Merak uyandırdı: Teravih namazı cemaatle mi kılınır? Bugün teravih namazı evde tek başına kılınır mı?
Teravih namazı cemaatle kılmak şart mı? sorusu gündemde... Ramazan ayının başlangıcına saatler kala, teravih namazına dair bilgiler sorgulanıyor. Bu yıl ilk teravih namazı bu akşam (10 Mart 2024) eda edilecek. Cemaat eşliğinde camilerde kılınan teravih namazının cemaatle mi cemaatsiz mi kılındığı sorgulanıyor. Ayrıca teravih namazına dair pek çok soruda merak uyandırdı. İşte Teravih namazına dair bilgiler...
Teravih namazı cemaatsiz kılınır mı? sorusu araştırılıyor. Teravih dinî bir terim olarak, Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namaz anlamına gelmektedir. İşte Diyanet'e göre Teravih namazı cemaatsiz kılınır mı sorusunun yanıtı...
Teravih namazı evde kılınır mı?
Teravih namazı, Ramazan ayı boyunca yatsı namazından sonra kılınan nafile bir namazdır. Ramazan gecelerini ibadetle ihya için sünnet-i müekkede olarak meşru kılınmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.s) ile dört halife döneminden itibaren günümüze kadar camilerde veya evlerde cemaatle ya da ferdî olarak eda edilegelmiştir.
Teravih, orucun değil Ramazan ayının sünneti olduğu için oruç tutamayan kimselerin de teravih namazını kılmaları sünnettir.
Nafile namazların tek başına kılınması daha faziletli olduğu hâlde, teravih namazının cemaatle kılınması Hz. Peygamberin (s.a.s.) uygulamasıyla sabittir. Nitekim Hz. Peygamber teravih namazını birkaç defa cemaate kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaate kıldırmaktan vazgeçmiştir (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1; Müslim, Salâtü’-Müsâfirîn, 177).
Hz. Ömer halife olunca, halkın dağınık bir şekilde teravih namazı kıldıklarını görüp, tekrar cemaatle kılınmasının daha uygun olacağını düşünmüş ve sahabeyle istişare ederek bu namazın yeniden cemaatle kılınmasını başlatmıştır.
Halkın vecd içinde bu namazı kıldıklarını görünce, “Ne güzel bir âdet oldu” diyerek memnuniyetini belirtmiştir (Buhârî, Salâtü’t-Teravih, 1). Hz. Ali de, bu uygulama sebebiyle “Ömer mescitlerimizi teravihin feyziyle nurlandırdığı gibi, Allah da Ömer’in kabrini öyle nurlandırsın.” (Müttakî, Kenzü’l-ummâl, XII, 576) diye dua etmiştir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer
Bunu Yiyen Hastalanmıyor! 1 Yıl Boyunca Her Gün Kahvaltıda Zeytinyağı İle Karıştırıp Tüketiyorlar! Soğuk Algınlığı, Bronşit, Astım... İyi Gelmediği Şey Yok