hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kurban Kesmek Farz Mıdır? Kurban Kesmenin Mahiyeti Ve Hükmü Nedir?

    Kurban Kesmek Farz Mıdır Kurban Kesmenin Mahiyeti Ve Hükmü Nedir
    expand

    Kurban Yüce Allah'ın rahmetine erişebilmek amacı ile ibadet niyeti ile birlikte kesilen özel bir hayvandır. Kurban bayramı günleri içerisinde bir başka ifade ile ilk üç günde Allah rızası için kesilmekte olan kurbana Udhiyye adı verilir, bunu kesme işlemine de "tazhiye" adı verilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kurban Kesmek Farz Olan Bir İbadet Midir?

     Kurban kesmek, alışılmış fıkha bakıldığında sünnet ya da vacip olan bir ibadet olarak kabul edilir. Dini olan bayramların ikincisi olan Kurban Bayramı' kapsamında kurban ibadeti işlevini yerine getirebilmeyi isteyen Müslümanlar kurban ibadetinin farz olup olmadığı konusunda karışıklık yaşayabilmektedir. Kurban farz olan bir ibadet çeşidi değildir. Kurban ibadeti, Şafii mezhebine göre sünnet olmaktadır, Hanefi mezhebine bakıldığında ise vaciptir.

     Kurban İbadetinin Mahiyeti ve Hükmü Nedir?

     Kurban kesme ibadetinin temel yapısında ya da ruhunda Hakk'a karşı oluşabilecek yakınlık ve halk için fedakârlıkta bulunabilme anlayışı mevcuttur. Kurban ibadetinin esasına bakıldığında, bu ibadet aslında bir Müslümanın sahip olduğu tüm varlığını gerekmesi halinde Allah'ın yolu için feda etmeye hazır olunduğunu kanıtlayan bir nişanesidir. Mezheplerin pek çoğuna göre ise udhiyye kurbanı kesmek sünnet olmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kurban İbadetini Kimler Yapmalıdır?

     Kurban Bayramı kapsamında ibadet niyeti ile beraber kurban kesmek, hür olan, mukim ya da yolcu olmayan, Müslim veya zengin olan kimseye vacip olan bir durumdur. Zenginden kasıt, temel olan gereksinimlerden başka artısı olsun veya olmasın, en az iki yüz dirhem gümüş değeri olan bir mala sahip olan, fitre vermek ile yükümlü bulunan kimselerdir. Kurban kesme günlerinde kurban kesmeye gücü var iken kurban kesmeyip daha sonra fakir düşse, burada bulunan vücub üzerinden düşmüş olmaz.

     Kurban Kesme Yükümlülüğü Nedir?

     Kurban kesme yükümlülüğünün yerine getirilebilmesi için İmam Ebû Yusuf ile İmam Azam'a göre, akıl ve buluğ koşulu mecburi değildir. Bu sebepten dolayı zengin olan bir çocuğun ya da akıl sağlığı yerinde olmayan birinin malı içerisinden bu kişilerin velisi kurban kesebilir. Bu çocuk ya da bu mecnun o kurbanın etinden yiyebilir. Geri kalan kısmını da, giysi gibi aynından yararlanabilecekleri bir şey ile değiştirebilirler.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow