Kış saati uygulaması nedir, ne zaman kalktı? Kış saati uygulamasına geçilecek mi?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kış saati uygulamasına ilişkin yaptığı açıklama sonrasında kış saati uygulamasıyla ilgili detaylar yeniden gündem oldu. Peki, Kış saati uygulaması nedir, ne zaman kalktı? Kış saati uygulaması kullanılacak mı? İşte konuyla ilgili detaylar..
Her yıl 28 Ekim’de Avrupa ülkeleri yaz saati uygulamasından kış saati uygulamasına geçmektedir. Türkiye'de ise güneş ışığından daha fazla faydalanmak ve enerji tasarrufu sağlamak için yaklaşık 4 senedir yaz saati uygulaması devam ediyor. Son dakika haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kış saati uygulamasına ilişkin konuştu.
KIŞ SAATİ UYGULAMASINA GEÇİLECEK Mİ?
Kış saati uygulamasına ilişkin Enerji Bakanı Fatih Dönmez'den açıklama geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 11. Türkiye Enerji Zirvesinde açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin 2023 yılı yenilenebilir enerji hedefine şimdiden ulaştığını belirten Bakan Dönmez; elektrik üretim, iletim ve dağıtım sektörünün geçen yıl 21.6 milyar TL yatırım yaptığını açıkladı. Dönmez, kış saati uygulamasıyla elektrikten 6 milyar TL tasarruf yapıldığını belirtti. Dönmez, bu tasarrufun parasal karşılığının 6 milyar lira olduğunu belirterek, "26 Mart 2019'da Avrupa Parlamentosu'nda gerçekleştirilen oylamayla AB de mevsimsel saat değişikliği uygulamasına son verilmesi önerisi kabul edildi." dedi.
KIŞ SAATİ UYGULAMASINA SON VEREN ÜLKELER
Her sene Ekim ayının son hafta sonunda Cumartesi gününü Pazar gününe bağlayan gece Kış saati uygulamasına geçilir ve saatler 1 saat geri alınırdı. Kış saati uygulamasına son veren Türkiye ile Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya, İsveç, İsviçre ve Danimarka arasındaki saat farkı 1’den 2’ye, İngiltere ile 3’e çıktı.
Ülkemizde Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan yaz saati uygulamasının yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı.
KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?
Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ŞABAN AYI MESAJLARI, SÖZLERİ 2025! Resimli, Ayetli, Dualı Yazılı, Kısa ve Anlamlı Üç Aylar Şaban Ayı Mesajları
Yok böyle Brownie! Yumuşacık keki ile lezzet şöleni yaşatıyor! 4 malzemeyle hazırlanıyor, 25 DAKİKADA SOFRADA
Tarım Kredi Kooperatifi Kataloğu Yayında! 29 Ocak 9 Şubat Arası Aktüel Kataloğunda Neler Var? Kahveden Peynire, Temizlik Aletlerinden Mutfak İhtiyaçlarına!
Ramazan Bayramı Ne Zaman? 2025 Yılı Ramazan Ayı Ne Zaman, Bayram Tatili Kaç Gün Olacak?
K Vitamini Nedir, Ne İşe Yarar? Bebeklerde K Vitamini Uygulaması: K Vitamini Bulunan Besinler Neler?