İglo ne demek? İglolar nasıl yapılır? İglo nerelerde var?
Hindistan ile Pakistan sınırında yer alan Keşmir bölgesindeki bir kayak merkezinde 16 kişilik kapasiteli ilk iglo kafe açılması haberi sonrasında İglo ne demek? İglolar nasıl yapılır? İglo nerelerde var? Soruları aratılmaya başladı. İşte detaylar..
Pakistan ile Hindistan sınırında yer alan Keşmir bölgesinde bulunan Gulmarg kasabasında bir kayak merkezi ilk iglo şeklinde bir kafe açtı. Kardan inşaa edilen iglo kafede buzdan yapılmış 4 masa bulunuyor. Böldege sıcaklık ise -12 derece. Peki, İglo ne demek? İglolar nasıl yapılır? İglo nerelerde var?
İglo ne demek, ne anlama geliyor?
İglu ya da iglo, Eskimoların bir kısmının sürekli olarak ya da av sezonlarında geçici olarak yaşadığı sıkıştırılmış kardan ev. İglu, İnuit dilinde "ev" anlamına gelir ve yerel dilde çadır, çamur ya da modern evler için de kullanılır.
Türkçede iglu veya iglo (İng: "igloo", Inuktitut: "ᐃᒡᓗ" [iɣˈlu]) olarak bilinen Arktik buz evleri, kar ve buz kullanılarak yapılan barınaklardır. Bu evlerin, günümüzde asırlar önce Inuitler tarafından icat edildiği düşünülmektedir; ancak ilk iglonun kim tarafından inşa edildiği bilinmemektedir. İglo sözcüğü, Inuit dilinde "kar evi" anlamına gelmektedir.
İglo kar evleri nerelerde var?
Her ne kadar iglo isimli bu evler yeryüzünde yaşayan bütün Eskimolar veya Inuitler ile ilişkilendirilse de, buz evleri sadece Kanada'nın Merkezi Arktik bölgesinde ve Grönland'ın Thule bölgesinde yaşayan insanlarca inşa edilmiştir. Son olarak ise Pakistan ile Hindistan sınırında yer alan Keşmir bölgesinde bulunan Gulmarg kasabasında bir kayak merkezine yapılmıştır.
İglolar nasıl yapılır?
İglolar, büyük çoğunluğu, sert rüzgarlarca dövmesi sonucu buz kristalleri birbirine kenetlenmiş, dolayısıyla daha sert yapıdaki karlardan inşa edilir. Yeni yağmış ve rüzgarlarla dövülmemiş olan karlar, iglo yapımı için genellikle uygun değildir, çünkü henüz yeterince sertleşmemiştir.
Uygun sertlikte olan karlar kürenip, bloklar haline kesilir. Karların toplandığı yerde açılan oyuk, iglonun alt kısımlarının yerleşeceği yer olarak kullanılır. Sonrasında kesilen karlar, kademeli olarak büyüyen bir şekilde, küresel bir biçimde birbirleri üzerine istiflenir.
İglolar, genellikle kalıcı yapılar değildir. Hem sıcaklık nedeniyle, hem de iglonun kendi kuvveti altında oluşan kar sünmesi sonucunda iglolar zamanla aşınır ve yok olurlar. Bu nedenle Eskimo halkları, gittikleri yerlerde yeni iglolar inşa ederek durmaksızın yaşam alanlarını değiştirmektedirler.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
LEZZETİ TATLI, FİYATI TUZLU: DUBAİ ÇİKOLATASI! Uğruna Metrelerce Kuyruğa Giriliyor! İşte İstanbul’da İlçe İlçe Dubai Çikolatası Fiyatları...
Canan Karatay Açık Açık Uyardı: Bu Mineral Eksikse Kilo Vermeniz İmkansız!
C Vitamini, Lif, Karoten ve A Vitamini'nin Gizli Deposu: Sonbaharın Turuncu Şifasını Yakından Tanıyalım
Dursun Ataş kimdir, kaç yaşında, nereli? Dursun Ataş'ın hayatı ile ilgili bilgiler!
ŞİFA DEPOSU! Gaziantep'te sadece kış aylarında yapılıyor! Bağışıklığı güçlendirmenin en lezzetli yolu