Gümüş Kullanım Alanları Nelerdir? Gümüşün Özellikleri Nelerdir, Nerelerde Kullanılır?
Gümüş şüphesiz herkesin tanıdığı ve hayatımızın her alanında olan madenlerden birisidir. İlk olarak M.Ö. 3000 yılında kanıtları bulunan gümüş özellikleri bakımından da önemli madenlerden birisidir. Sahip olduğu bu özellikler sebebiyle de önemli madenlerimiz arasında yer almaktadır.
Gümüş Kullanım Alanları Nelerdir?
İlk gümüş madenlerinin kanıtları M.Ö. 3000 yılına dayanmaktadır. M.Ö. 1200 yılında dünyadaki gümüş madenciliğinin birçoğu antik Yunan uygarlığının genişlemesi ile birlikte Yunanistan'a kaymıştır. M.S. 100'de ise İspanyol gümüş madenleri Roma İmparatorluğunun ekonomisini beslemiştir.
Gümüş değerli metallerden birisidir. Mücevher, madeni para, elektronik ve fotoğraf sektöründe yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Herhangi bir metalin en yüksek iletkenliğe sahip olan gümüş bu nedenle fazla değere sahip olmaktadır. Gümüş pek çok küresel kültür, din ve geleneksel törenlerde kullanılmakta ve önemli durumlarda mücevher olarak giyilmiştir.
Gümüşün kullanıldığı alanlardan diğer ise deniz suyunu artırabilen cihazların yapımıdır. Yapısal özellikleri sebebiyle de artıma işlerinde de iyi olduğu kanıtlanmış bir maden olmaktadır. Ayrıca boya endüstrisinde de gümüş madeni çok sık kullanılmaktadır.
Gümüşün Özellikleri Nelerdir?
Gümüş sahip olduğu yapısı ile farklı özelliklere sahiptir. Simgesi Ag olan gümüş Latincede argentum kelimesinden gelmektedir. Gümüş beyaz, parlak, dövülebilen, ışığı çok iyi yansıtan değerli bir element olmaktadır. Gümüşün atom numarası 47, atom ağırlığı ise 107,87 gramdır. Erime noktası 961,9 °C olan gümüş madeninin kaynama noktası ise 1950 °C olmaktadır. Ayrıca buy elementin özgül ağırlığı ise 10,5 g/cm3'tür.
Gümüş asitlere ve korozyona dayanıklıdır. Doğada serbest veya bileşik olarak bulunabilmektedir. Altın gibi elementlerin de yer aldığı cevherlerde bulunması oldukça yaygındır. Gümüş filizleri içerisinde en sık rastlanan gümüş argentit Ag2S ve gümüş klorürdür. En sık bilinen bileşeni ise gümüş oksittir. Gümüşün bulunduğu bileşiklerden ayrılması için özütleme, çinkolama ve siyanürlereme gibi yöntemler kullanılmaktadır.
Gümüş Nerelerde Kullanılır?
Gümüş hepimizin bildiği ve pek çok alanda kullanılan bir madendir. Gümüş en çok fotoğraf endüstrisinde, bozuk para üretiminde, süs eşyaları ve takılarda, elektronik parçalarda, alaşımlar ve dişçilikte kullanılmaktadır.
Gümüş ayrıca yapay yağmur yağdırmak için, ayna sırlarının yapımında, pil yapımında ve bilgisayar röle kontaklarında da kullanılmaktadır. Gümüşün tarihine bakıldığı zaman ise geçmişte elektrik teli olarak da kullanılmıştır. Bunun sebebi elektriği iyi iletmesidir. Fakat doğada nadir bulunan bir madendir. Bu nedenle hem doğada bulunamaması hem de değerli olmasından dolayı artık bu amaç ile kullanılmamaktadır.
Saf gümüşün boyalarda, asit ve fotoğraf maddeleri elde etmekte de kullanılmaktadır. Bunlar ile birlikte toz gümüş, cam ve ahşabı elektrik iletkeni yapmak için yeni seramik tipi kaplama işlerinde de gümüş kullanılmaktadır.
Gümüşün sağlıkta kullanılan versiyonuna kolloidal gümüş adı verilmektedir. Gümüşün çeşitli proteinler ile bileşik hali olan kolloidal gümüş aynı zamanda güçlü bir antiseptikitir. Mikrop öldürücü özelliği sebebiyle de tıpta enfeksiyon ilaçlar ve bandajlar gibi pek çok sağlık ürünlerinde kullanılır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MASTERCHEF KEREM'İN FAVORİ YEMEĞİ! Musakka dediğin böyle yapılır! Bu püf noktaları lezzetine lezzet katıyor!
LEZZET TUTKUNLARI İÇİN İDEAL! Meşhur Fransız tatlısı MasterChef’te! Orman meyveli Clafoutis tarifi ve püf noktaları: '35-40 dakikada pişiyor'
DÜNYANIN EN İYİ 50 MUTFAĞI! Türkiye bakın kaçıncı sırada! Zirvedeki ülkeye sosyal medyada tepki!
Günaydın mesajları ve sözleri 2024: Sevgiliye, arkadaşa, dosta romantik, güzel, duygusal günaydın mesajları...
Yılbaşı Sofranıza Farklı Mezelerle İlham Verin! Damaklarda İz Bırakacak Hurmalı Yoğurtlu Dip Sosu Daha Önce Denediniz Mi?