hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Makarnayı yıllarca yanlış tüketmişiz, saat detayına dikkat!

    Makarnayı yıllarca yanlış tüketmişiz, saat detayına dikkat
    expand

    Belçika'da öğrenci olan AJ'nin ölümüne neden olan makarna vakası, dikkatleri gıda saklama ve hijyen konularına çekti. AJ, 5 gün önce pişirdiği ve dışarıda bıraktığı makarnayı yedikten sonra şiddetli ishal ve kusma şikayetleriyle hayatını kaybetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Belçika'nın Brüksel kentinde yaşayan ve AJ olarak bilinen öğrenci biraz tasarruf edip para biriktirmeye çalışıyordu. Bu nedenle de arkadaşları ile spora gitmeden önce bir kaç gün önce hazırladığı ve oda sıcaklığında bıraktığı spagetti bolonez makarnayı (kıymalı sosla hazırlanan bir makarna) mikrodalga fırında ısıtarak yeniden yedi.

    Bir süre sonra eve döndüğünde baş ve mide ağrısı çekiyordu. Şikayetlerine kusma ve ishal de eklendi ancak AJ doktora gitmek yerine doğruca yatağına gidip uyumayı tercih etti, sorunların bir süre sonra kendiliğinden geçeceğini düşünüyordu.

    Biraz su içip uykuya dalan genç adam ertesi gün okula gitmeyince arkadaşları endişelenerek ailesine haber verdi. Evi kontrol eden aile talihsiz gencin cansız bedeni ile karşılaştı.

    Yapılan otopsi sonucunda AJ'nin ölüm nedeni Bacillus cereus bakterisi kaynaklı karaciğer nekrozu ve akut pankreatit olduğu belirlendi. 

    Bu olay, insanları gıda saklama ve uygun hijyen kurallarına uyma konusunda bilinçlendirmek adına önemli bir örnek oldu.

    Yapılan otopsü sonrası AJ'nin sabaha kadar 4'de yani yemeği yedikten 10 saat sonra hayatını kaybettiği belirlendi. Ölüm nedeni adli tıp raporuna karaciğer nekrozu ve akut pankreatit olarak geçti.

    AJ'nin ölümü sonrası alınan dışkı örneklerinde 'Bacillus cereus'un varlığı tespit edildi.

    'Bacillus cereus', ısıya dayanıklı olduğu için pişmiş yemekler oda sıcaklığında bırakıldığında sporları hızla çoğalır ve zehirli bir hal alır. 

    Makarna ve pilavlarda yaşanan bu durum 'kızarmış pirinç sendromu' olarak da bilinir.

    Uzmanlar çabuk bozulan gıda maddelerinin hazırlandıktan sonra iki saat içinde soğutulması tavsiye edilir.

    Taze kümes hayvanları, balık ve kıyma, pişirildikten sonra hemen tüketilmeli veya dondurulmalıdır. Sığır eti, dana eti, kuzu eti ise 3 ila beş gün içinde tüketilmelidir.

    Youtube'da konuya ilişkin bir video yayınlayan Dr Bernard AJ'nin maruz kaldığı durumun nadir görüldüğünü ancak bu konularda temkinli olunması gerektiğini belirterek "Pek çok insan pişirdikleri makarna ya da diğer erişte türlerini ertesi gün yer ve bu bir sorun oluşturmaz. 

    Ancak birkaç saatten fazla dışarıda kalan (oda sıcaklığında bırakılan) yiyeceklere dikkat edin. Eğer yiyecek tuhaf kokuyorsa, üzülmektense tedbirli olmak her zaman daha iyidir." dedi.

    Sosyal medya kullanıcıları 'kızarmış pilav sendromunun' ne kadar ciddi olabileceğini öğrenince dehşete düştü.

    Kullanıcılardan birisi Reddit'te şunları yazdı: "Bitiremediğim pizzaları bir kenarda bıraktıktan sonra bir kaç gün yerim. Böyle bir şey olduğunu hiç bilmiyordum."

    Başka bir kullanıcı da buzdolabında saklanmayan yemeklerin tehlikeli olabileceği konusunda insanların bilgisi olmamasına şaşırarak, "Kalan yemeklerinizin sizi hasta etmesini önlemek için tükettiğiniz nişastalı gıdaların uzun süre oda sıcaklığında tutulmamasına dikkat edin. Nişastalı yiyecekleri olabildiğince çabuk, ideal olarak bir saat içinde soğutun ve yemeye hazır olana kadar buzdolabında saklayın." dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow