İstanbul’un Kurtuluşu tarihi ne zaman, hangi gün? Bugün İstanbul'un Kurtuluşu mu?
İstanbul’un Kurtuluşu bu yıl da coşkuyla kutlanacak. Yaklaşık 5 yıl devam eden işgalin ardından Lozan Barış Anlaşması sonrası işgal kuvvetleri İstanbul’da çekilmeyi tamamladı. Peki, tam olarak İstanbul’un Kurtuluşu ne zaman, hangi gün? İşte İstanbul’un Kurtuluşu tarihi…
İstanbul’un Kurtuluşu için il genelinde çeşitli törenler düzenlenecek. Tarih boyunca önemli bir yere sahip olan Mega Kent’in işgalden kurtuluşu için anlamlı konuşmalar yapılacak.
İSTANBUL’UN KURTULUŞU NE ZAMAN, HANGİ GÜN?
Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan hem tarihi hem jeopolitik konumu nedeniyle her dönem ilgi odağı olan Mega Kent İstanbul’un Kurtuluşu her yıl 6 Ekim’de kutlanıyor.
İSTANBUL’UN KURTULUŞU TARİHİ
İtilaf Devletleri donanmaları 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'na dayanarak 13 Kasım 1918'de Haydarpaşa önlerine demirleyip İstanbul'a girdi. Fiilen gerçekleşmiş olan işgal, 16 Mart 1920 tarihinde resmi işgale dönüştü.
Mudanya Mütarekesi gereği Trakya topraklarının teslimi yapılırken Türkiye'yi temsil edecek kişi olarak Mustafa Kemal Paşa'nın isteği ile Refet Paşa; İstanbul komutanı olarak da Millî Müdafaa Umumi Katibi Selahattin Adil Paşa görevlendirildi. Refet Paşa, 19 Ekim tarihinde TBMM Muhafız Grubu'ndan 100 kişilik bir kuvvetle Gülnihal vapuru ile Mudanya'dan ayrılıp İstanbul'a geldi. Ardından "İstanbul Komutanı" sıfatıyla Selahattin Adil Paşa, 81. Alay ile İstanbul'a geldi. Refet Paşa ve Selahattin Adil Paşa'nın İstanbul'a gelmesine rağmen işgal sonlanmadı. Çünkü mütarekeye göre işgal kuvvetleri barış antlaşması imzalanmasından hemen sonra İstanbul'u boşaltacaktı.
24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması'ndan sonra, 23 Ağustos 1923'ten itibaren İtilaf kuvvetleri İstanbul'dan ayrılmaya başladı. Son İtilaf birliği ise 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağını selamlayarak şehri terk etti.
6 Ekim 1923'te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul'a girdi ve işgal resmen sonlandı. İşgal 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü. Her yılın 6 Ekim'i böylece İstanbul'un kurtuluş günü olarak belirlendi ve kutlanmaya başlandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MasterChef Mehmet Yalçınkaya açıkladı! Hicaz pilavının lezzet sırrı çözüldü! Meğer püf noktası...
Sultan II. Abdülhamid’in ‘Her resim bir fikirdir’ sözüyle Filistin’de çektirdiği fotoğraflar kitaplaştırıldı
Huzurlu insanların sahip olduğu 5 temel özellik!
Sarılmak stresi azaltıyor, mutluluğu artırıyor!
Yatağınızdaki gizli tehlike: Klozetten 17 bin kat daha kirli! Meğer bakteri yuvasıymış