Video Haber | Maymun çiçeği hastalığı nedir, nasıl bulaşır?
Dünya Sağlık Örgütü, Afrika kıtasında görülen maymun çiçeği virüsü nedeniyle küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Peki hastalık nasıl bulaşır? CNN TÜRK ekibinden İlayda Karaca, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Funda Timurkaynak ile aktardı.
Dünya Sağlık Örgütü alarm verdi. Maymun çiçeği virüsü endişe yarattı.
Afrika'da endemik olarak görülen bu hastalığın yayılmaya başlanması dünya genelinde paniğe yol açtı. Hastalık hayvanlardan ve enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Funda Timurkaynak konuyla ilgili, “1970’li yıllardan beri bilinen bir virüs ya da klinik olarak hasta gördüğümüz bir virüs aslında. Daha çok Afrika’da endemik olarak görülürken 2022 yılında artık MPOX diyoruz biliyorsunuz 2022 yılında daha kıtalararası 116 ülkeyi kapsayan bir salgın yaptı. Yakın temas gerektiriyor bu lezyonlara temas edilmesi hastalarda çıkan lezyonlara temas edilmesi. Temas edilen objelerin kullanılması en çok bu yollarla bulaşıyor. Öpüşmek gibi daha çok salgıların olduğu durumlarda bulaş riski tabii ki cinsel ilişki yoluyla da bulaşıyor” ifadelerini kullandı.
Enfekte olan bireylerde ise gözle görülür döküntüler oluşuyor. Bu döküntülerin ise evreleri var.
“İlk başta bir sivilce gibi pembe bir döküntü gibi başlıyor buna makül diyoruz. Daha sonra o büyüyüp ciltten kabarıyor, daha sonra içerisi sıvı dolu bir hale geliyor buna da biz vezikül adını veriyoruz. Daha sonra iltihaplı bir görüntü oluşuyor püstül adını verdiğimiz. Sonra da kabuklanarak lezyonlar gerilemeye başlıyor.”
Kabuklanma aşaması gerçekleşmeden ise hastalar bulaşıcı olarak kabul ediliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MasterChef Tahsin pastane poğaçasının püf noktasını verdi! DIŞI ÇITIR ÇITIR, İÇİ YUMUŞACIK!
Niğde'de sirrokümülüs bulutları güzel görüntüler oluşturdu
Sosyal Medya Kıskançlığı İlişkileri Bitiriyor
RECEP AYININ 13. 14. 15. GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN SEVABI: Eyyam-ı biyd (Recep ayının 13, 14 ve 15. günü) ne zaman?
Dünya Bu Mucize Bitkiyi Türkiye’den Alıyor! 77 Türü Var! Hem Şifa Hem Lezzet.... Sağlığa Faydaları Say Say Bitmiyor; Covid-19, Kanser...