hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İbni Sina kimdir, nerede doğdu? İbni Sina neler yapmıştır? İşte kısaca hayatı

    İbni Sina kimdir, nerede doğdu İbni Sina neler yapmıştır İşte kısaca hayatı
    expand

    İbni Sina’nın hayatı tıp alanında önemli işler başaran bilgin ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isteyen kişiler tarafından araştırılmaya devam ediyor. Peki, tam olarak İbni Sina kimdir, neler yapmıştır? İşte kısaca İbni Sina’nın hayatı…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya tıp tarihine önemli ilham kaynağı veren isimlerden biri olan İbni Sina yaşamı boyunca birçok önemli başarılar elde etmişti. Tıp, doğabilim ve geometri gibi alanlarda bilgin olan İbni Sina hayatı boyunca bilginlere ilham verdi. İşte kısaca İbni Sina’nın hayatı…

    İBNİ SİNA KİMDİR, NEREDE DOĞDU?

    İbni Sina'nın Tıbbın Kanunu ve İyileşme adlı eseri Avrupa Üniversitelerinde 17. yüzyıla kadar okutuldu. Buhara doğumlu olan ünlü Türk bilgini İbni Sina, Geometri, mantık, tıp, doğabilim ve İslam üstüne dersler aldım ve çalışmalar yaptı. 19 yaşında doktor olan İbni Sina, ücret almaksızın hastalarını tedavi ederdi. İbni Sina Buhara'da doğdu. MS 980 yılında dünyaya geldi. Tıp alanında En önemli kitabı Tıbbın Kanunu'nda; deneysel tıp, klinik testler, verimlilik araştırmaları, risk faktörü ve bulgulara dayalı hastalık teşhisi gibi konular yer almaktadır. İbni Sina 1307 yılında ölmüştür. Arapça ve Farsça'da kullanılan ve dilimize geçen ibni kelimesi çocuk demektir. İbni Sina Gazneli Mahmut döneminde yaşamıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     İBNİ SİNA NELER YAPMIŞTIR?

    İbn Sînâ döneminin en önemli doktorlarından, astronomlarından, düşünürlerinden, yazarlarından ve bilginlerinden biri olarak kabul edilir. Polimat ve "polimerik erken tıbbın babası" olarak bilinen hekimdir.

    Buhara yakınlarındaki Efşene köyünde (Özbekistan) 980 civarında dünyaya gelmiş ve 1037 yılında Hemedan şehrinde (İran) ölmüştür. Tıp ve felsefe alanına ağırlık verdiği değişik alanlarda 200 kadar kitap yazmıştır. Batılılarca modern Orta Çağ biliminin kurucusu ve hekimlerin önderi olarak bilinir; "Büyük Üstat" ismiyle de tanınır. Tıp alanında yedi yüzyıl boyunca temel kaynak eser olarak süregelen "El-Kanun fi't-Tıb" (Tıbbın Kanunu) adlı kitabı ile ünlenmiş ve bu kitap, değişik Avrupa üniversitelerinde 17. yüzyıl ortalarına kadar tıp biliminde temel eser olarak okutulmuştur.

    İbn Sînâ, Kuşyar isimli bir hekimin yanında tıp eğitimi almıştır. Değişik konular üzerine, 240'ı günümüze kadar gelen 450 kadar makale yazdı. Elimizdeki yazılarının 150 tanesi felsefe, 40 tanesi de tıp üzerinedir. Eserlerinin en ünlüleri, felsefe ve fen konularını içeren çok geniş bir çalışma olan Kitabü'ş-Şifa (İyileşme Kitabı) ile El-Kanun fi't-Tıb'dır (Tıbbın Kanunu). Bu iki eser, Orta Çağ üniversitelerinde okutulmasıyla birlikte, Montpellier ve Louvain'de 1650 yılına kadar ders kitabı olmuştur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sâmânî sarayı kâtiplerinden Abdullah bin Sina'nın oğlu olan İbn Sînâ; babasından, ardından ünlü bilgin Nâtilî'den ve Hanefi fakihi İsmâil ez-Zâhid'den dersler aldı. Geometri (özellikle Öklid geometrisi), mantık, fıkıh, sarf, nahiv, tıp ve doğabilim üstüne çalışmalar yaptı. Farabi'nin el-İbane'si aracılığıyla Aristoteles felsefesini ve metafiziğini öğrenip, hastalanan Buhara prensini iyileştirince, saray kütüphanesinden yararlanma olanağına kavuştu. Babası ölünce, Gürgan'da Şirazlı Ebu Muhammed'den destek gördü. Tıp Kanunu kitabını da Gürgan'da yazdı. Çağında tanınan bütün Antik Yunan filozoflarının ve Anadolu doğacılarının yapıtlarını incelemiştir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow