Milletvekili Nasıl Olunur? Milletvekili Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Milletvekili Olma Şartları Nelerdir?
Milletvekili, halkı yani oy veren kişileri parlamentoda temsil eden ve bulundukları göreve seçimle gelmiş olan siyasi bir kişiliktir. Demokratik ülkelerde bulunması gereken milletvekili görevine sahip olan kişilerin bazı ayrıcalıkları da bulunur.
Milletvekili Nasıl Olunur?
Milletvekili olmak isteyen kişiler, milletvekilinin nasıl olunabileceğini ve milletvekili olma şartlarını sıkça araştırıyor ve merak ediyor. Milletvekili olma şartları zamanla değişiklik gösterdiği için güncel bilgileri takip etmek gerekir. Milletvekilleri, seçimle bulundukları göreve gelirler.
Milletvekili Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Milletvekili olabilmek için milletvekili seçilme yeterliliği şartlarını taşımanız gerekir. Milletvekili seçilme yeterliliği ile ilgili en fazla merak edilen konulardan birisi seçilmek için yeterlilik yaşının kaç olduğudur. Milletvekili olabilmek için belirlenen yaş sınırı önceden 30’dur. Ama yapılan yenilikler sonucunda yaş sınırı 2006 yılında 25' e, 2017 yılında da 18'e düşürüldü. Yani milletvekili olabilmek için şu an 18 yaşında olmak gerekir. Milletvekili olma şartları ise sadece yaş konusu ile ilgili değildir.
Milletvekili nasıl olmak için diye karşınızda iki seçenek bulunur. Bu kişiler ise, bağımsız bir şekilde aday olabileceği gibi herhangi bir siyasi partiden de katılım sağlayabilir. Eğer siyasi partiden seçimlere katılmak istiyorsanız her partinin bunun için farklı bir ücret belirlediğini bilmeniz gerekir. Ama milletvekilliği için kadın adaylar, herhangi bir ücret ödemeden de seçime katılabilirler.
Siyasi parti bünyesinde milletvekili olmak isteyen kişiler, ön başvurularını yaparlar ve yapılan başvuru ise, partinin lideri tarafından da değerlendirilir. Başvurusu kabul edilmiş olan milletvekilleri ise, mazbatalarını alarak hemen görevlerine başlayabilirler.
Bağımsız bir şekilde aday olmak isteyen kişiler için de durum biraz daha farklıdır. Milletvekili seçilebilmek için bağımsız adayların İl Seçim Kurulu'na başvuru yapması gerekir. Memurların milletvekili adaylığına başvurmadan önce istifa etmesi gerekir.
Milletvekili Olma Şartları Nelerdir?
Milletvekili olarak seçilme yeterliliği, ülkemizde Anayasa ve Milletvekili Seçimi Kanunu sayesinde düzenlenmiştir. Milletvekili seçilme yeterliliği ile ilgili belirlenen diğer şartlar şu şekildedir;
18 yaşını doldurmuş olmak,
Kamu haklarından mahrum olmamak, kısıtlı olmamak ve hür olmak,
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
Herhangi bir kamu görevinden yasaklı bir pozisyonda olmamak,
Taksirli suçların hiçbirinden hiçbir şekilde bir hapis cezası almamış olmak,
1 seneden daha uzun bir süre hapis cezası almamış olmak,
Yüz kızartıcı suçların herhangi bir tanesini işlememiş olmak gerekir. Kaçakçılık, devlet sırlarını açığa çıkarmak vb. gibi suçlar yüz kızartıcı suçlara örnek olarak verilebilir.
Erkek adayların askerlik görevini başarı ile tamamlamış olması,
Hiçbir ideolojik gösterilere katılmamış olmak,
Eğitim konusunda ise, en az ilkokul diplomasına sahip olması gerekir.
Kamu görevinde çalışmış olan bazı kişiler, milletvekili adayı olabilmek ve daha sonra da milletvekili seçimlerine kolaylıkla katılabilmek için, bulundukları görevlerinden istifa etmelidir. Bu kişiler ise, görevlerinden istifa etmedikleri sürece milletvekilliğine adaylığını koyamaz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Balgam söktürüyor, göğsü temizliyor! Kalitesi bilimsel olarak kanıtlandı! Kilosu 2 bin lira! DÜNYACA ÜNLÜ KARAKOVAN BALININ FAYDALARI
Deneyimli arıcılar açıkladı! İŞTE SAHTE BALI ANLAMANIN YOLU... Sahte ve gerçek bal nasıl ayırt edilir?
Anadolu’nun ilk diyet yemeği Abdigör köftesi MasterChef'te! Paşalara layık lezzet: 'Bir yiyen, bir de yemeyen pişman'
Soğuğa karşı vücut direncini artırıyor! Bu ikiliye dikkat
Kış Hastalıklarına Yakalanmamanın Sırrı: Bağışıklık Kalkanı Bu 5 Besinde! Kolayca Bulun, Meydan Okuyun