Kul Hakkı İle İlgili Hadisler: Peygamber Efendimizin Kul Hakkı İle İlgili Sözleri...
Kul hakkı en büyük günahlardan biridir. Başka biri üzerinde bulunan diğer kişinin hakkıdır. Allah katında büyük vebali olan kul hakkına girmemek önemlidir. Kul hakkı ile ilgili pek çok ayet ve hadis bulunmaktadır. Her günahın affedilebileceğini emreden Allah kul hakkını affetmeyeceğini bildirmektedir. Yetim hakkı en büyük kul hakkı olarak ifade edilmektedir.
Kul Hakkı İle İlgili Hadisler
Kul hakkıyla ilgili hadisler arasında;
- Müslüman Müslümanın kardeşidir.
- Kardeş kardeşine kötülük etmez,
- İhanet etmez, kardeşine yalan söylemez.
- Kardeşini, kötülüklerden korur, zarar verebileceklerden uzak tutar.
- En büyük günah sayılan yetim hakkı da çok büyük günahtır. Her kim yetimin malına el koyar ve hakkını yerse karnına ateş doldurmuş olacaktır. Buyuruyor Allah.
Peygamber Efendimizin Kul Hakkı İle İlgili Sözleri
Kul hakkı en büyük günahtır. Ve Allah üzerinde kul hakkı bulunanın affının olmayacağını bildirmektedir. Kul hakkı Müslümanlar için en büyük vebaldir. Kul hakkı olarak bilinen davranışlar, yalan söylemek, malına el koymak, aşağılamak, alay etmek, rencide etmektir. Kul hakkıyla ilgili Peygamber Efendimizin sözleri ve Kur’an ayetleri bulunmaktadır.
Hakkı gasp edilen ve o hakkı yiyen kişinin vebalini almak kul hakkıdır. Kul hakkı her iki taraf arasında olduğundan Allah hakkı yenen affetmedikçe ben affetmem demektedir. Bu nedenle kul hakkına girenin mutlaka muhatabından af dilemesi gerekmektedir. Yetimlerin hakkı korunmalı, haksızlık yapanlara fırsat verilmemeli, mutlaka teslim edilmelidir.
Kur' anda Kul Hakkı
Kul hakkı, hem dünyada hem de ahirette üzerinde bulunmaması için çaba harcanması gereken bir kavramdır. Yalan, gıybet, aşağılama, malına el koyma, kalp kırma ve onur kırıcı davranışlar kul hakkına girmektir. Kul hakkıyla ilgili Ayetler;
Fecr Suresi 17. Ayet, Hayır sis yetime ikram etmiyorsunuz.
Nisa Suresi 10. Ayet, Haksız yere yetim hakkı yiyenler, hiç şüphe yok ki; karınlarına ateş doldurmaktadır. Ve onlar kızgın alevlere gireceklerdir.
Duha Suresi 9. Ayet, Öyleyse yetim hakkını sakın yemeyin.
Peygamber Efendimiz Hadislerinde; Kul hakkı yiyen ahirette iflas edecektir.
Her kim birinin hakkını yerse, ahiret azabından korunmak için o kişiyle helalleşmelidir. Kul borcuyla giden kimse cennete giremeyecektir.
Kul Hakkına Giren ne Yapmalı?
Kul hakkı sadece muhatabının tasarrufundadır. Hak yiyen hakkını yediği kişiden af dilemelidir. Kendi aralarından helalleşmeden ölen kişinin hiç bir şekilde af edilemeyeceğini bildirmektedir. Her kim kul ve yetim hakkına girerse mutlaka af dilemesi gerekmektedir. Müslüman Müslümanın kardeşidir sözü çok kıymetlidir. Kardeş kardeşin arkasından konuşmaz, haksızlık etmez.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Zigana Dağı'nda kar yağışı sonrası kartpostallık görüntüler
“Başarıya giden yolda en büyük engel: Korkularımız! 6 adımda korkularınızdan kurtulun
MİRAÇ KANDİLİ İFTAR VAKTİ 2025: Miraç Kandili iftar vakti ne zaman, iftar saati kaçta? Diyanet Kandil orucu Ankara, İzmir, İstanbul iftar saatleri
MİRAÇ KANDİLİ SAHUR VAKTİ 26 OCAK 2025: Sahur vakti ve imsak ezanı saat kaçta? Diyanet kandil orucu Ankara, İzmir, İstanbul sahur saati
BUGÜN KANDİL Mİ, Miraç Kandili hangi gün? 26 Ocak 2025 ne kandilli? Miraç Kandili anlam ve önemi!