hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kurban Kesim Vakti Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter? Kurban Ne Zaman Kesilir?

    Kurban Kesim Vakti Ne Zaman Başlar, Ne Zaman Biter Kurban Ne Zaman Kesilir
    expand

    Kurban kesmek İslam dini içerisinde önemli olan ibadetlerden bir tanesi kabul edilmektedir. Kurban kesimi sırasında dikkat edilecek birkaç önemli unsur yer almaktadır. Kurban kesilmesi sırasında hayvanı incitmemek bu unsurlardan en önemlisidir. Kurban kesimine başlarken tekbir getirilmelidir ve kurban duasının okunması gerekmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kurbanı kesebiliyor ise kurban sahibinin kurbanı kesmesi en uygun kabul edilmektedir. Eğer sahibi kesemiyor ise ehli olan birine vekâlet vermek sureti ile kestirmektedir. Kendisi de kurban kesilir iken orada hazır bulunmalıdır. Kurbanı Müslüman olan, aynı zamanda kesmesini bilen erkek veya kadınlar kesebilmektedir.

     Kurban Ne Zaman Kesilir?

     Kurban kesmenin asıl amacı Allah'a daha yakın olabilmek ve aynı zamanda da onun rızasını kazanabilmektedir. Müslümanlar bu iki amaç için kurban ibadetini yerine getirmektedir. Mübarek kurban bayramı içerisinde ibadet ile Allah’a yaklaşmak isteyen kişiler kurban keserler ve yoksullara, durumu olmayanlara, ihtiyaç sahiplerine dağıtırlar. Kurban ibadeti Kur’an-ı Kerim içerisinde dile getirilmiştir. Bununla birlikte kurban bayramının birinci gününden başlayarak üçüncü günü içerisinde akşam olana kadar kesilebilir.

     Kurban Nasıl Kesilir?

     Kurban kesmek için ilk olarak bıçak önceden bilenerek hazırlanır. Ardından da kesilecek olan hayvanın göremeyeceği bir alana konulur. Hayvan ayakları ile yüz kısmı kıbleye gelecek biçimde sol tarafına doğru yatırılır. Hayvanın sağ arka ayağının serbest kalması şartı ile öbür ayakları bağlanır. Bundan sonra da tekbir ve tehlîl getirilir. Arkasından da “Bismillâhi Allâhü ekber” şeklinde söylenir. Hayvanın boynuna doğru bıçak vurulur. Hayvanın nefes borusu ve yemek borularıyla şahdamarı adı verilen iki ana damarı bu şekilde kesilir. Daha sonra hayvan soğumaya bırakılır. Hayvanın kanının akması beklenir ve sonra da derisi yüzülür. Hayvanı elinden gelir ise, kurban sahibinin kendisinin kesmesi mendup olmaktadır. Kendisi kesemez ise, bir Müslümana kestirmesi gerekmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Kurban Keserken Abdestli Olmak Şart mıdır?

     En çok merak edilen konulardan bir tanesi de kurban kesimi sırasında abdest alınıp alınmaması konusudur. Kurban kesen bireyin abdestli bir şekilde olması şart olmamak ile beraber kurban kesmenin bir ibadet olmasından dolayı kurbanı kesecek olan kişinin abdestli olması çok daha faziletli kabul edilmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow