hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ledün İlmi Nedir, Ne İşe Yarar? Ledün İlmi Nasıl Öğrenilir, Dereceleri Nelerdir?

    Ledün İlmi Nedir, Ne İşe Yarar Ledün İlmi Nasıl Öğrenilir, Dereceleri Nelerdir
    expand

    Tasavvuf ehli, göz, öbür duyu organları ve akıl vasıtası ile görülüp bilinebilen ilimlerin yanında gayb bilgisi şeklinde de ledün ilmine itibar edilir. Kehf Suresinde yer alan Hz. Hızır ile birlikte Hz. Musa arasında yer alan kıssada geçmekte olan Ledün kelimesi bu ilme ismini vermiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ledün İlmi Nedir?

     Ledün ilmi Allah'ın dilemiş olduğu kullara vermiş olduğu, olayların arkasında yer alan sırları ve bunula birlikte gayb bilgilerini de bilme yeteneği şeklinde tabir edilir. Kehf Suresi içerisinde 65. Ayet kapsamında, Hz. Hızır'a Allah katından rahmet şeklinde ledün ilminin verilmesinden söz edilir. Bahsedilen bu kıssaya bakıldığında, Hz. Hızır le Hz. Musa karşılaşırlar ve beraber bir yolculuğa çıkma imkanına sahip olurlar. Ledün ilmine sahip olan kişilerin bildiği bilgileri başkalarına anlatması yasak olmaktadır.

     Ledün ilmi Nasıl Öğrenilir?

     Ledün ilmi Allah'ın dilemiş olduğu ya da arzu ettiği kullarına rahmet olarak vermiş olduğu bir ikramı ifade eder. Okuyarak veya eğitim alarak ledün ilmine ulaşılması mümkün değildir. Tasavvuf ehline göre ise hassas olan kalplerin Allah'ı bol bol zikretmek ile yumuşaması ve kimi sırların kendisine açılması mümkün olabilmektedir. Bir başka deyiş ile zikir ve dua yolu ile kalp gözünün açılabilme ihtimali ve gaybi olan bilgilere sahip olunabilme imkanına sahip olunabilir. Bu konu da önerilen bazı dualar ve bununla beraber zikirler de mevcuttur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     İlm-i Ledün'ün Dereceleri Nelerdir?

     Allah'ın arzu etmiş olduğu peygamberlere, evliyalara veya Sıddıklara bahşetmiş bulunduğu ledün ilmine bakıldığında bu ilim her ilim sahibinde aynı derece olacak şekilde yer almaz. Kulun Allah ile olan irtibatına ve Allah-u Teâlâ'nın istemesine göre farklı dereceler içerisinde olabilir. Dereceler konusunda tam bir bilgi bulunmamaktadır. Bunun dışında Seyyid Abdülhakîm Arvasi ise, şu bilgileri ifade etmiştir: "Emîr Sultan hazretleri, ledünnî ilmine sahipti. Bu ilim ise yetmiş iki derecedir."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow