinde kılmak gerekmektedir.
Nafile ibadetlerde namaz o geceler ve günlere has bir ibadet olması durumunda örneğin teravih namazının sadece ramazan ayında kılınması gibi diğer vakitlerde kılınması doğru sayılmamaktadır.
Nafile Namazı Kaç Rekattır?
Sünnette ve hadislerde belirtilmedikçe genel olarak nafile namaz en çok 12 rekat olarak kılınmaktadır. En az 2 rekat nafile kılınmaktadır. Nafile namazının çeşitleri ile namazın rekat değişiklik göstermektedir. Örneğin teravih namazının rekat sayısı 20’dir. Yatsı namazı ile 33 rekat olarak kılınır. Bu sayıda herhangi bir artırma ve eksiltme yapılmamaktadır.
Nafile namazında namazın hangi çeşitte bir namaz olacağı da rekat sayısını belirtmektedir. En az 2 rekat nafile kılınmaktadır.
Nafile Namazı Çeşitleri Nelerdir?
Nafile namazları günlük, dini olarak özel gün ve gecelerde ve kişisel olarak isteğe bağlı kılınan namazlar olarak belirlenmektedir.
Günlük kılınabilecek nafile namazlar; kuşluk namazı, evvabin namazı, teheccüt namazı
Kişiye özel hallerde kılınan namazlar; tahiyyetül mescit namazı, istihare namazı, tesbih namazı, yolculuktan dönüşte kılınan namaz, şükür namazı, hacet namazı
Dini vecibe olarak kılınan nafile namazlar; teravih namazı olarak kılınan namazlardandır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer
Bunu Yiyen Hastalanmıyor! 1 Yıl Boyunca Her Gün Kahvaltıda Zeytinyağı İle Karıştırıp Tüketiyorlar! Soğuk Algınlığı, Bronşit, Astım... İyi Gelmediği Şey Yok