Kireç Taşı Nedir, Ne İşe Yarar? Kireç Taşı Nerelerde Kullanılır?
Doğada bulunan kireç taşı, Türkiye’nin farklı bölgelerinde bol miktarda bulunur. Kireç taşının kimyasal yapısında %90 oranında kalsiyum karbonat bulunur. Karbonatlı ve tortul bir kayaç türüdür ve pek çok alanda sıkça kullanılır.
Kireç Taşı Nedir?
Kireç taşı, doğada bol miktarda bulunan bir taştır. Kireç taşının, kimyasal yapısında ise, %90 kalsiyum karbonat bulunur. Bu taş, karbonatlı ve tortul bir kayaç türüdür. Bu taş pek çok alanda kullanılıyor.
Doğada yer alan kireç taşı kayaçlarını içinde bulundukları bölgelere göre, demir, alüminyum, silisyum ve kükürt gibi maddelere de rastlanır. Dünyanın her yerinde ve farklı özelliklerde olan kireç taşları, renk ve sertlik çeşitlerine göre sınıflandırılır.
Kireç Taşı Ne İşe Yarar?
Kireç taşı, pek çok alanda kullanılan ve doğada bol miktarda bulunan bir taş türüdür. Dünya genelinde oldukça yoğun bir şekilde kireç taşları kullanılır. Kullanım alanlarına göre bu taşların kullanım miktarı da değişir.
Kireç taşının pek çok farklı özelliği vardır. Ama bazı özellikleri biraz daha ön plana çıkıyor ve biliniyor. Kireç taşının en önemli dört özelliği ise şunlardır;
Kirecin hammaddesidir,
Çimentonun keşfinden sonra çimento üretimi için ana hammadde şeklinde %60 oranında kullanılmaya başlandı.
Mermerlerin yapıcı taşlarını oluşturur,
İlk insandan beri pek çok yapının inşasında kullanılan bir maddedir.
Kireç Taşı Nerelerde Kullanılır?
Kireç taşının en çok kullanıldığı alanlar ise şunlardır;
İnşaat ve yapı sektörü
Tarım sektörü
Çimento üretimi
Metalürji
Tarım sektörü
Baca gazı arıtımı
Cam, şeker, boya, kağıt, lastik gibi çeşitli endüstriyel alanlar
Kireç ürünü olarak, kireç taşları dışında kullanılan herhangi bir ürün yoktur. İnsanlık tarihi için çok eski dönemlerde, yanmamış kireçleri, yakıp, ardından suda söndürerek harç yapımında da kullanılıyor. Günümüzde pek çok farklı sektörde aktif olarak kullanılıyor.
Kireç taşının genellikle en çok kullanıldığı alan ise, inşaat sektörüdür. Kireç taşları, inşaatlarda harç yapımında ya da yol yapımında ve çeşitli yerlere dolgu malzemesi olarak kullanılır. Kireç taşının kullanım yerine göre seçim yapılırken, kireç taşının aşınmaya karşı mukavemet ve sertlik derecelerine dikkat edilir.
İnce taneli ve kırılmış kireç taşları, inşaatlarda genellikle beton harcına katılarak kullanılır. Kireç taşı istenilen özelliklere göre işlenir ve bütün parçaları da ayrıca kullanır. Kireç taşları, inşaat sektöründen sonra en fazla çimento yapımında hammadde şeklinde kullanılıyor. Türkiye’de üretilen kireç taşı miktarının ise, yaklaşık olarak 4/1 oranında çimento üretimi için de kireç taşı kullanılıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Geçen yıl 500 TL'ye satılıyordu, yeni sezonda 1000 TL! MEĞER ULUDAĞ'DAKİ ÇORBANIN GERÇEK MALİYETİ...
HATAY'A GİDEN YEMEDEN DÖNMÜYOR! Kiremit tavalarda 35 dakika dinlene dinlene pişiriliyor! Yurt dışından bile yemek için gelen var... Ustasından 'BELEN TAVA' tarifi
ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI.... Resimli Öğretmenler Günü mesajları ve sözleri 2024!
Tam bir şifa deposu! Geleneksel tıbbın da modern tıbbında vazgeçilmezi! Çoğu kişi adını ilk kez duyacak...
Black Friday ne zaman 2024, hangi tarihte? Kara Cuma indirimleri tarihi...