İstihare Nedir? İstihare Nasıl Kılınır? İstihare Namazı Ne Zaman Kaçta Kılınır? Kaç Rekattır?
İstihare namazı, yapılması düşünülen bir şeyin bireyin kendisi açısından hayırlı olup olmadığına dair bir bilgi elde etmek adına kılınan bir namazdır. İstihâre, bir kişinin yapmayı istediği bir şeyin kendisi için iyi olup-olmayacağı yönünde bir işaret almak gayesiyle yatmadan önce iki rekât şeklinde namaz kılarak Allah'a dua etmesidir.
İstihare Namazı Nasıl Kılınır?
İstihâre, bir yönden yapılacak olan işin hayırlı olmasını; hayırlı olması durumunda gerçekleşmesini Allah'tan dilemek ve O'ndan yardım talebinde bulunmaktır. İstihâre namazı mendup olup, namazın birinci rekâtında Fâtiha suresinin ardından Kâfirûn sûresi okunur. Namazın ikinci rekâtında ise Fâtiha suresinin ardından İhlas sûresi okunur. Namaz bittikten sonra ise istihâre duası okunur.
İstihare Namazı Ne Zaman Kılınır?
İstihâre kelimesinin anlamı "hayırlı olanı istemek" demektir. Halk arasında sıklıkla kullanılmakta olan tabiri ile rüyaya yatmak anlamına da gelmektedir. Bir kişinin yatağa girerek rüyaya yatmadan önce kılınan namaza bu anlamda İstihare namazı denilmektedir. Akşamın yahut gecenin her hangi bir vaktinde yatacak olan kişiler, yapacak olan bir işin kendileri için iyi mi yoksa kötümü olduğuna dair bir işaret almak için bu istihâre namazı kılabilirler.
İstihâre namazı kılmak isteyen bir kişi yatağa girmeden önce abdest alıp istihare namazına niyetlenerek iki rekat şeklinde namaz kılar. Bu namazda da kılınış bakımından diğer namazlara benzer. Farklı olan tek yönü namazın bitiminde istihâre duasının okunuyor olmasıdır. Kılınan namazın hemen ardından kişi rüyaya dalmak için yatağa girer ve uykuya dalar.
İstihare Namazı Kaçta Kılınır?
İstihâre namazının belirli bir saati yoktur. Kişi ne zaman yatağa girip uyumak istiyorsa o saatte istihare namazını kılarak yatağına girip uykuya dalabilir. Namazın saatini kişinin akşam uykuya dalmak için yatma saati belirler.
İstihare Namazı Kaç Rekattır?
İstiharek, kişinin yapmayı istediği ancak yapacağı şeyin kendisi için hayırlı olup olmadığı konusunda tereddütte düşmesi durumunda kılabileceği bir namazdır. İstihare namazının rekat sayısı ise yalnızca 2 ikidir.
İstihare Namazının Kılınış Şekli Nasıldır?
Namazın kılınışı işe şöyledir;
Kılınan her namaz için olduğu gibi istihare namazı içinde önce abdest alınır. İstihare namazını kılmaya başlamak için ilk olarak "Niyet ettim Allah rızası için iki rekat İstihare namazı kılmaya" diye niyet edilir. Sonrasında ise; "Allahu Ekber" denilerek İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanır. Namazın birinci rekatında ilk olarak Subhaneke okunur. Ardından Euzü-besmele çekilir ve Fatiha suresi ve sonrasında da Kafirun Suresini okunarak Rüku'ya gidilir. Rükudan sonra secde'ye gidilir ve sonrasında doğrulur ve oturur vaziyete gelinir ve hemen ardından tekrar secde'ye gidilir.
İkinci rekat için ayağa kalkılır ve kıyama durulur. Kıyamda iken besmele çekilerek Fatiha suresi hemen sonrasında da İhlas suresi okunup rüku'ya gidilir. Rükudan sonra secde'ye gidilir ve doğrularak oturulur ve ardından tekrar secde'ye gidilir.
Secdenin ardından tekrar doğrularak oturulur ve bu oturuş esnasında Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur. Sonrasında ise baş önce sağa çevrilerek "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" denir ve sonrasında baş sola çevrilerek "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" denilerek namaz tamamlanır. Bu namazın ardından ise istenen sayıda İstihare duası okunur. Dua bittikten sonra yatağa kıbleye dönülerek yatılır.
İstihare Namazı Hangi Durumlar İçin Kılınmaz?
İstihare namazının kılınmadığı bazı durumların varlığı söz konusudur. Bunlar; ibadet ve iyilik yaparak sevap işlemek gibi hayırlı olan, haram ve günah işlemek gibi kötü olduğu kesin olarak bilinen şeyler için istihâre namazı kılınmaz.
İstihare Namazı Ne İçin Kılınır?
İstihâre namazı; kişinin yapacağı bir işin yahut şeyin doğru olup olmadığı konusunda tereddütte düştüğü konular için kılınır buna örnek olarak ise;
- Evlilik kararı almak üzereyken;
- Yeni bir iş yeri açarken;
- Yeni bir ev alırken,
- Yeni bir işe başlarken
İstenirse istihâre namazı kişi tarafından yedi kez tekrarlanabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ağaç domatesi olarak da biliniyor! Tam bir sağlık deposu! E ve C vitaminleri, beta karoten, kalsiyum , potasyum…
MASTERCHEF'TE KONSEPT: SAKATAT YEMEKLERİ! Tuzlama Çorbası, Koç Yumurtası, Arpa Şehriyeli Oğlak Başı, Ciğer Kavurma ve Kuzu Yürek Dolması!
Dikkat! 15 Kasım’da İstanbul’un 23 İlçesinde Elektrik Kesintisi Yaşanacak (BEDAŞ Kesinti Programı)
Adetliyken dua okunur mu, hangi dualar okunur? Adetliyken Ayetel Kürsi okunur mu?
GÜNCEL A 101 AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU 14 Kasım 2024: A101'de hangi ürünler indirimde? Buharlı temizleyici, su sebili, pencere temizleme robotu!