hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mavi Ay 2023 ne zaman çıkacak, saat kaçta? Mavi Ay Türkiye'den görülebilecek mi?

    Mavi Ay 2023 ne zaman çıkacak, saat kaçta Mavi Ay Türkiyeden görülebilecek mi
    expand

    Ay'ın, Dünya'ya en yakın olduğu anları ifade eden 'Süper Dolunay' ile aynı takvim ayı içinde ikinci kez dolunayın meydana gelmesi olarak tanımlanan 'Mavi Ay'ın bir araya gelmesi, bu hafta gökyüzünde eşsiz bir şölene neden olacak. 2023 yılında yaşanacak tek Mavi Ay olayı, yılın en büyük ve en parlak Ay'ı olma özelliğini taşıyacak. Peki, Mavi Ay ne zaman çıkacak, saat kaçta? Mavi Ay Türkiye'den görülebilecek mi? İşte merakla beklenen gözyüzü olayı ile ilgili detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğa olaylarına ve astronomiye ilgi duyanlar için Mavi Ay'ın ne zaman görüleceği merak konusu oldu. "Mavi Ay" ve Ay'ın Dünya'ya en yakın olduğu "Süper Dolunay" farklı şeylerdir. "Mavi Ay", aynı takvim ayı içinde ikinci dolunayın oluştuğu veya bazen bir mevsimde dördüncü dolunayın oluştuğu zamanlarda meydana gelir. "Süper Dolunay" ise Ay'ın yörüngesinin Dünya'ya en yakın olduğu bir dolunay anını ifade eder.

    MAVİ AY NEDİR?

    Her ay bir tane olmak üzere yıl içerisinde toplamda 12 dolunay meydana gelirken, dolunayın gerçekleştiği zamanın kesinliği nedeniyle, fazladan bir dolunay daha gerçekleşir. İşte her ay bir kez yaşadığımız dolunayın, bir ay içinde ikinci kez yaşanmasına 'Mavi Ay' deniyor. Gökbilimciler aslında Ay'ın renginin değişmediğini, toz bulutları sebebiyle öyle göründüğünü bildiriyor.

    Mavi Ay 2023 ne zaman çıkacak, saat kaçta Mavi Ay Türkiyeden görülebilecek miMAVİ AY 2023 NE ZAMAN?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yılın ender doğa olaylarından biri olarak öne çıkan Mavi Ay 30 Ağustos tarihinde Türkiye saatiyle 04:36'da zirveye ulaşacak. Bir sonraki mavi ay 30 Ağustos'tan sonra Ağustos 2024'da gerçekleşecek. NASA'ya göre gökyüzüne bakanlar Satürn'ü de görebilirler; Satürn TSİ 03:42 civarında Ay'ın yakınında görülebilecek ve gece ilerledikçe Ay'ın etrafında saat yönünde dönüyor gibi görünecek.

    MAVİ AY TÜRKİYE'DEN GÖRÜLEBİLECEK Mİ?

    Türkiye'den de izlenebilecek olan Mavi Ay TR saatiyle 04.36'da görülebilecek. Gökyüzüne bakanlar bu saatte en parlak ve büyük bir şekilde Mavi Ay'ı görebilecekler.

    MAVİ DOLUNAY'DAN ETKİLENECEK BURÇLAR

    Mavi Dolunay'dan etkilenecek burçlar arasında Boğa, Aslan, Akrep ve Kova yer alıyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow