Ihlamur Nasıl Demlenir, Nasıl Yapılır? Ihlamur Çayının Faydaları Nelerdir?

Kış aylarında artan hastalıklara karşı vücudunuzu korumak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için doğal bitki çaylarını bol miktarda tüketebilirsiniz. Aktarlarda ve marketlerde en çok satılan ve en fazla aşina olduğumuz bitki çayları arasında yer alan ıhlamur, yaprakları ve çiçekleri ile demlendiği zaman çok daha faydalı oluyor.
Ihlamur Nasıl Demlenir?
Ihlamur çayı demlemek için öncelikle yapraklı ve çiçekli bir ıhlamur çayı satın almanız gerekir. Ihlamur çayını bir demlikte french press’te ya da cezvede dilediğiniz gibi demleyebilirsiniz. Kaç bardak çay yapmak istiyorsanız demleme kabınıza o kadar tutam ıhlamur eklemelisiniz.
Ihlamuru demlemeye başlamadan önce ıhlamuru sudan geçirerek tozunu almanız gerekir. Üzerine kaynar suyu ekleyerek elmayı küp küp doğrayarak ıhlamurun içine eklemeniz gerekir. Üzerine kaynar suyu ekleyerek 5 dakika kadar demlenmesi için beklemeniz gerekir.
Ihlamur Nasıl Yapılır?
Ihlamur çayı, marketlerde poşet olarak da satılıyor. Demlemelik poşetler halinde satılan bu ıhlamurları sıcak suyun içine koyarak kısa süre içinde demlenmesini sağlayabilir ve pratik bir şekilde hazırladığınız çayı rahatlıkla içebilirsiniz. Fakat aktarlardan alacağınız yapraklı ve çiçekli ıhlamur çayları sağlığa daha faydalıdır. Bu nedenle bu çayları demleyerek tüketmeniz daha faydalı olacaktır.
Ihlamur Çayının Faydaları Nelerdir?
- l Ihlamur, vücuttaki bakteri ve virüsleri yok eder. Bu sayede soğuk havalarda mikroplardan ve çeşitli hastalıklardan korunmak için sıkça tüketilir. Özellikle de alt ve üst solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonların tedavisinde sıkça kullanılan doğal bir yöntemdir.
- l Bağışıklık sistemini güçlendirir ve mide ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur.
- l Sıcak bir fincan ıhlamur çayı, nem ve ısı sağlar. Yediğiniz besinlerin midenizden geçmesine yardımcı olur ve sindirim sisteminizi rahatlatır.
- l Ihlamur yapraklarında bulunan antioksidan cilt için çok faydalıdır. Aynı zamanda ıhlamur, cildin nemli kalmasını, geç yaşlanmasını sağlar ve kırışıklıkların önlenmesinde etkilidir.
- l Kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve kalp hastalıklarına oldukça faydalıdır. Damar sertliği, aritmi ve kalp krizi riskini gibi ciddi sağlık sorunlarının oluşma riskini düşürmede etkilidir.
- l Güneş yanıkları nedeni ile meydana gelen yaşlılığa bağlı lekelerin azalmasında oldukça etkilidir.
- l Ihlamur, ter attırır ve çok iyi bir idrar söktürücüdür. Ihlamurun toksinleri dışarı atma özelliği bulunduğundan dolayı kansere karşı koruyucu özelliği bulunan faydalı ve doğal bir içecektir.
- l Uykusuzluk sorunu yaşayanlar, gün içinde kendini gergin ve yorgun hissedenler yatmadan önce bir bardak ıhlamur içerek rahat bir uykuya dalabilir.
- l Ihlamur, iltihap ile savaşmaya yardımcı olur. Diyabet hastalığına ve kronik iltihaplanmanın giderilmesinde oldukça etkilidir.
- l Karaciğer ve böbrek gibi işlevini yerine getiremeyen organların düzene girerek daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
Ihlamur Nerede Yetişir?
Dünyada 40 farklı çeşidi bulunan ıhlamur ağacı, yarı tropikal ve ılıman bölgelerde yetiştirilir. Malvaceae ailesinin Tilia cinsi olarak da tanımlanabilen ıhlamur ağacı, çalılık şeklinde de yetiştirilebilir. Ihlamur ağacının çiçekleri ve yaprakları çay olarak tüketilebilir.
Ihlamur ağacının Haziran ve Ağustos ayları arasında sarıya yakın beyaz renkte açan çiçekleri ve şifalı yaprakları, sonbahar mevsiminde tam olarak olgunlaşır ve mevsim sonunda da toplanır. Toplanan yaprak ve çiçeklerin kurutulmasıyla elde edilen ürünün içinde uçucu yağlar bulunduğu için hoş kokuya sahip olur.
Geleneksel Ihlamur Çayı Kullanma Amacı
Geleneksel olarak geçmişten günümüze bağışıklık sistemini güçlendirmek, üst ve alt solunum yolu hastalıklarının önlenmesini sağlamak, solunum yolu hastalıklarının giderilmesini sağlamak, soğuk algınlığı ve grip hastalıklarının etkisini önemli ölçüde azaltmak için ıhlamur çayı kullanılıyor. Ihlamurun içimini daha güzel bir hale getirmek ve zenginleştirmek için limon ve elma dilimleri ile çayı tatlandırabilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ANITKABİR ZİYARET SAATLERİ 2025: Anıtkabir Kaçta Açılıyor, Kaçta Kapanıyor?
23 NİSAN’DA AVM’LER AÇIK MI? 23 Nisan Çarşamba AVM çalışma saatleri!
Karpuz Nerede Yetişir? Türkiye'de Karpuz En İyi Nerede Yetişir?
Kahve Nasıl Yetiştirilir? Türkiye'de Kahve En İyi Nerede Yetişir?
Deniz Börülcesi Nasıl Yetiştirilir? Türkiye’de Deniz Börülcesi En İyi Nerede Yetişiyor?