hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İnsanın Gizemli Dünyası: Duygularımızın Kökeni Ve Etkileri

    İnsanın Gizemli Dünyası: Duygularımızın Kökeni Ve Etkileri
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    İnsanların gizemli dünyasını anlayabilmek için bazı faktörleri araştırmak da gereklidir. Özellikle duygular. İnsanı insan yapan durum hissettikleri duygulardır. Bu yüzden onları doğru yorumlayabilmek de oldukça önemlidir. Yıllarca yapılan araştırmalar sonucunda ise bazı gerçeklere ulaşılmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

      İnsanın Gizemli Dünyası

     İnsanları anlayabilmek için yüzyıllardır araştırmalar yapılmaktadır. Şöyle ki henüz tam olarak insanı anlayabilen ve açıklayan bir gelişme yaşanmamıştır. İnsanlar güdüleri ile eskiden beri hareket ederler. Güdülerin yanı sıra duygular da önemli bir yere sahiptir. Olaylar karşısında insanlar belli bir duygu durumu yaşar ve duygular hareketleri belirler. 

     İnsanların ve hatta tüm canlıların beyin yapısı oldukça ilginçtir. Bazı durumlara açıklama yapan bilim adamları, beyin konusunda henüz tüm sorulara tam cevap bulamadılar. Çok karmaşık bir yapıya sahip olan beyni anlayabilmek için çok geniş araştırmalar ve deneyler yapmak gerekmektedir.

     İnsanların gizemli dünyasının en ilginç detayı duygular olmuştur. Çünkü her insanın duyguları aynı olaya karşı bile farklılık göstermektedir. Bu biraz geçmiş deneyimlere de bağlı olan bir durumdur. İnsanların duyguları bazen geçmiş deneyimlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Yani sonradan öğrenilebilen duygular da mevcuttur. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Duygularımızın Kökeni ve Etkileri 

     Duygu denilen durum aslında hislerden oluşmaktadır. Bütün bunlar biyokimyasal reaksiyondur. Darwin, hayvanların da duygularının var olduğuna dair detaylı gözlemlerde bulunmuştur. Hatta insanların duyguları hayvanlardan gelen miras olduğunu da açıklamıştır.

     Evrim kuramına göre duygular zaman içerisinde evrimleştirilmiştir. İnsanların duyguları davranışlarına etki eder. Duygular, düşünceler hareketleri de doğrudan etkilemektedir. Duyguların kökeni ilk insanlara bağlıdır. Duygular da güdüler de bir birine benzer. Bazı davranışlar duygulardan meydana gelmektedir. 

     Duygular Niye Evrimleşti?

     Her duygunun kökeni farklıdır. Bu yüzden bu konu oldukça geniştir. Ancak şu bir gerçektir; duygular insanları ve aslında canlıları hayatta tutmak için önemlidir. Hayatta kalmak ve üremek için duyguların önemi büyüktür. Bazı duygular doğuştan gelirken, bazıları sonradan öğrenilmektedir.

     Duygular kültürden kültüre ve hatta insandan insana göre ciddi farklılık göstermektedir. Yaşanılan durum, düşünceleri etkiler. Düşünceler insanın duygularını belirler. Duygular ise davranışların meydana gelmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Duygular Nereden Geliyor?

     Duyguların bazıları doğuştan gelmektedir. Bazı duygular ise sonradan kazanılmakta. Bazı tecrübelerden dolayı duygular öğrenilebilir. Duygular, beynin amigdala bölümünde yaşanmaktadır. Amigdala bademe benzemektedir. İnsan beyni karmaşık bir yapıya sahiptir. Hatta henüz tam olarak da beyinle ilgili birçok soru cevapsız kalmıştır.

     Çevresel tesirlere bağlı olarak duygular değişebilmektedir. Tüm canlılarda duygular vardır. Düşünceler duyguları, duygular ise davranışların ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Duygular davranışı başlatan süreçtir. Daha sonra o davranışı sürdürülen de aynı duygudur. Düşünce, duygu ve davranış genelde bir bütün olarak incelenmektedir. 

     İnsanlar hissettikleri duygu karşısında farklı davranışlarda bulunabilirler. Aynı duygu hisseden kişiler farklı davranışlarda bulunabilir. Olumsuz duygular kişileri olumsuz etkilerken, olumlu duygular daha pozitif etki bırakmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow