Hacet Namazı Nedir? Nasıl Kılınır? Hacet Namazı Ne Zaman Kaçta Kılınır? Kaç Rekattır?
Hacet namazı, dünyası ve ya ahireti için isteği ya da dileği bulunan Müslümanların kıldığı bir namazdır. Hacet Namazı'na aynı zamanda Dilek Namazı da denir.
Hacet Namazı Nedir?
Hacet namazı, ahireti ya da dünyası için bir dileği bulunan kişilerin Allah rızası adına kıldığı nafile namazıdır. Hacet namazı günümüzde mekruh vakitler dışında olan her vakitte kılınabilir. Bu namaz genellikle Ramazan ayında kılınmaktadır. Fakat senenin her günü de hacet namazı kılınabilir. Kadir gecesi, Kandil gecesi, Bayram gecesi ve de Berat gecesi gibi bazı mübarek günlerde ve ya gecelerde namaz kılmak ayrı bir sevap olmaktadır.
Hacet Namazı Nasıl Kılınır?
Peygamber Efendimizden edilen rivayete göre hacet namazı adına niyet ettikten sonrasında tekbir alınarak bu namaza başlanır.
1. Rekatta "Niyet ettim niyet eyledim Allah rızası adına dört rekat Hacet namazı kılmaya" şeklinde niyet edilir. “Allahu Ekber" diyip İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanır. Subhaneke duası ve Euzü besmele çekilir. Ardından da Fatiha Suresi sonra 3 kez Ayetel Kürsi okunur. Sonra rukûya ve Secde'ye gidilir. Doğrulur, tekrar Secde'ye gidilir.
2. Rekatta, ayağa kalkılıp Kıyama durulur. Besmele çekip Fatiha suresi okunur. Ardından sırası ile birer kez İhlas suresi, Felak suresi ve Nas suresi okunup rüku'ya gidilir. Sonra Secde'ye gidilir ve doğrulup tekrar Secde'ye gidilir. Oturarak Ettahiyyatu okunur.
3. Rekatta, 2. rekatın bitişinde oturduktan sonra tekrardan ayağa kalkılıp kıyama durulur ve besmele çekilip Fatiha suresi okunur. Sonrasında sırası ile birer kez İhlas suresi, Felak suresi ve Nas suresi okunup rüku'ya gidilir. Ardından secde'ye gidilip doğrulup tekrar secde'ye gidilir.
4. Rekatta, ayağa kalkılıp Kıyama durulur ve besmele çekilir. Fatiha Suresini ve sırası ile birer kez İhlas suresi, Felak suresi ve Nas suresi okunup rüku'ya gidilir. Secde'ye gidilir ve doğrulup tekrar Secde'ye gidilir. Oturarak Ettahiyyatu, Allahumme salli, Allahumme Barik ve de Rabbenâ dualarını okunur. Son olarak da "Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" denilerek sağa ve de sola selam verilip namaz tamamlanır.
Namaz bittikten sonrasında hacet duası okunur ve de Allah'tan (c.c.) ne dilerse onun için dua edilmektedir. İlla hacet duası okunması şart değildir. Bu duayı bilen kişiler okuyabilir bilmeyen kişiler ise gönlünden nasıl geçerler ise o şekilde dua edilir.
Hacet Namazı Ne Zaman Kılınır?
Hacet namazı genel olarak perşembeyi cumaya bağlayan gecelerde ya da kandil gecelerinde kılınması asıl olmaktadır. Ama tüm gecelerde kılınabilir.
Hacet Namazı Kaç Rekattır?
Hacet namazı bilindiği üzere 2 ya da 4 rekat kılınabilir. Fakat bazı rivayetlere göre de bu namaz 2 rekat ya da 12 rekat da kılınabilir.
Hacet Namazında Hangi Dualar Okunur?
Hacet namazında okunan dualar aşağıdaki gibidir. Bunlar;
1. Rekâtta Subhaneke, Fatiha ve 3 yetel Kürsî okunur.
2. Rekâtta Fatiha, Ihlâs, Felâk, Nas ve rekâtin sonunda Ettehiyyâtü okunur.
3. Rekâtta Fatiha, Ihlâs, Felâk ve Nas okunur.
4. Rekâtta Fatiha, Ihlâs, Felâk ve Nas okunur.
Oturuşta Ettehiyyatü, Allahümme Salli, Allahümme Barik ve Rabbena okunur.
Hacet Namazının Önemi Nedir?
Bakara Süresinin 153. ayetinde: " Ey iman edenler! Allah'tan (c.c.) sabır ile ve namaz ile yardım isteyin. Şüphesiz ki Allah (c.c.) sabredenler ile beraberdir. " şeklinde buyrulur. Bu ayetten anlaşıldığına göre de Allah'tan (c.c.) isterken namaz ile istemeliyiz. Müslümanların pek çoğu ömründe hiç hacet namazı kılmamış olmaktadır. Bu durum acı bir tablodur. Çünkü bu namaz dilek namazı gibidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DÜNYANIN EN İYİ 50 MUTFAĞI! Türkiye bakın kaçıncı sırada! Zirvedeki ülkeye sosyal medyada tepki!
Günaydın mesajları ve sözleri 2024: Sevgiliye, arkadaşa, dosta romantik, güzel, duygusal günaydın mesajları...
Yılbaşı Sofranıza Farklı Mezelerle İlham Verin! Damaklarda İz Bırakacak Hurmalı Yoğurtlu Dip Sosu Daha Önce Denediniz Mi?
GIDADA HİLE EN ÇOK BU ÜRÜNLERDE YAPILIYOR! İçine kattıklarını duyunca şoke olacaksınız! Bal, kırmızı et, zeytinyağı...
EN GÜÇLÜ OMEGA-3 KAYNAĞI! Kış geldi tezgahlar doldu! Fiyatlar 50 ila 600 TL arasında değişiyor