Kümülatif nedir, ne demek? Kümülatif artış oranı nedir?

Kümülatif vergi dilimi tüm çalışanları yakından ilgilendiren bir kavram olarak çalışma hayatında karşımıza çıkıyor. Kümülatif oranı işçinin gelir dilimini aştıktan sonra brüt ücretin artmasına neden oluyor. Peki, tam olarak kümülatif artış oranı nedir, ne demek?
Kümülatifte yaşanan son gelişme sonrasında uygulama ile ilgili detaylar merak konusu oldu. İşte çalışan birçok kişiyi ilgilendiren o detaylar...
KÜMÜLATİF VERGİ DİLİMİ NEDİR, NE DEMEK?
Kümülatif vergi dilimi bir çalışanın belirli bir gelire kadar tabi tutulduğu vergilendirme olarak biliniyor. Örnek olarak 10, 20 ve 30 bin liralık yıllık vergi dilimleri içerisinde 10 bin lirayı aştığınızda farklı vergi alınırken, 20 bin lirayı aştığınızda farklı bir vergiye tabi tutuluyorsunuz. Kamu çalışanlarında bu vergilendirme işveren devlet olduğu için maaşlarda farklılığa neden oluyor. Yıl sonunda en üst vergi dilimine ulaşan kamu çalışanları maaşlarında düşüş yaşayabiliyor. Bu durum asgari ücrette ve özel sektör çalışanlarında ise brüt ücretin artması ile şekilleniyor.
KAMU ÇALIŞANLARINA KÜMÜLATİF MÜJDESİ
Çalışma Bakanlığı açıklamasında “Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 30 ile yüzde 35 arasında değişen kümülatif artış oranları ile enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı. 3600 ek gösterge meselesi vaat olmaktan çıkarılarak toplu sözleşme maddesi haline getirildi.
4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisinin 2022 ve 2023'teki mali ve sosyal haklarını belirleyen 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde, kamu görevlileri için önemli kazanımlara imza atıldı.
Çalışma Bakanlığı: Memura sosyal refah düzenlemesi yapılacak
Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 30 ile yüzde 35 arasında değişen kümülatif artış oranları ile enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı. 3600 Ek Gösterge meselesi vaat olmaktan çıkarılarak toplu sözleşme maddesi haline getirildi.
Son dönemde kurda yaşanan hareketlilikten kaynaklanan ekonomik dalgalanmalar dolayısıyla toplu sözleşmenin ilgili maddelerinde güncellemeye gerek duyulmuştur. Ancak bu düzenlemeleri hayata geçirirken demokratik bir müessese olan toplu sözleşmenin zaafa uğraması da kabul edilemez.
Bu nedenle yetkili konfederasyon ve sendikalarımızla yaptığımız görüşme sonucunda kamu çalışanlarımızın alım gücünü yükseltmek için toplu sözleşmemizde yer alan enflasyon farkını da dikkate alarak bir sosyal koruma çalışmasını kapsamlı hale getirmeyi ek protokol olarak değerlendireceğiz. Söz konusu çalışma, sadece doktorları değil bütün sağlık personelini gözeten, bununla da sınırlı kalmayıp tüm kamu personelimizi kapsayacak şekilde enflasyon farkının üzerinde bir sosyal refah düzenlemesi olarak yapılacaktır.” denildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
JAPONLARIN UZUN YAŞAM SIRRI ORTAYA ÇIKTI! Bunu yapan 100 yaşını görüyor! 'Meğer mutlu bir hayat için...'
Her sabah tüketiyor! Lucy'nin yıldızı Scarlett Johansson'ın güzellik sırrı! 'Kas gelişimini destekliyor, zayıflamaya yardımcı oluyor!'
Depremde hayat kurtarıyor! Deprem çantasında neler olmalı? Çakı, düdük, el feneri, gıda... İşte tam liste
Yaptığı sporla yıllara meydan okuyor: Yaşımı söylediğimde insanlar çok şaşırıyor! 'Dünyada örnek olacak düzeyde'
ANITKABİR ZİYARET SAATLERİ 2025: Anıtkabir Kaçta Açılıyor, Kaçta Kapanıyor?