James Webb Uzay Teleskobu nerede, özellikleri neler? NASA James Webb Uzay Teleskobu fotoğrafı
NASA James Webb Uzay Teleskobu tarafından hazırlanan fotoğrafı paylaştı. Uzayın şimdiye kadar çekilmiş en derin görüntüsünü bütün dünya canlı yayında takip ederken ortaya çıkan görüntü adeta büyüledi. Peki, James Webb Uzay Teleskobu nerede, özellikleri neler?
Kızılötesi astronomi kullanılarak uzayın en derin ve geniş görüntüsünü oluşturan James Webb Uzay Teleskobu uzay alanında yeni bir çığır açtı. Daha derin görüntüler sayesinde uzay hakkında daha fazla bilgiye sahip olunabilen teknolojinin yaygınlaşması bu alandaki bilgi birikimini de artıracak.
NASA JAMES WEBB UZAY TELESKOBU FOTOĞRAFI
NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu aracılığıyla paylaştığı ilk fotoğraf şöyle;
JAMES WEBB UZAY TELESKOBU NEREDE, ÖZELLİKKLERİ NELER?
James Webb Uzay Teleskobu kızılötesi astronomiye yönelik bir uzay teleskobudur. Uzaya gönderilmiş en güçlü teleskoptur. Eskiyen Hubble Uzay Teleskobu'nun kısmen ardılı olacak şekilde planlanmış, NASA öncülüğünde ve ESA ile CSA'nın desteğiyle geliştirilmiştir. Aralık 2021'de fırlatılmış ve Ocak 2022'de yörüngesine girmiştir.
Adını 2002'de NASA'nın Apollo programından sorumlu müdürü olan James E. Webb'ten alan JWST, 6,5 metre genişliğinde altın kaplama bir aynayla donatılan kızılaltı bir teleskoptur. Bu ayna, 13.5 milyar ışık yılı uzağı, yani evrenin ilk yıldızlarının oluştuğu zamanı görmesini olanaklı kılmaktatır.
JWST, NASA'nın başkanlığında 15 farklı devletin, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı'nın ortak yürüttüğü bir projedir. Kızılötesi ışığı gözlemlemek için ayarlanmış olan 6,5 metrelik bu teleskop, Dünya'dan neredeyse 1,5 milyon kilometre uzaklıkta yörüngeye yerleştirilmiştir. Bu uzaklık, Dünya ile Ay arasındaki uzaklığın dört katı kadardır.
1995'te Hubble'ın ardılı olarak tasarlanan JWST'in tamamlanması uzun sürdü, birçok teknik engelle karşılaştı. 25 Aralık 2021 tarihinde fırlatıldığında L2 konumu etrafında, Güneş'ten uzak, Dünya'nın yörüngesinin 1,5 milyon kilometre ötesinde bir yerde sıkı bir yörüngeye oturmuştur. L2 konumu, uzayda Güneş'in ve Dünya'nın kütleçekiminin birlikte çalışıp Güneş'in etrafında yörüngede dönen bir nesneyi Dünya'yla aynı oranda çektiği, yörünge dönüşünü bir yılda yapmasını sağladığı yerdir. Yani JWST, büyük ölçüde Dünya'nın gölgesindedir; bu durum Güneş'ten gelen ısı kirliliğini önler ve teleskobun derin uzayda çok soluk kızılaltı kaynakları saptamasını olanaklı kılar. NASA, teleskobun Ay'daki bir yabanarısının ısısını dahi saptayabildiğini iddia etmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Strese karşı etkisi kanıtlandı! Yağlı yiyeceklerin olumsuz etkilerinden koruyor, vücudun damar sistemine iyi geliyor: Kakao...
Gören hayran kalıyor! Terkos Gölü'nde masalsı sonbahar manzarası
Diş Hekimleri Günü kutlama mesajı 2024… Anlamlı ve komik Diş Hekimleri Günü mesajları, görselleri
19 KASIM NE GÜNÜ? Dünya Erkekler Günü ne zaman, bugün mü?
Kürek Balığı (Oarfish) Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kürek Balığı Nerede Yaşar?