İstiklal Marşı bestecisi kimdir, zaman bestelendi? İstiklal Marşı'nın Bestecisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler!
İstiklal Marşı’nın bestecisi pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınan bu eser, 12 Mart 1921'de Birinci TBMM tarafından “İstiklâl Marşı” olarak kabul edilmiştir. Peki, İstiklal Marşı bestecisi kimdir, zaman bestelendi? İşte İstiklal Marşı'nın Bestecisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler…
Milli marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı nesiller boyunca aktarılmaya devam ediyor. İstiklal marşımızın önemini ve uyandırdığı vatan sevgisi ve bağımsızlık coşkusunu halka en iyi şekilde aktaracak bir beste yapılması için düzenlenen yarışmaya 24 besteci katıldı. 1924 seçilen ilk beste 1930 yılına kadar kullanıldı. Sonrasında ise günümüzde de kullanılan beste İstiklal Marşı’nın yeni bestesi olarak kabul edildi.
İSTİKLAL MARŞI BESTECİSİ KİMDİR?
İstiklal Marşı'mızın bestecisi Osman Zeki Üngör'dür. Her ne kadar daha öncesinde de bestelenmiş ve kabul edilmiş olsa da 1930 yılından günümüze kadar çalınan bestenin sahibini İstiklal Marşı bestecimiz olarak kabul etmekteyiz. İstiklal Marşı bestecimiz Osman Zeki Üngör, Osmanlı sarayında ilk Türk kemancısı olarak yetiştirilmiştir. Öyle ki birçok klasik Batı müziği bestecisinin de keman konçertolarını Türkiye'de çalan ilk Türk kemancımızdır.
OSMAN ZEKİ ÜNGÖR KİMDİR?
Osman Zeki Üngör 1880 yılında İstanbul'da doğdu. Beşiktaş Askeri Rüştiyesi'ndeki askeri eğitimin ardından 1891'de Osmanlı saray bandosu olan Mızıka-yı Hümayun'a girerek müzik öğrenimi gördü. Yeteneğiyle II. Abdülhamid'in dikkatini çekince konser kemancısı olarak yetiştirildi. Besteci asıl ününü Mehmet Akif Ersoy'un İstiklâl Marşını besteleyerek elde etti. Cumhuriyet'in ilanından sonra orkestrası ile Ankara’ya gidip 11 Mart 1924 günü şehrin tarihindeki ilk senfonik konseri verdi.1934 senesinde sağlık nedeniyle emekliye ayrılan Üngör; emeklilik günlerinde İstanbul’da yaşadı.
Osman Zeki Üngör
İSTİKLAL MARŞI ZAMAN BESTELEDİ?
İstiklal Marşı 12 Mart 1921 de meclis tarafından milli marş olarak kabul edilmiştir. Hemen akabinde 17 Mart 1921'de İstiklal Marşı için beste yarışması duyurulmuştur. Milli marşımızın önemi ve halka uyandırdığı vatan sevgisi ve bağımsızlık coşkusuna yakışan bir beste yapılması için düzenlenen yarışmaya 24 besteci katılmıştır. İlk olarak 1924'te Ali Rıfat Çağatay'ın bestesi kabul edilmiştir. Yaklaşık 6 yıl kadar İstiklal Marşı bu beste ile kullanılsa da 1930 yılında Osman Zeki Üngör'ün 1922 yılında bestelediği ve günümüzde de hala kullanılan bestesi resmi olarak Milli marşımızın bestesi olarak kabul edildi.
Ali Rıfat Çağatay
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
LEZZET TUTKUNLARI İÇİN İDEAL! Meşhur Fransız tatlısı MasterChef’te! Orman meyveli Clafoutis tarifi ve püf noktaları: '35-40 dakikada pişiyor'
DÜNYANIN EN İYİ 50 MUTFAĞI! Türkiye bakın kaçıncı sırada! Zirvedeki ülkeye sosyal medyada tepki!
Günaydın mesajları ve sözleri 2024: Sevgiliye, arkadaşa, dosta romantik, güzel, duygusal günaydın mesajları...
Yılbaşı Sofranıza Farklı Mezelerle İlham Verin! Damaklarda İz Bırakacak Hurmalı Yoğurtlu Dip Sosu Daha Önce Denediniz Mi?
GIDADA HİLE EN ÇOK BU ÜRÜNLERDE YAPILIYOR! İçine kattıklarını duyunca şoke olacaksınız! Bal, kırmızı et, zeytinyağı...