Kunut Duaları 1-2 Türkçe, Arapça Okunuşu Ve Anlamı: Kunut Duası 1-2 Faziletleri Ve Faydaları (Tefsir Ve Diyanet Meali Dinle)
Kunut Duası, yatsı namazı sonrasında kılınan vitr namazında okunur. Vitir namazının üçüncü ve son rekatında okunan bu dua kapanış duası niteliğindedir. Yatsı namazı sonrasında nafile namaz kılınacaksa veya teheccüd namazı kılınacaksa vitr namazı öncesinde kılınır. Yani yatsı namazı ve sonrasındaki nafile namazların kapanışı vitr namazı ile yapılır.
Kunut Duası 1-2 Türkçe, Arapça Okunuşu ve Anlamı
Kunut Duasının okunuşu ve anlamı her Müslüman tarafından bilinmelidir. Müslümanlar okuduğu duanın anlamını bilerek ibadet etmelidir. Kunut Duaları şu şekildedir:
Allahümme iyyake nağbudu ve leke nusalli ve nescudu ve ileyke nesa ve nahfidu, nercu rahmeteke, nahşa azabeke, inne azabeke bil küffari mülhıkk.
Allahümme inne nestaiinuke ve nestağfiruke ve nusni aleykel hayr, vela nekfuruke ve nu’minu bike, ne nağderu lek, nuğleu ve men yekfuruke.
Anlamı: Allah’ım, sadece ve ancak sana ibadet ederiz. Senin için (senin rızan için) namaz kılarız ve sadece sana secde ederiz. (Sadece) sana yöneliriz ve sana (doğru) koşarız. Rahmetini umarız ve azabından sakınırız. Azabın (küfre giren) kafir kişilere ulaşır.
Allah’ım, senden (sadece senden) mağfiret dileriz ve yardım dileriz. Seni hayırla medederiz. Sana karşı küfür etmeyiz ve sana iman ederiz. Sana (sadece sana)boyun eğeriz, sana (imana) küfür edenleri terk ederiz.
Kunut Duası 1-2 Faziletleri Ve Faydaları (Tefsir Ve Diyanet Meali Dinle)
Kunut, itaat ve ibadet etmek gibi anlamlara gelmektedir. Ayakta durmak ve bir şerden kurtulmak için Allah’a sığınmak anlamlarında kullanılan fıkıh terimidir. Hanefilerde vitir namazında son rekatta rükûdan önce kunut duası okunur. Yukarıdaki Kunut Duaları Hz. Ömer’in rivayet ettiği kunut duasıdır. Şafiler Hz. Ali (ra)’ın rivayet ettiği ve “Allahümmehdini” diye başlayan duayı okumaktadır.
Malikilerde ve Hanefilerde kunut duası gizli okunur. Şafilerde ve Hanbelilerde ise kunut açıktan okunur ve cemaat açıktan “amin” der. Hanbelilerde ise bir fark daha vardır. Kunut duası sonrasında yüze sürülerek “amin” denir.
Kunut, sel, deprem, düşman saldırısı ve salgın hastalık gibi durumlarda okunabilir. İbn Kayyım El Cevzi Zadul Mead adlı eserinde, kunutun sadece acil durumlarda okunabileceğini savunmaktadır. Şevkani de aynı görüşü tercih etmektedir. Hanbeli ve Hanefiler sabah namazının farzının ikinci rekatında kunut yapılacağını belirtmiştir. Şafiler ise farz namazlarının son rekatında kunut yapılabileceğini belirtmiştir.
Dua ibadettir hadis-i şerifi gereğince Müslümanlar duayı hayatın bir parçası haline getirmelidir. Rasulullah aleyhisselam gibi dua etmek, duanın şartlarını yerine getirmek duanın kabul olmasında önemlidir. Her ne olursa olsun duanın kabul olması sadece Allah’a mahsus bir durumdur. Allah ister kabul eder isterse ecrini ahirette verir.
Sahih olan diğer bir hadis-i şerifte Hz. Muhammed aleyhisselam “dua mü’minin silahıdır’ buyurmaktadır. Düşman saldırısı, deprem, sel, hastalık ve benzeri bütün belalarda Müslümanın kunut yaparak Allah-u Teala’dan yardım istemesi sünnettir. Allah katında sünnete uygun ibadet şekilleri makbuldür.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
METABOLİZMAYI ATEŞLİYOR! Etkileri inanılmaz... Hem kilo verdiriyor, hem hastalıktan koruyor! Kışın bol bol tüketin
Bu besinler ömrü uzatıyor! Fındığından zeytinyağına Prof. Dr. Osman Müftüoğlu tek tek sıraladı...
Çubuk Gölü her mevsim ayrı güzel
BLACK FRİDAY 2024! Efsane Cuma (Muhteşem Cuma) ne zaman, hangi tarihte?
Dubai çikolatasına İzmir'den rakip: Bal kabaklı tahinli pide