Evlerimizin Sessiz Tehlikesi: Halı Böceği
Günümüzde özellikle iş yerlerinde ve evlerde sıkça görülen ve kurtulmaya çalışılan pek çok böcek türü bulunur. En fazla mücadele edilen haşerelerden bir tanesi de Halı böceğidir. Halı böceği, evlerde sıkça görülen bir böcek türüdür. Bu nedenle de hakkında pek çok bilgi merak edilir.

Evlerimizin Sessiz Tehlikesi: Halı Böceği
Halı böceğinin bilimsel ismi, Anthrenos Verbasci'dir. Ama halk arasında ise, halı böceği olarak bilinir. Aynı zamanda evin neredeyse her yerinde görülebilecek bir böcek türüdür.
Halı Böceği Nedir?
Halı böceği, evlerde ve iş yerlerinde çok sık görülen ve yok edilmesi konusunda büyük bir mücadele verilen böcek türleri arasında yer alır. Yetişkin bir halı böceği ise, yaklaşık olarak 1,5 ile 3 milimetrelik bir uzunluğa sahiptir.
Aynı zamanda oval bir şekli bulunur. Bununla birlikte halı böcekleri ise; benekli siyah, kahverengi, beyaz, turuncu ve sarı renklerine sahiptir. Vücutları ise kıllarla kaplıdır ve büyüdükçe kendi derilerini dökmeye başlarlar.

Halı Böceği Nerede ve Ne Kadar Yaşar?
Halı böceği, neredeyse her yerde bulunur ama süpürgelikler, hava boşlukları ve dolaplarda daha yoğun bir şekilde görülür. Bu gibi yerleri ise kendilerine yaşam alanı belirlerler. Aynı zamanda halı böcekleri, kilim ve kıyafetlerde de yaşayabildikleri için pek çok insanı etkiler ve bu konuda çok büyük bir tehdit oluştururlar.
İyi ve küçük gizlenebildikleri için de halı, kilim ve kıyafet gibi eşyalarda görülmesi de çok mümkün değildir. Dişi halı böceğinin yavruları ise, yaklaşık olarak 5-20 gün içinde yumurtadan çıkar. Daha sonrasında ise uygun ilaçlama yöntemleri uygulanarak ömürleri kısaltılır.
Halı Böceklerinin Yaşamı
Fırçayı andıran bir görünüme sahip olan siyah halı böcekleri, tüylerle kaplı bir böcek türüdür. Küçük bir böcek türü olan halı böcekleri ise, genellikle halı diplerinde yaşar. Uzun tüylü halılarda ilk olarak kolay kolay fark edilmeyen bu böcekler ise genellikle yumurtlayarak çoğalırlar. Halılar, tüylü battaniyeler, yün yorganlardaki mikroplarla beslenirler.
Halı böceklerinin daha fazla üremesini engellemek için ev temizliğine oldukça dikkat etmek gerekir. Halılar ise sıkça süpürülmeli ve hiçbir şekilde havalanmayacak bir şekilde kullanmamak gerekir. Halı böceklerinden kolay bir şekilde kurtulmak için ilaçlama firmalarından önemli bir destek almak ve sağlığınızı korumak için kendiniz ilaçlama yapmaktan kaçınmanız gerekir.

Haşere ve Böceklerden Arınmanın İpuçları
Mutfak, tuvalet ve banyo gibi sürekli nemin, suyun ve ıslaklığın bulunduğu alanları günlük ve düzenli olarak kimyasal temizleyicilerle temizlemeniz böcek ve haşere istilasını tam olarak yok etmese de büyük oranda çoğalmasını, üremesini azaltır.
Yaşadığımız evlerde eski kıyafetler, kullanılmayan halı, kilim, çocuk oyuncakları, gazete, kitap, dergi gibi eşyalar da bir süre sonra nemlendiğinden dolayı tahtakurusu, halı böceği, hamam böceği, güve, kırkayak gibi haşerelerin çoğalmasına ve üremesine neden olurlar.
Özellikle de mutfakta yere düşen şeker tozu, ekmek kırıntıları, yemek artıkları da böceklerin beslenmesini ve üremesini sağladığından için dikkat etmeniz gereken konular arasında yer alır.