Kükürt Kullanım Alanları Nelerdir? Kükürtün Özellikleri Nelerdir, Nerelerde Kullanılır?
Günümüzde her bir elementin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Kükürt ise doğada rahatlıkla bulunabilen bir maddedir. İnsan sağlığına ise çok sayıda faydası bulunur. Kükürt son yıllarda oldukça popüler bir hale gelmiştir.
Kükürt bireysel kullanılabileceği gibi endüstriyel alanda da tercih edilebilir. Kükürt özellikleri ile oldukça araştırmaya değer bir maddedir. Kükürt periyodik tablo içinde "S" sembolü ile gösterilmektedir. Kükürt toz veya sıvı olarak da kullanılabilir. Kükürt genellikle patlayıcı ve yanıcı bir madde olarak bilinir.
Kükürt Kullanım Alanları Nelerdir?
Kükürt elementinin kullanım alanları oldukça geniştir. Kükürt genel olarak endüstriyel üretimde yer alır. Sülfürik asidin temel bileşenleri arasında bulunan kükürt kimya alanında da kullanılır. Kimya ve tarım endüstrisinde kükürt en fazla kullanılan elementlerden birisidir. Bunun yanı sıra kükürt yemler için de katkı maddelerinde bulunur. Sentetik olarak üretilmiş olan reçine ile hayvan ilaçlarında da kükürt yoğun olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra gübre ve gübre katkılarında kükürt kullanılır. Havai fişek, deterjanlar ve patlayıcılarda da kükürt yoğun olarak bulunur.
Kükürdün Özellikleri Nelerdir?
Kükürt rengi genellikle bal sarısı ve ya yeşilimsi sarı olabilir. Güneş ışığında görülen kükürt kokusuz ve tatsızdır. Kükürt aynı zamanda katı bir madde olarak bilinir. Kükürt boğucu ve keskin bir kükürt dioksit gazı oluşturup mavi bir alev ile yanacaktır. Kükürtün daha açık mavi bir alevi bulunur. Ayrıca kükürt dioksit gazı da zehirlidir. Aynı zamanda H2S gazı da zehirli yapısı ile bilinir. Meydana gelecek zehirlenmede kişi hemen bayılabilir. Bunun yanı sıra kükürt reçine parlaklığına da sahip olması ile bilinir. Isı iletkenliği bulunan kükürtün elektriksel iletkenliği bulunmamaktadır. O nedenle kükürt iyi bir yalıtkandır. Ayrıca nemli ortamlarda ise elektrik iletkenliği de yüksektir.
Kükürt Nerelerde Kullanılır?
Kükürt elementinin kullanım alanları oldukça geniştir. Günümüzde neredeyse pek çok sektörde kükürt kullanılır. Özellikle kimya ile tarım endüstrisinde kükürt en çok kullanılan ürünler arasında yer alır. Gübre ve gübre katkılarında da kükürt kullanılır. Ayrıca havai fişek ve deterjanların yapısında da kükürt elementine rastlanmaktadır. Kükürt sentetik olarak üretilen reçinelerde de kullanılır.
Kükürt Yapısı İle İlgili Merak Edilenler Nelerdir?
İyi bir yalıtkan olan kükürt sürtünme ile negatif elektriklenir. Bunun yanı sıra kükürt sürtünme ile negatiflenecektir. Kükürt sıcak havada ise sürtünme yolu ile erir. Ayrıca kükürt mavi bir alev ile de yanar. Neredeyse tüm elementler ile kükürt bir bileşik oluşturur. Ayrıca en yaygın bileşik hidrojen sülfürdür.
Kükürt Oksijen İle Reaksiyonda Bulunur mu?
Kükürt genellikle hidrojenden sonra en fazla bileşiğin oluşturduğu element oksijenidir. Oksijen ile reaksiyonlarda kükürt yaygın olarak kullanılır. Hidrojen sülfür ise çürük yumurta kokusu veren toksik bir gaz olarak bilinmektedir. Ayrıca platin ve altın dışında metaller ile kükürt bileşikleri inorganik sülfürler olarak bilinir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
-
‘Arabada bebek var’ yazısının gerçek anlamını biliyor musunuz? Arkadan gelen sürücüyle hiç bir ilgisi yok!
Araçta Telefona Bakarken Mideniz Mi Bulanıyor? Yeni Güncellemeyle Bu Sorun Tarih Oldu!
Ordu'nun eşsiz lezzeti tescillendi! Ordu Fındık Tirmidi Kavurması nasıl hazırlanıyor? İŞTE TAM TARİF
10 SORU 10 YANIT | ÇAY NE ZAMAN İÇİLMELİ, NASIL DEMLENMELİ? Tiryakiler buraya! Besin değerinden iyi geldiği hastalıklara... İŞTE ÇAY DOSYASI
Rizeli çay demleme ustaları, Japonlara Türk çayı demlemenin püf noktalarını öğretti