hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kırım Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri: Kırım Savaşı Kimler Arasında Yapıldı? Kısaca Önemi Nelerdir?

    Kırım Savaşı Sonuçları Ve Nedenleri: Kırım Savaşı Kimler Arasında Yapıldı Kısaca Önemi Nelerdir
    expand

    Kırım Savaşı, tarihin ilk modern savaşı olarak bilinmektedir. Savaşta yüzbinlerde asker ve mühimmatın on binlerce kilometre uzaklığa taşınmıştır. Hatta askeri amaçlı demiryolları yapılmış, telgraf hatları çekilmiş ve zırhlı buharlı gemiler kullanılmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kırım Savaşı Nedir?

    Çar I. Petro, deli olarak nitelendirilmekteydi. Sıcak denizlere inmek gibi bir politikası vardı. Bu amacını gerçekleştirmek için 1853 yılında harekete geçti. Rusya Eflak ve Boğdan'ı işgal etmişti. Çar I. Petro’ya Rusların Eflak ve Boğdan'ı boşaltması için Avrupa ülkelerinden ültimatom vermişti. Bu ültimatomun reddedilmesi üzerinde Kırım Savaşı patlak verdi.

    Avrupa Devletleri, Rusya'nın yapmış olduğu bu işgalin, Avrupa'nın durumunu değiştireceğine dair bir tehdit olarak nitelendirdi. Böylece Viyana'da konferans düzenlendi. Bu konferansta hiçbir sonuç alınmamış olmasına rağmen Avrupalı devletler Osmanlı'nın yanında yer almıştı.

    Rusya'nın İstanbul'da göre yapan elçisi Aleksandr Mençikof isteklerinin reddedilmesi üzerine 19 Mayıs 1853 tarihinde İstanbul'u terk etti. Halk İstanbul'da, Rusya'ya karşı savaş ilanı için padişaha baskı yapmaya başlamıştı. 4 Ekim 1853'te Rusya'ya bir nota verildi. Rusların 15 gün içerisinde Eflak ile Boğdan'ı terk etmesi istendi.

    Ruslar bu isteği yerine getirmeyince Kırım Savaşı resmen başlamış oldu. Savaşın başında Osmanlı İmparatorluğu Balkanlar'da başarı göstermişti. Fakat Batum'a yardım gönderen Osmanlı donanması, Rus donanması tarafından batırıldı. Ruslar bu sayede Karadeniz'de üstünlük sağladı. Bu durum ise boğazları tehlikeye düşürmüştü.

    Birleşik Krallık ve Fransa devreye girdi ve iki devleti birbirinden uzaklaştırmak istedi. Fakat yapılan teklifi Ruslar reddetti. Konferanstan önce Ruslara verilen ültimatomun içeriğinde şunlar yar alıyordu;

    Ruslar Eflak ve Boğdan'dan çekilecekti,

    Osmanlı Devleti ise ülke bütünlüğüne riayet edecekti,

    Ortadokslar ise himayeciliği iddiasından vazgeçecekti.


    Osmanlı Devleti'inden istenen tutum ise şöyle açıklandı;

    Osmanlı Devleti vatandaşlarına eşit haklar verecekti,

    Hıristiyan asıllı kişilere olumsuz muamelede bulunulmayacaktı,

    Karma mahkemeler kurulacaktı,

    Hıristiyan tebaadan vergi alınmaması da verilen talepler içerisinde yer alıyordu.

    Çar I. Petro kendisine verilen bu anlaşmayı kabul etmedi. Savaş devam ederken Rum halkı, Osmanlı'ya karşı isyan hareketlerine başladı. Yapılan ikazlar sonuç vermeyince Fransa atağa geçti. Pire limanına asker çıkararak Yunanistan'ı abluka altına aldılar. Bu durum Yunanistan Rumlarını tarafsızlığa itti. Böylece Rusya müttefiklerinden birini daha kaybetti.

    Tuna, Kafkas ve Karadeniz'de yoğunluk kazanan savaş, önce Osmanlılar lehine gelişti. Daha sonra Rus ordusu Silistre'ye kadar ilerledi. Osmanlı'nın sıkıştığı gören Britanyalılar ve Fransızlar Gelibolu yarımadasına asker çıkardılar. Bu esnada da Avusturya Rusya'yı baskı altına almaya başlamıştı. Rus ordusu doğal olarak çekilmeye başladı.

    Osmanlı İmparatorluğu'nun müttefikleri, Rusları başı zorlamak için Kırım'da bir cephe açtılar. Fakat Kırım'a çıkarılan mühimmat ve askerler yeterli olmadı. Bu yüzden 140 bin kişilik bir müttefik kuvveti daha bölgeye çıkarıldı. Böylece Ruslar mağlup edildi ve Çar I. Petro öldü. Yerine geçen II. Aleksandr barış istemek zorunda kaldı.

    Kırım Savaşı Kimler Arasında Yapıldı?

    Kırım Savaşı 4 Ekim 1853 tarihinde başladı ve Osmanlı İmparatorluğu ile Ruslar arasında gerçekleşti. Fakat Birleşik Krallık, Fransa ve Piyemonte-Sardinya savaşa Osmanlı cephesinden dahil oldu. Böylece Rusya ağır bir mağlubiyete uğratıldı.

    Kırım Savaşı Nedenleri Nelerdir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya, Osmanlı İmparatorluğu'na Hünkar İskelesi Antlaşması’na benzer bir antlaşma imzalatmak istemektedir,

    Tanzimat Fermanı sonrasında güçlenen Osmanlı, Rus çıkarlarına hizmet etmiyordu,

    Rusya’nın, Osmanlı Devleti’ni parçalama planları ise İngilizler tarafından reddedilmişti,

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusların gözü her zaman İstanbul ve Boğazlardaydı. Balkanlar’da kendisine bağlı devletler kurmak istiyordu,

    Osmanlı topraklarında pek çok kutsal yer mevcuttu. Rusya Ortodoks hakları konusunda yeni isteklerde bulunuyordu. Rusya bu kutsal yerlerin koruyuculuğunu üslenmek istiyordu.

    Kırım Savaşı Sonuçları Nelerdir?

    1856 yılında Paris Antlaşması imzalanarak Kırım Savaşı resmen sona erdirildi,

    Osmanlı İmparatorluğu uluslararası alanda ilk kez hukuken saygınlık gördü,

    Haritalarda herhangi bir değişiklik olmasa da dengeler değişmişti. Rusya'nın gücü kırılmış ve Avrupa'da Fransa üstünlük sağlamaya başlamıştı,

    Osmanlı bu savaştan herhangi bir toprak üstünlüğü elde edememişti.

    Kırım Savaşı’nın Önemi Nedir?

    Kırım Savaşı'nda Osmanlı ilk kez dış borç almıştır. Bu borç İngiltere’den alınmıştır. Avrupa devletleri ise Osmanlı'nın yanında olduğunu göstermiştir. Böylece Osmanlı artık bir Avrupa devleti haline gelmiştir.

    Yapılan savaş sayesinde Ruslar, Balkanlar'daki hakimiyetini tamamen kaybetmiştir. Savaşın sonunda yapılan antlaşmada Islahat Fermanı'nda da yer verilmiştir. Fakat Avrupa devletleri Osmanlı'nın iç işlerine karışmaya başlamışlardır.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow